Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уранові перспективи злякали селян

На Дніпропетровщині люди протестують проти планів приватної компанії
04 серпня, 10:44

Мешканці села Миколаївка Дніпровського району хвилюються, що це може призвести до негативних наслідків для довкілля та здоров’я людей. За їх словами, розробки можуть розгорнутися поруч, за триста метрів від житлових будинків. Як розповідають місцеві, близько місяця тому до сільради надійшов документ, який їх дуже стривожив. У ньому повідомлялося про плани щодо дослідження та видобутку уранової руди. Зараз це питання вивчається в Києві. Проте люди хвилюються, що їх просто поставлять перед фактом, який відбувся. Тому сотні мешканців Миколаївки вийшли на акцію протесту. Люди приїхали навіть із довколишніх сіл. Учасники мітингу закликали не залишатися байдужими до мешканців сусіднього Дніпра та Кам’янського.

Насправді йдеться поки про дослідницькі роботи на Сурському родовищі уранових руд, що знаходиться недалеко від обласного центру. Здійснювати видобуток нібито планує компанія «Атомні енергетичні системи», яку пов’язують з ім’ям співвласника торговельної мережі «АТБ» Геннадієм Буткевичем і його партнерами. Це перша в Україні приватна структура, якій дозволили розробляти уранові родовища. Причому не лише в Дніпропетровській, але і в Миколаївській області.

Наскільки відомо, спеціальний дозвіл на проведення геологорозвідувальних робіт на ділянці Сурське в Дніпропетровській області було надано ще три роки тому. Україна за своїми запасами урану входить до провідного десятку країн світу, і комплексна розробка цих запасів може повністю задовольнити потреби нашої країни. Це один з національних пріоритетів, які відображені в енергетичній стратегії України на період до 2035 року.

На сьогодні, як кажуть у Миколаївці, їм повідомили, що «планується поетапне виконання робіт, кінцевою метою яких є видобуток урану для виробництва ядерного палива для атомних станцій України, що зменшить залежність України від імпорту урану з-за кордону». «Ми самі ще не зовсім розуміємо, що сьогодні пропонує ця компанія. Це лише початок, повідомлення — це лише намір почати, і там ще буде цілий звіт до того, що вони пропонують, яким методом, яким способом», — каже журналістам директор обласного департаменту екології й екологічних ресурсів Сергій Березань.

Видобуток уранових руд можливий — і відкритим і закритим способами. Але найбільше селян лякає метод свердловинного вилуговування, коли бурять глибокі свердловини. Через них під високим тиском у землю заливають реагент — слабкоконцентровану сірчану кислоту. Далі під землею відбувається процес вилуговування й утворюється технічний розчин, що містить уран. Потім його піднімають на поверхню. Цей метод застосовується за кордоном, і він у 2,5 разу знижує собівартість сировини. Але існують і ризики для довкілля. Насамперед, кажуть екологи, це може зашкодити підземним водам, тому що не вся кислота всмоктуватиметься назад. Може виникнути ситуація, коли розчин легко проникне в бічні породи. Але і це ще не всі ризики. Після розробки в ґрунті утворюватимуться порожнини. Потрібно створювати відстійники та шламонакопичувачі. Така перспектива лякає селян, яким доведеться жити поряд з розробками. Люди кажуть, що їм не потрібні навіть відрахування до місцевого бюджету та робочі місця.

Річ у тому, що зовсім поряд — у Кам’янському, колишньому Дніпродзержинську, багато років, ще в радянські часи, працював Придніпровський хімкомбінат, де відбувалося збагачення уранової руди, яку везли з Жовтих Вод. На довгу пам’ять місцевим мешканцям залишилися багаточисельні могильники радіоактивних відходів, що загрожують зараженням води та ґрунту.

Відомий дніпровський еколог Григорій Шматков каже, що в області поховано 90 млн тонн радіоактивних відходів — і це велика проблема. А вже нові розробки уранової руди і, особливо її способи видобутку повинні стати темою для найдетальнішого обговорення за участю громадськості. Стривожені мешканці сіл уже надіслали до обласних і столичних інстанцій колективні листи, а також зареєстрували електронну петицію Президентові України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати