Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Живе спілкування vs крутий смартфон

У вінницькій школі запровадили проект «Один день без гаджетів»
08 лютого, 11:17
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Мобільні телефони, планшети, ноутбуки замінили живе спілкування між дітьми, зазначають вчителі. На перервах між уроками школярі тільки те й роблять, що сидять в інтернеті, переписуються в соціальних мережах, виставляють фото, замість того щоб з користю й пізнанням проводити час у живому спілкуванні. Тож за згоди батьків у вінницькій школі № 22 вдалися до експерименту — запровадили проект «Один день без гаджетів». Щосереди, приходячи до школи, діти залишають свої телефони у скриньці «тиші». На перервах грають у настільні ігри або проводять майстер-класи. Діти стали веселішими, відзначає вчителька початкових класів Наталія МАКСИМЕНКО. Саме вона мимоволі стала ідейним натхненником проекту.

«У мене син жити не може без смартфона, тому боротися з гаджет-залежністю я вирішила спочатку у своїй родині, зініціювала «вечірню годину без телефона і комп’ютера», просто розповідаємо одне одному, як минув день, — розповідає Наталія. — Коли я розповідала про це колегам в учительській, заступник із виховної роботи одразу запропонувала запровадити таку «фішку» і в нашому закладі. Але замість однієї години присвятити живому спілкуванню один день — середу — середина тижня. Соціальний педагог провела опитування серед батьків, вони сприйняли цю ініціативу на «ура». Більше того, почали передавати дітьми до школи настільні ігри, пазли, іграшки, щоб вони мали можливість з користю проводити вільний час. Зі свого боку, ми почали проводити для дітей майстер-класи, конкурси на найкращі виробки з пластиліну, наприклад. Тепер у нас цілий день боротьба за призи. Але найголовніше в цьому, що діти почали дивитися одне одному в очі, спільно щось роблять, комунікують».

Третьокласник Дмитро каже, що ще з понеділка очікує середи, щоб досхочу погратися зі своїми однокласниками у різні ігри. «Від смартфона сідає зір, болить голова, ти перетворюєшся на віртуального зомбі, а дівчата взагалі тільки фоткаються й милуються собою, — ніби розповідаючи таємницю, пошепки каже Дмитро. — Тому радію, коли приходить середа і ми складаємо всі телефони до скриньки тиші. Нічого не відволікає, не заважає: на уроках слухаєш вчителя, а на перерві граєшся з друзями. Якби ще перерви були довшими за уроки, школа була б моїм улюбленим закладом».

У школі користуватися телефонами не заборонено, уточнює директор закладу Галина РОЗТОРГУЄВА. Долучитися до акції «Один день без гаджетів» діти можуть за бажанням, це не примусова, а добровільна справа, але колективна. Тобто якщо більшість класу вирішила скласти телефони до скриньки, то меншість мусить підкоритися. Зараз за прикладом початкової школи до цієї ініціативи долучаються середні та вибірково старші класи. Підсумки проекту в закладі обіцяють підбити наприкінці навчального року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати