Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Їжа замість репресій»

До дня народження «бранця Кремля» Олександра Кольченка в Києві частували нужденних
26 листопада, 18:58
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

26 листопада Олександру виповнюється 29 років. Це п’ятий день народження, який Тундра, як його називають друзі, проводить за ґратами, абсурдно засуджений російською владою на десять років колонії суворого режиму за тероризм.

На столичній Контрактовій площі у цей день влаштували акцію «Їжа замість тюрем», під час якої згадували усіх українців, незаконно ув’язнених у Росії та окупованому Криму. Зараз, наприклад, у списках кампанії Let My People Go значиться 69 таких людей, плюс ті, хто перебуває під підпискою про невиїзд або отримали умовний термін.

Акцію на Контрактовій ініціював Комітет солідарності, група підтримки кримських заручників. Захід такого формату до дня народження Кольченка в Києві проводять вдруге, вперше це було у 2016-му. Учасники події пригощали перехожих і нужденних різними стравами під гаслом: «Їжа замість тюрем і репресій». Взагалі такий формат має назву: «Їжа замість бомб», він з’явився у США у 1980-х як протест проти ядерної загрози, незалежні групи по всьому світу проводять такі заходи, щоб привернути увагу до військової агресії, бідності та інших проблем.

Організатори акції відзначають, що гасло «Їжа замість тюрем та репресій» протягом років, які Олександр Кольченко проводить у неволі, стає дедалі актуальнішим, «бо затримують активістів у Криму, репресують анархістів та опозиціонерів у РФ, на активістів в Україні полюють ультраправі за повного потурання влади та поліції».

«Чи варто казати: якби замість репресій ресурси спрямовували на їжу для нужденних, світ був би трошечки краще? Тому в такий символічний спосіб ми хочемо нагадати про день народження Сашка «Тундри» Кольченка, про ідеї та цінності, які йому близькі, про репресії, які не припинялися, а лише набирали силу — і тим самим хоча б один раз нагодувати гарячим обідом тих, хто його потребує», — підкреслили організатори на сторінці події у «Фейсбуці».

Нагадуємо, що надіслати слова підтримки Олександру Кольченку та іншим «бранцям Кремля» можна через систему «РосУзник» або «ФСИН-письмо». Тільки пам’ятайте, що листи мають бути російською мовою і без політичних закликів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати