Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бідні, бо...

Україна знову визнана країною з невільною економікою
02 лютого, 12:22

У глобальному рейтингу «Індекс економічної свободи», який щорічно готує Heritage Foundation спільно з газетою Wall Street Journal, Україна опустилася на 7 позицій та посіла 162-е місце з 178 та вчергове визнана країною з невільною економікою (у рейтингу-2015 Україна займала 155 місце). Індекс економічної свободи України становить 46,8 балів зі 100 можливих.

«Індекс економічної свободи — один з найважливіших рейтингів, який доволі об’єктивно висвітлює економічну ситуацію в різних кутках планети. Низький показник у Індексі означає, що Україна є бідною країною. Адже існує чітка залежність між рівнем економічної свободи та заможністю країни: чим вільніша країна, тим вона багатша» — каже макроекономіст, Голова Українського товариства економічних свобод Мар’ян Заблоцький.

Серед Європейських країн Україна має найгірший показники. Навіть тоталітарні Росія і Білорусь мають трохи кращі результати. У світовому ж рейтингу  Україна знаходиться поруч з такими країнами, як Ангола, Чад та Болівія.

«Якщо ми маємо мету наздогнати такі країни як Гонконг, Сінгапур, або прибалтійські країни, які входять до ТОП-20 рейтингу,  необхідно робити кардинальні зміни в економічній політиці,  у першу чергу в зменшені відсотку  державних видатків, у сприянні свободі інвестицій, захисті прав власності та зменшенні корупції. Також суттєво можна зрости у рейтингу за рахунок зниження податків» — резюмує економіст.

Україна вже 22-й рік поспіль є учасником рейтингу. Найбільшого значення показник сягнув у 2005 році на тлі Помаранчевої революції. Але навіть тоді результат був 55,8 — «в основному невільна країна».

«Варто розуміти, що розрахунки будуються на основі офіційної статистики, яка має свою інерцію. Тому не зовсім важливо, яке місце має Україна сьогодні — це відображення ситуації декількох попередніх років. Важливо, де вона буде за рік-два?  Це — пряма відповідальність Президента, Кабміну та кожного народного депутата Верховної  Ради» — підкреслює Заблоцький.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати