Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Унікальний український комплекс

На Вінниччині Северинівська ОТГ першою в Україні сортуватиме і перероблятиме сміття на пересувній станції
23 жовтня, 18:40

Унікальний сміттєсортувальний і переробний мобільний комплекс — до речі, українського виробництва — отримала Северинівська громада. Його потужність становить 600 кг сміття на день. Сортування і переробка проводиться за чотирма фракціями: ПЕТ-тара, картон, скло, папір. Отримати диво-техніку громаді вдалося завдяки регіональному конкурсу. Проект профінансували з обласного екологічного фонду на суму 2,2 млн грн. Зі свого боку, громада надала кошти на встановлення контейнерних майданчиків, придбання спеціалізованої техніки для пресування відходів та просвітницьку роботу з мешканцями.

Отже, сміттєсортувальна станція має доволі просту конструкцію — це завантажувач контейнерів, вбудований прес і дизельний генератор на 12 кВТ. Сміття завантажується на конвеєр, далі вручну сортується у чотири ємності. Потім вторсировину пресують і вже у такому вигляді здають на переробку.

«Принцип роботи такий: на кожній локації облаштовано антивандальний майданчик для збору твердих побутових відходів. У певний час, відповідно до розробленого графіка, мобільна станція заїжджає на ту чи іншу локацію і під час короткострокового перебування сортує ТПВ з подальшим переміщенням на наступний об’єкт, — розповідає про особливості роботи комплексу голова Северинівської ОТГ Олександр ХРИСТЮК. — Тобто за день мобільна станція має можливість обслуговувати кілька локацій і пресувати тверді побутові відходи безпосередньо на місці. Техніка обладнана електрогенератором і відповідає всім сучасним вимогам поводження з ТПВ та правилам екобезпеки. Подібної в Україні немає».

Северинівська громада не вперше відзначається новаціями. В ОТГ працюють ЦНАП, Центр безпеки та пожежне депо, успішно впроваджують проекти з енергоефективності й використовують альтернативні джерела енергії. Торік, як писав «День», громада розмістила на даху дитячого садочка вакуумний сонячний колектор для підігріву води. ФАП обігрівається за рахунок геотермального насоса, який використовує енергії землі. Будинок культури та будівля сільської ради опалюються котлами, які працюють на біомасі. Система розмежована: у приміщеннях встановлені спеціальні конвектори, які забезпечують ефективне споживання енергії, а у великій актовій залі — «пушки» з теплим повітрям, які вмикаються лише тоді, коли це необхідно. Така економія дає змогу заощаджувати кошти, які розподіляються на інші цілі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати