Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«З довкіллям доведеться рахуватися»

Днями парламент нарешті підтримав низку «екологічних» законів
24 травня, 18:39
ОСТАП СЕМЕРАК: «YES!» / ФОТО З «ФЕЙСБУК»-СТОРІНКИ ОСТАПА СЕМЕРАКА

Народні  депутати ухвалили законопроект №2009а-д «Про оцінку впливу на довкілля» і прийняли у першому читанні законопроект №6106 «Про стратегічну екологічну оцінку». На додачу парламент ухвалив у цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів.

«YES! Законопроект «Про оцінку впливу на довкілля» став законом! Це — ключовий закон, який ми мусили ухвалити відповідно до зобов’язань Угоди про асоціацію (з  ЄС. — Ред.). Але головне, що відтепер підходи до ведення бізнесу в Україні зміняться назавжди. З довкіллям доведеться рахуватися, — радіє у Facebook міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. — Також у першому читанні розглянуто проект Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» (новий реєстраційний номер 6106). Враховано всі зауваження Президента. Загрози для довкілля мають бути враховані заздалегідь          — до початку ведення планової діяльності. Попереджати простіше, ніж ліквідовувати наслідки. Так давно живуть країни ЄС. Так настав час жити нам».

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала закони про стратегічну екологічну оцінку та оцінку впливу на довкілля 4 жовтня 2016 року, але Президент Петро Порошенко їх ветував. Тож тепер урядовці і громадськість сподіваються, що парламент швидко розгляне законопроект «Про стратегічну екологічну оцінку» у другому читанні, а голова держави підпише обидва документи.

Ухвалення закону щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону і сталий розвиток Карпат — подія менш помітна, але вагома. Зокрема, йдеться про унеможливлення проведення рубок пралісів і введення адміністративної відповідальності за їх пошкодження та знищення.

«Праліси — це  безцінне природне багатство України, яке не зазнало безпосереднього впливу діяльності людини в ході свого розвитку, — цитує Остапа Семерака прес-служба Мінекології. — В Україні охороняється ЮНЕСКО лише об’єкт всесвітньої природної спадщини «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Прийняття цього закону дозволить взяти під охорону й інші  праліси в Карпатському регіоні». Міністр наголошує, що цей закон теж свідчить про  наближення українського законодавства до європейського у плані збереження природних цінностей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати