Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З чіткими вимогами

На Дніпропетровщині головних лікарів обиратимуть по-новому
04 грудня, 19:23

У Дніпропетровській обласній раді ухвалили низку важливих рішень, що сприятимуть розвитку медичної галузі та унеможливленню корупції. По-перше, сформований новий склад конкурсної комісії, яка обирає кандидатів на посаду головних лікарів. До її складу тепер будуть входити 3 представники трудового колективу лікарні, в якій і обирають очільника, 3 — від обласної ради та 3 — від громадських організацій. До учасників конкурсу є чіткі вимоги відбору. «Хто такий сьогодні головний лікар? Насамперед, він є менеджером, в розпорядженні якого господарство — окреме лікарняне підприємство. Бюджет деяких сягає 100—150 млн гривень на рік. Це великі гроші та відповідальність. Ми хочемо побачити від кандидатів чіткий план дій стосовно оптимізації бюджету та концепцію розвитку медзакладу!», — говорить голова облради Святослав Олійник.

Друге важливе нововведення стосується багаторічної проблеми, що існує чи не в кожному медзакладі: оплата послуг «у конверті» лікарям. Пацієнти не повинні платити за те, що сплачує за них держава. Тож щоби мінімізувати таке явище, як «конверти», усі послуги будуть чітко розподілені на безоплатні та платні. Якщо послуга платна, за неї пацієнт має сплатити цивілізовано, у касу, та отримати чек.

Наразі на найближчу сесію готують проєкт рішення, який міститиме рекомендації для головних лікарів стосовно їхніх повноважень встановлювати ціни на ті чи інші послуги. «Головний лікар як менеджер буде нести персональну відповідальність за вартість кожної послуги. Він має професійно прорахувати її ринкову вартість, таку, щоб люди могли сплатити за неї. А також вміти розподілити зароблені гроші і на зарплати працівникам, і на комунальні послуги, витратні матеріали та резервний фонд. Соціально незахищені верстви населення мають бути забезпечені безоплатними послугами, втім, до цього процесу необхідно залучати страхові компанії. І над останнім нам доведеться ще плідно працювати», — додає директор Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Валерій Сердюк. Реалізація нововведень дасть змогу лікарням покращувати якість надання медичних послуг і спрямовувати кошти на розвиток лікарні, адже гроші йтимуть безпосередньо до бюджету медзакладу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати