Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Велика відповідальність – і на пацієнтах»

Верховна Рада підтримала законопроекти, які запускають медичну реформу. Втілювати її у життя має все суспільство
20 жовтня, 11:39
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Прощавай, радянська система охорони здоров’я! Ми можемо забути про те, що держава витрачатиме кошти у пісок», — говорить Ольга Стефанишина, виконавчий директор Благодійного фонду «Пацієнти України». Так коментує ухвалення парламентом законопроекту №6327, що дає старт медичній реформі, запропонованій урядом. Документ запускає зміни у системі фінансування медицини.

Крім цього, 19 жовтня народні депутати підтримали законопроект №6604, який передбачає зміни у Бюджетному кодексі і дозволяє почати перший етап системних перетворень з січня 2018 року. Також парламентарії прийняли у першому читанні законопроект №7117, що запускає реформу сільської медицини, запропоновану Президентом України.

Щоб українці відчули якісні зміни, потрібна тривала робота — і не лише влади. Ольга Стефанишина закликає усіх з 1 січня 2018 року ставати на облік у поліклініках, де хочеться і де зручно лікуватися, щоб «гроші шли за пацієнтом». Тобто, щоб державні кошти спрямовувалися на конкретне лікування конкретних людей. А співзасновниця Благодійного фонду «Таблеточки» Ірина Литовченко нагадує, що тепер велика відповідальність лягає і на пацієнтів. Вони мають бути сміливими, щоб не давати хабарі лікарям, скаржитись на неякісні послуги, обирати фахівця, що їх влаштовує, розібратися, які послуги держава надає безкоштовно.

Наступного року реформа стосуватиметься первинної ланки медицини, до 2020 відбудуться зміни на вторинній і третинній ланках. Національна служба здоров’я, що перераховуватиме лікарням кошти за послуги, як планують у МОЗ, має запрацювати на початку 2018 року.

«Не хочу створювати надмірних очікувань від наступного року, сподівань, що станеться якесь диво, — коментує Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я, під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі. — Ми поміняли структуру фінансової мотивації. Перше, що змінюється, — можливість пацієнта вільно обрати лікаря. Ми не прив’язані до місця прописки. І якщо лікарю платять за пацієнтів, він у них зацікавлений».

Ухвалення «медичних» законопроектів — крок, якого багато людей довго чекали. Втім, спротив цим змінам теж чималий, досі у суспільстві, навіть серед прибічників реформи, залишаються запитання, як все втілять на практиці. Тож потрібна велика роз’яснювальна робота — і серед лікарів, і серед пацієнтів. Але ключове — зміни незворотні. «День» стежитиме за тим, як вони відбуватимуться.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати