Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вибух на Позняках

Де межа відповідальності мешканців, обслуговуючої компанії та міста?
22 червня, 20:16

На час підготовки номеру було відомо про трьох загиблих та п’ятьох поранених, доля двох людей лишалася невідомою. Нагадаємо, недільного ранку у столичному будинку по вулиці Соломії Крушельницької, 1/5 стався вибух. «...Сталося руйнування п’ятого, шостого, сьомого та восьмого поверхів. На місці події працює штаб з ліквідації надзвичайних ситуацій, мобільна оперативна група Державної служби надзвичайних ситуацій та співробітники Національної поліції. Здійснено укріплення будівельних конструкцій», — додають рятувальники.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що потерпілі мешканці будуть тимчасово переселені до будинку-інтернату №12. Як далі буде вирішуватися проблема із житлом для жителів понад півсотні квартир — невідомо. Повернутися додому людям нікуди. Зруйнована секція будинку ремонту та відновленню не підлягає. У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що її треба демонтувати.

Очевидці описують у соцмережах, що вибух був настільки потужний, здавалося, повилітають шибки у сусідніх будівлях. Чому, власне, сталася трагедія, будуть з’ясовувати правоохоронці, котрі відкрили кримінальне провадження. Ще одна версія слідства — вибух бомби.

Разом з тим мешканці будинку на Соломії Крушельницької, 1/5 коментують у ЗМІ, що запах газу у будинку відчули ще минулого вівторка. Працівники АТ «Київгазу» якраз почали повірку лічильників, замість них встановили гумові шланги. Про це ж згодом заявила в ефірі одного з телеканалів народна депутатка від «Слуги народу» Леся Забуранна: «За попередньою версією правоохоронців, була проблема у заміні лічильників газу на якийсь неякісний агрегат, який не зумів стримати концентрацію газу, і, відповідно, в одній із квартир відбувся вибух побутового газу».

На ФБ-сторінці «Київгазу» ідеться, що працівники оперативно перекрили постачання газу до будинку після виклику аварійної служби. Також підтвердили, що минулого тижня зняли лічильники на повірку, але про причини надзвичайної ситуації поки що говорити зарано.

 «Звісно, причини вибуху встановлює слідство, у переважній більшості таких випадків, а  вони насправді трапляться дуже часто, винні мешканці, — коментує директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр СЕРГІЄНКО. — Тому громадяни мають робити висновки, приміром, купувати газові плити із запобіжниками: якщо полум’я гасне, газ вимикається автоматично. Крім того, треба ставити датчики газу у під’їздах багатоповерхових будинків. У свою чергу, уряд та «облгази» могли б все це передбачити на законодавчому рівні. Оскільки «Київгаз» керується тільки нормативними документами та постановами Кабміну, поки в них не з’являться нові технічні вимоги, нічого робити самі не будуть».

«Також зараз гарячий момент, коли треба ухвалити урядове рішення про загальнообов’язкове страхування житла на випадок пожежі та вибуху газу, — додає Олександр Іванович. — Тепер владі треба ламати голову, що робити з цими людьми. Їм формально скажуть ремонтувати чи будувати нове житло, звісно, у людей нема на це коштів. Ясно, що місто та мер допоможуть, але навряд чи абсолютно усім мешканцям будинку. Таких грошей у міста немає, і це створює непотрібний прецедент. Коли був вибух газу у районі Голосіївської площі у триповерховому будинку, мерія теж обіцяла допомогти, то одна сім’я хотіла чи шість, чи дев’ять квартир отримати. Тому наголошую — потрібен загальний фонд державного страхування».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати