Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Засмічена... пам’ять

Активісти просять КМДА упорядкувати давнє єврейське кладовище на території Бабиного Яру
23 червня, 11:49

Випадкова прогулянка біля старого єврейського кладовища у Бабиному Яру відверто вразила еколога Петра Тєстова. Побачивши, що старі могильні плити з цвинтарю лежать у купах сміття, зарослі бур’янами, написав звернення до КМДА із проханням прибрати та встановити огорожу навколо давнього кладовища. Такі ж самі звернення просить підготувати небайдужих киян, щоб разом досягти результату. Адже смітник на місці поховань, хай і давніх, це відверте плюндрування пам’яті про померлих.

Нагадаємо, що коли у 70-х роках минулого століття у Києві почали будувати телецентр поряд із Лук’янівським єврейським цвинтарем, частину поховань перенесли на Куренівський цвинтар, частину просто знищили, скидаючи плити та надгробки в яр. У 2000-х роках частину плит підняли і зробили невеличкий меморіал. Однак місце пам’яті так і не було облаштовано, як слід.

Два тижні тому активісти разом з членом головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії і культури Олександром Бригінцем надсилали звернення до КМДА, щоб нарешті упорядкували старе кладовище. Але ні дій, ні конкретики у надісланих відповідях не отримали. «Може, на купу скарг буде якась реакція. Лежать ці плити там майже 50 років. Чому, коли впорядковували одну частину парку, не взялися за іншу, не знаю, можливо, не було грошей тоді. У КМДА мають прибрати сміття, огородити кладовище та поставити інформаційні таблички», — коментує Петро Тєстов.

У своєму зверненні до мерії активіст навіть накреслив на мапі, де саме має бути така огорожа. Також пропонує встановити інформаційний стенд про історію єврейської громади Києва та Лук’янівського єврейського цвинтаря. Пам’ять має бути збережена.

«День» звернувся за роз’ясненнями до КМДА, нам відповіли, що запит направили до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури. Згодом у прес-службі КМДА повідомили, що редакційний запит розглянули, однак Лук’янівське єврейське кладовище не перебуває на їхньому балансі, утримувачем є Міністерство культури. Тим часом на розголос проблеми у соціальних мережах відреагував директор КП «Київзеленбуд» Сергій Симонов, екологу Петру Тєстову він пообіцяв, що кладовище приберуть ледь не сьогодні-завтра. І тут вже питання — то у чиїй же воно компетенції?

Однак станом на сьогодні абсолютно нічого не змінилося. Доки чиновники думають, активісти вже знайшли історика-києвознавця, який погодився розробити табличку для інформаційного стенду. Поставлять її активісти власним коштом. Завтра, 24 червня, Петро Тєстов запрошує друзів на прибирання давнього цвинтаря.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати