Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уже 101!

На сім телят збільшилася вінницька популяція зубра європейського, яку визнано найчисленнішою в Україні
28 січня, 18:45

За результатами зимового обліку, який традиційно проводять лісівники Вінниччини, чисельність зубра європейського в лісах області зросла на сім особин. Минулого року було зафіксовано 95 зубрів, а тепер їх нарахували вже 101. Лісівники не приховують задоволення від поповнення популяції, адже самка зубра народжує малюка один раз на три роки. І хоча у стаді панує повний матріархат, такої кількості новонароджених телят давно не було.

«У вінницькій популяції зубрів на двох самців припадають три самки, тобто самки головні. Але для повноцінного відновлення популяції має бути співвідношення один самець на три-чотири самки від загальної кількості особин. Адже збільшення чисельності стада відбувається, звісно, за рахунок самок, — визнає мисливствознавець Хмільницького лісгоспу Володимир ТКАЧ. — Наразі популяція зубрів умовно розділилася на два стада: одне велике, кількістю в понад 80 голів, — це основний табун, та окремо 17 особин самців різного віку. Поки що ми не маємо пояснення, чому так сталося. Але точно знаємо, що на збільшення кількості самців вплинуло варварське масове вбивство 17 зубрів» (трагедія сталася узимку 2016 року біля с. Трибухи Літинського району Вінницької області).

Як повідомляє пресслужба Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, в минулому столітті у лісах Вінницької області зубри не водилися. 1979 року шість тварин завезли із державного мисливського господарства «Цуманське», що на Волині. Зусиллями лісівників та єгерського складу вдалося досягти позитивного результату в зростанні поголів’я червонокнижних тварин. Більше того, зараз їхня щільність у лісових угіддях перевищує норму. Тому хмільницькі лісівники за наявності відповідних дозволів навіть здійснюють відлов зубрів для переселення в інші регіони України. Усього із Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати