Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Їдуть, щоб... познайомитися

Експерт сумнівається, що місія МВФ буде задоволена
18 квітня, 18:43
ФОТО REUTERS

У понеділок стало відомо, що в України з’явився шанс відновити чотирирічну програму Міжнародного валютного фонду. Голова  МВФ Крістін Лагард на зустрічі з українською делегацією на Весняних зборах керівників Фонду і Всесвітнього банку у Вашингтоні повідомила, що Місія МВФ найближчим часом відвідає нашу країну. «Лагард наголосила на готовності Фонду продовжувати підтримку нашої держави на шляху економічних змін», — йдеться в повідомленні Посольства України у США за підсумками зустрічі. Але керівник української делегації — голова Національного банку Валерія Гонтарева висловилася з цього приводу обережніше і навіть вельми самокритично. Вона наголосила на нагальності для України реалізації реформ, передбачених програмою співпраці з МВФ.

Нагадаємо, що розпочата МВФ у березні 2015 року програма EFF для України (обсяг кредиту 12,348 мільярда SDR, чи близько $17 мільярдів) спочатку передбачала надання Києву 2015 року чотирьох траншів, 2016 року — ще чотирьох (після проведення щоквартальних оглядів виконання програми). Але поки що ми отримали лише два транші — на $5  і $1,7 мільярда. З осені минулого року програму практично припинено.

Представники МВФ неодноразово заявляли, що Фонд чекає прояснення ситуації навколо уряду України і стійкості парламентської коаліції. Для завершення другого перегляду програми EFF і надання третього траншу Україні пропонується посилити боротьбу з корупцією  і продемонструвати готовність продовжувати реформи.

Чи зможе Україна найближчим часом виконати такі вимоги? Відповідаючи на це запитання, доктор економічних наук, професор Олексій Плотников сказав «Дню»: «Я, на жаль, щодо цього досить песимістичної думки. Досі не зрозумілий зміст нової редакції меморандуму, де, ймовірно, записано, що Україна має взяти на себе зобов’язання щодо подальшого підвищення тарифів, пенсійного віку та інших дуже не популярних речей. А з огляду на те, що в нас змінився уряд, і, я припускаю, що новий прем’єр-міністр  прагнутиме продемонструвати українцям якісь умовно популістські кроки на кшталт зниження чи принаймні стабілізації тарифів, скасування податку на пенсії. А це абсолютно не корелює з вимогами МВФ. Тож приїзд місії, найімовірніше, пов’язаний з бажанням познайомитися з новим урядом та міністрами. І навряд чи новий уряд задовольнить під час цього приїзду місії вимоги МВФ. Щодо цьому  маю дуже великі сумніви».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати