Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За розпродаж двохсот міських об’єктів

Співробітники правоохоронних органів затримали працівників Дніпропетровської міськради
21 липня, 10:59

Затримані особи, зловживаючи службовим становищем, допустили розпродаж за заниженою вартістю понад 200 об’єктів комунального майна. Цим, на думку слідства, вони завдали збитків місцевому бюджетові на суму понад 50 млн гривень. Як повідомили у відділі зв’язків із громадськістю ГУ МВС України в Дніпропетровській області, затримання підозрюваних здійснили співробітники Управління протидії злочинності у сфері економіки. «Правопорушникам обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, — йдеться в заяві. — Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрачання майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Ці статті передбачають покарання у вигляді позбавленням волі на термін від 3-х до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін 3-х років, зі штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних доходів громадян».

Нагадаємо, у вересні 2013 року у ЗМІ було оприлюднено інформацію про несанкціоновану реалізацію 96 об’єктів нерухомого майна, які перебувають у комунальній власності міста Дніпропетровська. У цьому переліку, з-поміж іншого, були об’єкти соціально-культурного призначення і об’єкти, які належать до системи охорони здоров’я і освіти. Після цього Господарський суд Дніпропетровської області скасував мирову угоду між комунальним підприємством «Спеціалізована ремонтно-будівельна ділянка» і приватною фірмою, а міська рада повідомила, що нерухоме майно в повному обсязі повернуто громаді, тоді як насправді було повернуто лише 7 об’єктів. Складність полягала в тому, що за цей час об’єкти встигли продати у треті руки. Враховуючи суспільний резонанс, повернення міської нерухомості взяло під свій контроль керівництво Дніпропетровської облдержадміністрації. Незабаром з’ясувалося, що масштаби розкрадання комунальної власності насправді набагато значніші. Загалом правоохоронці налічили понад 200 об’єктів нерухомого майна у різних районах міста, які намагалися «привласнити» чиновники.

Варто зазначити, що останнім часом великі махінації було розкрито не лише у сфері «прихватизації» комунальних об’єктів, а й у витрачанні бюджетних коштів. У слідчому ізоляторі перебуває колишній керівник управління внутрішньої політики. Його звинувачують у розкраданні більш як 1 млн гривень. Йдеться про гроші, які виділялися з бюджету на цільові програми, —  правова освіта, сприяння громадським радам тощо.

Не меншого резонансу здобула історія одного із заступників мера, якого звинуватили у розкраданні бюджетних коштів, виділених на ямковий ремонт міських доріг. Йшлося про суму 2,2 млн гривень. В інтернеті з’явилися фотографії розкішної садиби дніпропетровського комунальника. Щоправда, нещодавно чиновник, який вже сидів на лаві підсудних, несподівано...  потрапив під амністію, оголошену ще за часів президентства Януковича.

КОМЕНТАР

«СПРАВЖНІ ВИНУВАТЦІ ЗНОВУ ЗАЛИШАЮТЬСЯ В ТІНІ»

Василь СУХОВ, координатор Дніпропетровської правозахисної групи:

— Ми в спілкуванні зі співробітниками правоохоронних органів завжди наполягали на тому, що притягувати до відповідальності за махінації треба не лише виконавців, а й замовників — тих, хто розробляв хитромудрі схеми привласнення об’єктів комунальної власності. Замість цього крайніми завжди стають звичайні керівники комунальних підприємств, на баланс яких перекладали, а потім відчужували об’єкти з використанням механізму банкротства. Зараз ми бачимо, що справжні винуватці знову залишаються в тіні, а під роздачу можуть потрапити «стрілочники». Тому, поки ми не дізнаємося всі імена, говорити про справжню боротьбу зарано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати