Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Улюблений формат

74% українських читачів віддають перевагу друкованим книжкам
08 січня, 19:07
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Такими є результати соціологічного опитування, проведеного українською неурядовою компанією маркетингових і соціологічних досліджень Research & Branding Group у листопаді 2019 року. Згідно з його даними, викладеними на сайті http://rb.com.ua, 74% читачів обирають друковані, 21% — електронні й всього 4% — аудіокниги.

Хоч традиційно перевагу друкованим книгам віддають українці віком старше 40 років (частка друкованих книг — 80—92%), але й серед молодших читачів відсоток прихильників друкованих книг сягає 55—61% (відповідно для них зростає роль електронних книг, частка яких становить 33—36%). Дані було проаналізовано й щодо регіонів. Найбільше друковані книги читають на Західній Україні (83%), хоча і в інших частинах нашої держави цей відсоток доволі високий (центр — 75%, південь — 71%, схід — 66%).

Цікавою є статистика щодо кореляції освіти й вподобань читачів. Виявилося, що найбільше прихильників друкованих книжок у відсотковому співвідношенні серед тих, хто має середню спеціальну освіту (81%), водночас серед читачів, які мають вищу освіту, ця частка становить 66%.

Крім того, було проаналізовано, які жанри полюбляють читати українці. Абсолютним лідером (незалежно від віку, статі, освіти) стали детективи. Далі — залежно від категорій. Для жіночої аудиторії на другому й третьому місці — любовні романи (42%) та історичні твори (34%). Для чоловічої — історичні твори (39%) та наукові й науково-фантастичні книги (по 20%). До слова, статистика засвідчує, що люди з вищою освітою більше, ніж інші, читають наукову літературу, твори класиків, мемуари й біографії, поезію, а також гумористичні тексти. Водночас найбільшою популярністю у них, як і в читачів з іншою освітою, користуються детективи й історичні твори (по 37%) і любовні романи (26%). Щодо регіональних відмінностей, то науково-популярні тексти найбільше читають на Півдні, фентезі — на Сході, поезію — у Центральній Україні.

Нагадаємо, «День» також пропонує українським читачам прекрасну добірку історичної літератури, яку кожен охочий може придбати у мережі книгарень, за посиланням  чи телефоном (044) 303 96 23 або ж прийшовши до редакції за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 121д, каб. 4.5 (відділ реалізації).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати