Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Унікальні документи часів Директорії

представили вінницькі архівісти у відкритому доступі
07 лютого, 11:55

Державний архів у Вінницькій області представив відцифровані копії архівних документів, які відображають державотворчу діяльність Директорії УНР у Вінниці. У матеріалах можна знайти адреси міністерств та відомств, які діяли в місті, перелік законів, циркулярів та розпоряджень Директорії, ухвалених у Вінниці, а саме: «Про місцеві конгреси», «Про землю», «Про реформу судової влади», «Про запровадження в усіх вищих школах лектури українською мовою» та ін. Ознайомитися з унікальними документами можна в режимі он-лайн. Експозиція розміщена на офіційному сайті закладу в розділі «Документальні виставки» і діятиме два тижні.

 За словами головного спеціаліста відділу інформації Державного архіву Вінницької області, кандидата історичних наук Костянтина ЗАВАЛЬНЮКА, у фондах закладу зберігається чимало документів, які відображають державотворчу діяльність українського народу, розповідають про провідників революційного руху. Для тих, хто любить вивчати історію за персоналіями, представлені документи з підписами творців української державності: Винниченка, Петлюри, Огієнка, Остапенка, Марковича ба навіть автобіографія колишнього голови Ради Народних Міністрів УНР Чехівського.

«До 100-річчя перебування Директорії у Вінниці ми вирішили поділитися з вінничанами й усіма, хто досліджує, чи кому цікава наша історія, тими документами, які покликані викликати почуття гордості за свою країну, — розповідає Костянтин Завальнюк. — Особливо цінні, як на мене, особисті справи вінничан, які були при високих посадах. Наприклад, Юхим Щириця, який при уряді Директорії керував освітою. Він сам родом із Черкащини, але викладав у Вінницькому учительському інституції й за часів революції потрапив на таку посаду. До речі, під наказом про його призначення стоїть підпис голови тогочасної Директорії Володимира Винниченка, який на той момент перебував у Вінниці. Після революції Щирицю заарештувало місцеве ЧК, потім його розстріляли в Києві. На жаль, така ж доля спіткала більшість вінницьких інтелігентів, які вірили в незалежність України».

Нагадаємо, Директорія перебувала у Вінниці тричі: вперше — у грудні 1918 року, вдруге — з 2 лютого до 6 березня 1919 року і останній період — із 7 травня до початку червня 1920 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати