Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вервольф» у віртуальній реальності

Мобільний додаток, який допоможе візуалізувати руїни ставки Гітлера, планують розробити у Вінниці
18 лютого, 10:51

Побачити зруйновані німецькі будівлі в їхньому первинному вигляді незабаром зможуть відвідувачі ставки Гітлера «Вервольф», що під Вінницею. До нового туристичного сезону музейники готують оновлений екскурсійний маршрут у два кілометри. Він буде наповнений інформаційними стендами зі спеціальними QR-кодами, при скануванні яких відвідувачі зможуть ознайомитися з додатковою інформацією про комплекс. Біля кожного стенда стоятимуть макети зруйнованих бомбосховищ, які планують зробити із бетону. Крім того, на п’яти локаціях планують встановити реферні точки по краях залишків об’єктів, які дадуть можливість відтворити віртуальну реальність за допомогою спеціально розробленого мобільного додатка.

«Наш проєкт матиме дві складові — аналогову і цифрову, — конкретизує директор Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму Сергій ГАРЕНИК. — Над першою ми працюємо спільно з дизайнером Олександром Антонцем. Вона передбачає встановлення інформаційних табличок на екскурсійному маршруті з QR-кодами, які дадуть змогу отримати повний досліджений обсяг інформації про об’єкт. Також маємо ідею відлити з бетону невеликі, у визначеному масштабі, макети бомбосховищ, які можна буде обійти навколо і зрозуміти, який вигляд мав цей об’єкт до руйнування.

Цифрова складова покликана відтворити віртуальну доповнену реальність. Для цього буде розроблений мобільний додаток. В ідеалі працюватиме це так: відвідувач, який приїздить на екскурсію до ставки Гітлера, завантажує на свій смартфон додаток біля каси. А коли він рухатиметься за маршрутом, то зможе відтворювати доповнену реальність того чи іншого об’єкта. Для цього будуть встановлені реферні точки по краях залишків бомбосховищ, що дадуть людині можливість побачити картинку цілісного бункера, тобто який вигляд він мав раніше».

Директор додає, що для проєкту обрали п’ять локацій — три бомбосховища і два офіцерських будинки. Наразі аналогова частина проєкту вже на фініші: редагуються інформаційні тексти, підбираються фото, здійснюється комплектування і дизайнерське оформлення стендів. З цифровою складовою складніше, бо попри те, що є ІТ-шники із громадської організації, які готові взятися за роботу, спочатку потрібно знайти на неї кошти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати