Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зарплату гірникам підняли, але...

Адміністрація Криворізького залізорудного комбінату ще й подала проти них позов
03 грудня, 20:11

У Жовтневому райсуді Кривого Рогу збираються розглядати справу за позовом адміністрації Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК) до шахтарів, які брали участь у протесті. Про це повідомляє у Facebook лідер Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець. За його словами, «НПГУ наполягатиме, щоб до зали суду знайшли можливість прийти ініціатори процесу: в. о. голови правління КЗРК Сергій Новак і його заступник Олександр Капука». Юристи профспілки підготували відповідне клопотання. «Цікаво почути безпосередньо від керівників позивачів — порушників одного з головних принципів угоди щодо непереслідування учасників акції протесту, причини через які вони воюють із робітниками власного підприємства. Ще одне відкрите запитання до позивачів — принцип, за яким складався список відповідачів, бо серед них є ті, які протестували на поверхні, а не під землею», — зазначає у дописі Михайло Волинець.

Акцію протесту в Кривому Розі розпочали 3-го вересня гірники шахти «Октябрська» КЗРК. Після робочої зміни вони залишилися під землею на знак протесту. Пізніше до них долучилися працівники інших шахт підприємства. Адміністрація КЗРК з 1 вересня підвищила тарифні ставки і посадові оклади на 10-25%, а з 1 жовтня було підвищено зарплату працівникам ще на 10%. На ранок 15 жовтня із 414 протестувальників чотирьох шахт лише 21 людина залишалася  в шахті «Октябрська». Ввечері того ж дня шахтарі і адміністрація підписали угоду, після чого страйкарі вийшли на поверхню. Проте вже 28 вересня керівництво підприємства звернулося до Жовтневого райсуду Кривого Рогу з позовом до 10 відповідачів — фізичних осіб, що є працівниками підприємства. Треті особи — профспілкові організації підприємства. У позові йдеться про визнання незаконним страйку, організованого відповідачами і розпочатого 3 вересня без оголошення та висунення офіційних вимог адміністрації. Спершу засідання суду було призначене на 16 жовтня. Потім його переносили на інші дати, чергова дата розгляду призначена на 15 грудня.

Комбінат спеціалізується на підземному видобутку залізної руди. Шахти «Октябрська», «Родіна», «Гвардійська» і «Тернівська» входять до складу ПАТ «КЗРК». За даними ЗМІ, компанії Starmill Limited належить 99,88% акцій комбінату. КЗРК володіють група «Метінвест» та група «Приват». Операційне управління підприємством здійснює група «Приват».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати