Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бізнес вимагає сприятливих умов

13 грудня, 00:00

Промисловці та підприємці вважають, що цього року їм удалося дещо змінити в правилах гри на економічному полі країни. Про це днями йшлося на спільному засіданні Правління УСПП та ради Федерації роботодавців України.

Нинішній економічний рік у житті ділової спільноти видався непростим: прийнятий у квітні закон «Про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2005 рік» та деякі інші законодавчі акти різко погіршили умови господарювання. Замість здійснення стратегій розвитку і модернізації промисловцям довелося боротися з волюнтаризмом та фіскальним тиском на здоровий бізнес.

Як наслідок, спираючись на громадську думку та ініціативи фракції ПППУ в парламенті, промисловцям і підприємцям вдалося відновити спрощену систему оподаткування для малого і середнього бізнесу. За їх активної участі було розроблено та прийнято Закон «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності», який суттєво обмежує права контролюючих інстанцій, упорядковує проведення перевірок та ревізій, скасовує більше 1000 підзаконних актів.

УСПП і ФРУ відстоювали збереження розвиваючих стимулів для пріоритетних галузей економіки. Збережено певні преференції для суднобудівної галузі — щодо користування землею та сплати мита при ввезенні на територію України комплектуючих.

Громадські організації виступили одними з ініціаторів проведення традиційних форумів «Влада-бізнес — кроки назустріч» за участі Президента України В.Ющенка. Результатами цих форумів стали Укази Президента «Про лібералізацію підприємницької діяльності та державну підтримку підприємництва» та «Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики».

За останній рік обидві організації зросли і зміцніли. До УСПП приєдналися 135 нових членів, зокрема, такі великі структури, як ТОВ «Гетьман Холдинг» (м. Київ), ТОВ «Ренессанс Капітал Україна», Асоціація готельних об’єднань та готелів міст України, Волинський шовковий комбінат, Дніпровський завод мінеральних добрив.

Федерація поповнилася новими організаціями національного рівня: Українською аграрною конфедерацію, Федерацією скляної промисловості, Об’єднанням організацій роботодавців морської індустрії «Укрморпром». Загалом до ФРУ входять 15 Всеукраїнських галузевих та 29 обласних об’єднань, а всього — 470 об’єднань роботодавцiв рiзних галузей та регiонiв.

Аналізуючи підсумки розвитку економіки України за останні десять місяців, президент УСПП, голова ФРУ Анатолій Кінах наголосив на існуванні складних системних проблем як в соціальній, так і економічній сфері. «Необхідно і в подальшому посилювати роботу в напрямку захисту інтересів промисловців, підприємців і роботодавців, відстоювати сприятливі умови для розвитку економіки, промисловості та бізнесу», — наголосив він.

УСПП і ФРУ надалі відстоюватимуть задекларовані раніше системні підходи: активний вплив на бюджетний процес, недопущення ліквідації системи державної підтримки провідних галузей промисловості, боротьба з посиленням фіскально-силового навантаження на реальний сектор економіки, нестабільністю податкового законодавства тощо. На 2006 рік заплановані заходи з розбудови соціально-трудових відносин в країні, впровадження в національне законодавство сучасних норм в економічній та соціально-трудовій сферах. Промисловці розуміють, що лише реалізувавши ідею українського економічного прориву, можна говорити про створення нових соціальних стандартів, подолання бідності, зростання добробуту людей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати