Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Звернути увагу радіослухачів...»

У Тернополі триває проєкт, присвячений Дню Збройних Сил України
02 грудня, 10:05

На Українському радіо Тернопіль стартував проєкт «Війна. Жіночі портрети», присвячений Дню Збройних Сил України. Це передачі, аудіоролики в радіоефірі філії НСТУ, пости в соціальній мережі Фейсбук з історіями учасниць бойових дій на Сході України.

«В українській армії сьогодні служить понад 30 тисяч жінок, це 12% від особового складу. Кілька років тому цифра була в десятки разів меншою. Журналістам нашої редакції, а це в основному жінки, стало цікаво, як почуваються жінки на війні, яка в них мотивація, що змушує їх залишати сім’ї і їхати в некомфортні умови. Героїнь довго шукати не довелося. У результаті маємо майже десяток радіопрограм про жінок-воїнів, які змусять слухачів звернути увагу на те, що війна триває, вона не закінчилася і слово «захисник» не завжди чоловічого роду», — розповіла «Дню» керівниця радіо Наталія КОЛТУН.

Редакторка Ганна Кісіль каже: «Мені вдалося поспілкуватися з двома Юліями, військовими з Тернополя. У дечому їхні історії схожі, адже вони вирішили стати частиною Збройних сил України після подій на Майдані та початку АТО. Обидві не змогли залишитися осторонь. Лейтенантка Юлія Шкугра сьогодні начальниця клубу 44-тої окремої артилерійської бригади, а молодша лейтенантка Юлія Євстратова — офіцерка-психологиня Тернопільського зонального відділу військової служби правопорядку. У кожної своє призначення та місія на Сході України, але об’єднує їх прагнення докласти максимум зусиль задля миру. Такі жінки — приклад відваги, вірності та військової честі».

Серед учасниць проєкту — Оксана-Катерина Матвійчук. На війні була майже два роки. Їй багато разів доводилося рятувати життя бійців на передовій і постраждати самій. Через свою вимогливість і відповідальність отримала від побратимів позивний «Каторга». Нині виховує маленьку донечку. «Була можливість знову піти служити і навіть зараз є можливість піти за контрактом, але я розумію, що хочу бачити, як  росте моя дитина, хочу бачити, як вона посміхається, хочу водити її за ручку в садок. Мені знадобилося дуже багато часу, аби це зрозуміти тому, що були такі моменти, коли хотілося все залишити, взяти рюкзак, взути берці, накинути бронежилет і поїхати. Але все ж це переборола, — зазначила в ефірі Українського радіо Тернопіль Оксана-Катерина Матвійчук. — Знаю дуже багато випадків, коли жінки поверталися з фронту і не могли себе тут знайти тому, що трішки боязко ставиться до них суспільство: «От вона воювала. Що вона там могла робити?» Ніхто не може подумати, що жінка виконувала завдання на рівні з чоловіками. Тобто праця жінок на фронті недооцінена, але вона потрібна. Ми теж робимо певну частину роботи і намагаємося здобути перемогу». 

«Війна. Жіночі портрети» — один із суспільних проєктів Українського радіо Тернопіль. У листопаді до проєкту з нагоди Дня української писемності та мови і ювілейного ХХ-го Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності журналісти залучили земляків, які проживають закордоном. Наступний суспільний проєкт радіо Тернопільської філії НСТУ  — «Чарівна скринька книжок», приурочений Дню Святого Миколая. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати