Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вишиванки для «Золотого Птаха»

У Києві відбувся аукціон унікальних сорочок
12 грудня, 12:33
ФОТО АРТЕМА СЛIПАЧУКА / «День»

Лотами стали вишиванки дизайнера бренду RUTA Людмили Бушинської. Ці речі з колекції «Чарівна вишиванка» — унікальні. Сорочки вишиті білим по білому, але під сонячним світлом нитки змінюють колір. Загалом, створено 40 вишиванок, колекція має диплом Книги рекордів України як «Вперше створений арт-витвір, колекція національного одягу — вишиванка, що змінює колір під променями сонця».

Кошти, зібрані на аукціоні, підуть на організацію музичного фестивалю для молоді з особливими потребами «Золотий Птах». «Цей проект — крик душі. Хочу звернути увагу всієї країни, що наша сила в єдності і милосерді. Зараз ми знайомимося з людьми, які допоможуть в організації конкурсу, сформують команду. Важливо, щоб діти з особливими потребами реалізували музичний талант», — наголошує дизайнер Людмила Бушинська.

Речі з колекції «Чарівна вишиванка» зроблено з німецьких ниток. Виготовлення сорочок тривало рік: нитки — експеримент виробника, тому через них ламалися голки і доводилося розпорювати зроблене. Яким візерунок буде на сонці — невідомо, це може бути один із семи кольорів райдуги. Так, сорочка співзасновника Українського тижня моди Ірини Данилевської стала жовтою. «Обрала чоловічу вишиванку. Напевно, хотілося якоїсь парадоксальності. Адже дівчина у джинсах і вишиванці — типовий персонаж для української вуличної моди, і це чудово, — вважає Ірина Данилевська.         — Український тиждень моди підтримує проекти, пов’язані з національними культурними традиціями. Також ми приділяємо увагу людям з особливими потребами. Частина наших хостес — дівчата на візках. Тож нам близькі проекти, пов’язані з цим питанням».

На аукціоні в Києві продали вісім вишиванок і зібрали 94 тисячі гривень. Наприкінці листопада подібний захід відбувся у Вінниці — там виручили 98 тисяч гривень. Аукціони хочуть провести і в інших містах України — зокрема у Дніпропетровську. Всеукраїнський фестиваль «Золотий Птах», для якого збирають кошти, має відбутися навесні у Вінниці.

Ініціаторів пісенного конкурсу вже підтримали за кордоном. Ці партнери — польський фонд Pro Omnibus, який організовує щорічний міжнародний музичний фестиваль для молоді з особливими потребами «Чехочинські творчі зустрічі». Фестиваль у Чехочинеку проводиться вже понад 15 років. Щороку в заході беруть участь близько 50 виконавців із різних країн, його відвідують більше тисячі глядачів. «Музика, яку виконують люди з особливими потребами, збуджує найкращі емоції та інстинкти, — переконаний представник фонду «Pro Omnibus» Мирослав Сатур. — Наступного року в липні у Чехочинеку знову відбуватиметься наш фестиваль, і ми будемо раді почути там молодих артистів з України». За задумом ініціаторів «Золотого Птаха», переможці Всеукраїнського фестивалю поїдуть на «Чехочинські творчі зустрічі».

Українські знаменитості підтримують ідею фестивалю для дітей з особливими потребами. Чарівну вишиванку випробували артистка Ольга Сумська, телеведучі Юрій Горбунов, Тала Калатай, Марися Горобець, лідер гурту «ТіК» Віктор Бронюк, фронтмен гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола. Відомі люди сфотографувались у вишиванках від Людмили Бушинської — виставку цих світлин представив фотограф Володимир Козюк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати