Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Великим містам України необхідно більше повноважень

Борис Філатов нагадав переваги децентралізації і звернув увагу на потребу в її продовженні
07 березня, 11:57

Для мільйонного Дніпра, як і для інших великих українських міст, необхідні гарантії безповоротності децентралізації та чіткі перспективи довгострокового планування. Про це міський голова Дніпра Борис Філатов заявив у своєму виступі під час засідання Ради регіонального розвитку Дніпропетровської області, яке відбулося за участю Президента Петра Порошенка. За словами мера, завдяки децентралізації Дніпро продовжує відроджувати муніципальний електротранспорт, триває масштабна добудова метрополітену. Дніпро став єдиним містом в Україні, яке коштом муніципального бюджету капітально ремонтує Центральний міст.

Водночас є низка проектів, у яких не обійтися без підтримки центральної влади. Адже українські міста стикаються з інфраструктурними проблемами, що накопичувалися десятиліттями. Так, майже вся лівобережна частина міста була зведена без зливової каналізації. Є проблема забезпечення питною водою —  в місті залишається до 30 станцій водопостачання і водовідведення, яким необхідна модернізація, а це — сотні мільйонів гривень. Величезною проблемою Дніпра є транспортне сполучення з зовнішнім світом. Така ситуація негативно впливає на інвестиційний і туристичний клімат. Але головним питанням для міста залишається аеропорт. Мер закликав керівництво уряду ще раз звернути увагу на перспективу будівництва летовища в самому Дніпрі, а не у віддаленому райцентрі Солоному, як це планує міністерство інфраструктури. «Місто готове приєднуватися до великих проектів. На умовах співфінансування  і у міру своїх можливостей. Але для цього потрібне чітке розуміння власних повноважень і матеріальних перспектив», — сказав Борис Філатов.

Великим містам необхідно мати більше повноважень — незалежно від настроїв київських чиновників. За словами міського голови, нині реформа децентралізації, яку в Україні ініціював Президент, торкнулася переважно фінансової сфери. Очільник міста зазначив, що зараз триває чимало дискусій щодо збільшення відсотка повернення частини податків на доходи фізичних осіб до центрального бюджету. Крім цього, існує вірогідність перекладення на місцеве самоврядування витрат на всі пільги та субсидії. Муніципальні бюджети можуть зобов’язати погашати борги за середньострокові позики, за які відповідає Міністерство фінансів. При цьому, зауважив Борис Філатов, Дніпро недоотримує субвенцію на освіту і медицину, натомість місто компенсує пільги щодо транспорту і зв’язку. Неоднозначною залишається ситуація з Антимонопольним комітетом і правоохоронними органами. «Крапку в дискусії повинен поставити Кодекс про місцеве самоврядування — звід гарантій, при якому децентралізація запрацює на повну потужність, а міста перестануть залежати від настрою столичних чиновників. Якщо ми ухвалимо кодекс, розумітимемо наші перспективи. Щоб планувати свої можливості, а не залежати від примх міністерств і чиновників», — сказав Борис Філатов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати