Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

2,3 тисячі адрес сайтів тепер закінчуються на «.УКР»

Голова правління Інтернет Асоціації України: «Про досконалість національного кириличного домену говорити поки зарано. Багато залежить від того, як і коли буде створено комісію з досудового розгляду суперечок»
09 січня, 11:22
ВЖЕ У ЛЮТОМУ ДОМЕНОМ «.УКР» ЗМОЖУТЬ КОРИСТУВАТИСЯ ВСІ ОХОЧІ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

4 січня розпочався п’ятий, завершальний, етап пріоритетної реєстрації в домені «.УКР». Він триватиме місяць, після чого реєстрація імен у національному кириличному домені стане доступною для всіх бажаючих. Про це повідомляють в прес-службі Державного агентства з питань науки, інновацій і інформатизації.

Через акредитованих реєстраторів доменних імен у домені .УКР уже реєструють імена й прізвища добре відомих в Україні діячів культури та їхні творчі псевдоніми, релігійних діячів, політиків, економістів, спортсменів, інформація про яких включена до енциклопедії, довідників, словників, каталогів, а також широке поширення інформації про них в українських ЗМІ. На завершальному етапі також продовжують реєструвати доменні імена підприємств і підприємців, інших юридичних осіб, торгівельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні визначення походження товарів, назви географічних об’єктів і регіонів в Україні, назви міжнародних організацій, органів державної влади й органів місцевого самоврядування тощо. Як зазначив голова Держагентства Володимир Семиноженко, в домені .УКР на кінець 2013 року було зареєстровано 2,3 тисячі доменних імен.

Аналогічні розробки здійснюються й у інших країнах. Наприклад, у Росії вже надано перший кириличний домен «.РФ». Україна в розробці й впровадженні нового національного кириличного домена стоїть в одному ряду з Болгарією (.БГ), Сербією (.СРБ), Казахстаном (.КАЗ) і Монголією (.МОН).

«День» попросив експерта оцінити переваги й недоліки національного домена.

Тетяна ПОПОВА, голова правління Інтернет Асоціації України:

— Безумовно, поява національного кирилічного домена зробить певний вплив на розвиток українського сегменту мережі Інтернет. Але не думаю, що принципове. Просто з’явився ще один домен, в якому можна зареєструвати ім’я. Мабуть частина компаній, що мають уже діючі сайти, схочуть продублювати їх кирилицею для зручності й страховки від «захвату» іншими. Або зареєструвати нові «смачні» імена для розвитку нових проектів чи з метою перепродажу. Але поки великого напливу реєстрацій не спостерігається.

На позицію українського сегменту мережі інтернет може вплинути розвиток і створення цікавих, унікальних, затребуваних інтернет-проектів, а не домена .УКР. Ми вже багато упустили, наприклад, у нас немає «своїх» соціальних мереж або пошукових систем.

Про досконалість кириличного домена говорити поки зарано. Є певні недоліки, на які я вказувала ще на етапі затвердження Концепції й Правил. Поки йдуть пріоритетні реєстрації, і їх небагато, система працює. На сьогоднішній день зареєстровано десь 2500 тисяч доменів це дуже небагато. Чимало залежатиме від того, як і коли буде створена комісія з досудового розгляду суперечок. Документи щодо її створення ще в стадії розробки. Досі такого органу у нас в Україні не було. Важливо, щоб це сталося до початку етапу відкритої реєстрації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати