Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«За межами сьогодення»

Доповідь ООН: зростання нерівності — головна перешкода для розвитку
10 грудня, 18:50

Попри прогрес у боротьбі з убогістю, голодом і хворобами, у світі посилюється нерівність, про що свідчать численні акції протесту, які відбуваються в багатьох країнах світу. Про це йдеться в новій доповіді Програми розвитку ООН (ПРООН), опублікованій 9 грудня, повідомляється на офіційному сайті ООН news.un.org.

Доповідь про людський розвиток за 2019 рік експерти у ПРООН назвали «За межами доходу, за межами середніх показників, за межами сьогодення: нерівність у людському розвитку в XXI столітті». Його автори зазначають, що розрив у базовому рівні життя мільйонів скорочується, тобто дедалі більше людей мають змогу придбати товари першої потреби.

Проте виникають нові форми нерівності — вони виявляються у сфері освіти й доступу до технологій. На благополуччя людей також впливає зміна клімату. На думку експертів ПРООН, якщо не вживати заходів, то прірва, що розділяє різні верстви населення і країни, розшириться до масштабів, яких світ не бачив з часів промислової революції.

«Люди виходять на вулиці з різних причин: це може бути вартість квитка на потяг, ціна на бензин, вимоги політичних свобод, прагнення до справедливості й правосуддя. Це нове обличчя нерівності», — каже керівник ПРООН Ахім Штайнер.

«Те, що раніше вважалося «додатковим плюсом», приміром, навчання в університеті чи широкосмуговий інтернет, набуває дедалі більшої ваги, а люди, які не мають цих можливостей, позбавлені необхідного «трампліну», аби досягти успіху в майбутньому», — переконаний Педро Консейсау, представник ПРООН і один з авторів доповіді.

Так, у країнах з дуже високим рівнем розвитку людського потенціалу кількість людей, які мають можливість користуватися стаціонарним широкосмуговим інтернетом, зростає у 15 разів швидше, ніж у країнах з низьким рівнем.  

ПРООН рекомендує урядам переглянути програми в галузі освіти і забезпечення соціальної захищеності. Вони наголошують, що людина опиняється в нерівних умовах з іншими ще до свого народження, а прояви несправедливості супроводжують її упродовж всього життя. Експерти закликають держави змінити такий стан справ і вкладати кошти в освіту, охорону здоров’я і харчування молодого покоління. Вони нагадують, що такі інвестиції допомагають людині знайти твердий ґрунт під ногами, а надалі сприяють підвищенню рівня її доходів та її продуктивності на ринку праці.

У ПРООН зазначають, що в країнах з найбільшою продуктивністю зазвичай доходи розподіляються більш рівномірно. Це забезпечується за рахунок підтримки профспілок, забезпечення мінімальної заробітної плати, заходів соціального захисту, а також ширшої представленості жінок на ринку праці. У доповіді також наголошується роль оподаткування, яке, як зазначають у ПРООН, має прямий зв’язок із наданням державних коштів на охорону здоров’я, освіту і розвиток «зеленої» економіки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати