Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Агрокомплекс матиме підтримку

Прем`єр-міністр виступив на святі хліборобів
17 листопада, 16:43
ФОТО KMU.GOV.UA

Столичний Український Дім у п`ятницю став ще й Домом аграріїв України, які відзначали День працівників сільського господарства, а також 100-річчя від заснування в країні галузевого міністерства. У залі, звичайно, не було неповторного  запаху печеного хлібу, але на обличчях, а також, безумовно, і на руках більшості людей, які наповнювали урочисто вбране приміщення, можна було побачити причетність до цього найголовнішого для людини продукту - сліди багаторічної невтомної хліборобської праці. Поки не розпочалися урочистоті ходжу по залі з своїм вітаннями і запитаннями.

«Сьогодні наше сільське господарство знаходиться в зародковому періоді, - дещо дивує він своїми словами ветеран галузі Віталій Гальчинський з Київщини, який починав колись у колгоспі, а дійшов до міністерства, - Адже зараз в країні йде вікопомна суперечка за землю, і від того, яке буде знайдено рішення,  залежить доля всієї країни. Я гадаю, ми не підемо на те, щоб віддати землю іноземним фірмам і їх наймитам. Треба зробити, щоб земля біла в руках українців, наших землеробів. Треба, щоб їм допомагали з технікою та організаційно і щоб наше сільське господарство було не нижче, а вище, ніж за колгоспної системи. Нинішня реорганізація дає надію, що це питання буде вирішено. Особливо важливий сьогодні соціальний розвиток наших сіл, вони мають бути багатолюдними і щасливими. Для проживання в селі треба створити належні умови, щоб люди його не залишали.  Я хочу звернутися до співвітчизників: люди, не дайте загинути селу – нашій колисці».

«Сільське господарство це одна з тих галузей, які визначають темпи зростання економіки нашої держави, - відзначає екс-заступник міністра агрополітики України Ярослав Краснопольський, - Це флагман, який визначає розвиток нашої держави. В сільське господарство сьогодні запроваджується багато новітніх технологій. І це мені нагадує історію мобільних телефонів в Україні. Ми свого часу перескакували через певні марки і відразу виходили на все найкраще, що на той час було в світі. Сьогодні кожний намагається максимально використати найсучасніші технології. Є, звичайно, аспект фінансування, яке мало б спрямовуватися до села, щоб використати його потенціал, який удвічі більший за той, який зараз реалізований. Вітаю колег з цим гарним святом і бажаю, щоб у нас завжди був хліб і достаток на столі».

«Що допомагає у нашій праці? – перепитує один з керівників компанії «Агро ЛВ лімітед» з Львівщини Володимир Шайда, - Гадаю, в першу чергу інвестиції. З року в рік завдяки цьому у нас зростають врожаї. На жаль, селяни ще живуть по-різному. Не можна навіть сказати, що принципово краще. Та все ж набагато ліпше, ніж років десять назад».

«Я представляю Запорізьку область. У нас аграрний бізнес і загалом агросфера розвиваються і завдяки працьовитим людям, і завдяки нашим ресурсам. А економічний результат і цьогорічний врожай – найвищий за всі роки незалежності у Запорізькій області», - сказав «Дню» голова департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков.

«Сільське господарство України спрямовано вгору, на розвиток. Однак, я вважаю, слід навести лад з землею, з виробничими площами і, найголовніше, - з кредитами для аграріїв», - сказав колега Полякова з Київської ОДА Сергій Шупик.

«Сьогодні радісний святковий день, - наголосив, відповідаючи «Дню», - хоча ми сьогодні працюємо у дуже важких умовах – погодні умови цього року були дуже погані, та, незважаючи на це, ми сьогодні маємо серйозні успіхи, і сподіваюся, надалі вони будуть ще кращими. Бо наше сільське господарство поступально рухається вперед. Звичайно, є й проблеми, на які нашій державі й, зокрема, Мінагопрому слід звертати більше уваги», - відзначає директор агрофірми «Україна»  з Великої Багачки Полтавської області Герой України Іван Балюк.

«Наше сільське господарство довгий час знаходилося ніби на поличці, тобто майже не розвивалося. А сьогодні так більше не можна. І наші аграрії працюють. Аднак треба їх більше підтримуватиі з боку законодавства. Треба навести повний порядок з землею, тому що а аграрних районах в цьому питанні немає порядку. Всю землю треба показати, вирішити питання аукціонів – їх процедура дуже розтягнута. Наприклад, таке питання: є земля, а укласти щодо неї тимчасову угоду не можна. Візьмеш її – на тебе складуть протокол. Але ж земля не може пустувати. Вона повинна родити, на ній люди мають працювати. Та все ж, усе, що нині робиться, то правильно і передбачає рух уперед. Єдине, хочеться. Щоб усе це відбувалося скоріше», - сказав «Дню» перший заступник губернатора Одеської області Олександр Терещук.

Звичайно, були й інші думки. Екс-міністр сільського господарства України Ігор Швайка розпочав з вибачень: «Не хотів би нікому псувати це свято, але тим не менше: наш аграрний комплекс прямує до занепаду і все більше нагадує бананові республіки в найгіршому розумінні І це залежить не від аграріїв - вони працюють.  Це залежить від державної політики. Яка перетворюється на профанацію. Це і продаж землі, і перекіс у бік підтримки великих виробників, хоча декларується підтримка малих, а насправді йде знищення села як такого. І розмови про стратегію розвитку сільських територій, перетворюються сьогодні на суцільну фікцію».

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зумів у своєму виступі перед учасниками урочистостей поліпшити їхній настрій. Він назвав аграрний сектор локомотивом розвитку економіки України і пообіцяв, що питання підтримки галузі не залишиться без уваги. «Що ми можемо зробити? Забезпечити цільову підтримку аграріям. На ці цілі ми виділяємо в наступному році 7,3 мільярда гривень», - сказав прем’єр.   Він підкреслив, що ключові сфери фінансування – це підтримка фермерського руху (1 мільярд гривень), а також цільова підтримка тваринництва. «У 2018 році наші виробники отримають доступ до безкоштовних кредитів на відновлення тваринництва. Це додаткові кошти, які будуть направлені на будівництво нових ферм, молочнотоварних комплексів. Ми зробимо це у 2018 році», - впевнений очільник уряду.

Особлива увага, за його словами, приділятиметься підтримці сільськогосподарського машинобудування та продовженню започаткованої цього року програми компенсації частини вартості  техніки вітчизняного виробництва. Гройсман зазначив, що учасниками цієї програми стали вже 500 підприємств. «Наступного року мільярд гривень буде направлений на цю програму. В сільгоспмашинобудуванні будуть створюватися нові робочі місця, і ми будемо забезпечувати аграріїв сучасною технікою», - сказав прем’єр-міністр. Він також підкреслив, що сьогодні Україна має всі можливості, аби наситити власний ринок якісною продукцією за помірними цінами, зберегти лідерські експортні позиції і при цьому поступово переходити від сировинної моделі розвитку економіки до економіки створення продукту з високою доданою вартістю. "Ми будемо це всіляко підтримувати", - запевнив Гройсман.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати