Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В колишніх келіях церкви Святого Казимира

У Львові буде Музей Андрея Шептицького
28 травня, 20:22

Установу планують відкрити в колишніх келіях церкви Святого Казимира, що на вул. Максима Кривоноса, 1 неподалік парку «Високий Замок» наприкінці серпня.

Приміщення вже ремонтують. Роботи замовило управління  історичного середовища Львівської міської ради, про що інформує прес-служба ЛМР і цитує міського голову Андрія Садового, який вважає постать митрополита Андрея  великою цінністю не лише для Львова, а й для всього людства, а отже, пам’ять про нього має бути збережена.

«Ми вже напрацювали концепцію музею, але хочемо не просто створити ще один музей — це буде науково-дослідницький центр про родину Шептицьких, в якій було сім єпископів, і, властиво, мова йтиме не лише про одного митрополита Андрея. Хоча, звісно, акцент на ньому буде найбільший, оскільки він був велетнем духу», — зазначив настоятель храму св. Климентія Шептицького, директор Музею митрополита Андрея Шептицького отець Севастьян ДМИТРУХ.

Ремонтно-реставраційні роботи колишніх монастирських приміщень здійснюються на першому поверсі храму. Проєктом передбачено відтворення планувальної структури приміщень келій, реставрацію стін, склепінь, стель, відновлення (заміну за історичним зразком) вікон та дверей, реставрацію білокам’яних обрамувань прорізів вікон та дверей, фрагментів кам’яного мурування стін та відновлення підлог. Вартість будівельних робіт у колишніх келіях, які облаштовують під музей, — 4,8 млн. грн.

За словами керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії ОНИЩЕНКО, приміщення, у яких зараз триває ремонт, дуже занедбані. «Стіни облуплені, нема підлоги, — говорить Лілія Онищенко. — В радянські часи тут була жіноча тюрма. Пізніше будівлю передали Університету внутрішніх справ, який зробив  косметичний ремонт. Зараз ми займаємось реставрацією: обстежили всі стіни, подивились, що збереглося, і приступили до відновлення стін, склепінь, підлог. Найскладніше — реставрація каменю. Також тут є кам’яні вставки в стінах. Це буде певною окрасою музею. Згідно з нашою концепцією, відновимо галерею довкола, як це й було в монастирських приміщеннях, та музейні кімнати».

Також чиновник зазначила, що відкриття музею заплановане на 29 серпня, тому реставраційні роботи мають бути завершені до середини червня.

Передбачена в подальшому й реставрація храму св. Климентія Шептицького яку планують завершити цього року і на яку у міському бюджеті передбачено майже 4 млн грн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати