Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба з «тінню» чи посилення тиску?

Мінфін хоче скасувати банківську таємницю та перевірити статки багатих
24 червня, 10:52
Анна ДЕРЕВ’ЯНКО: Важливо паралельно лібералізувати податкове регулювання та зробити умови, щоб платити хотіли всі. Це можливо, коли не буде «наїздів» на компанії, і в країні домінуватиме верховенство права

Уряд хоче поставити «на облік» всіх українських багатіїв та перевірити ретельніше кишені рядових  українців. Вчора відповідні законодавчі ініціативи на своєму сайті оприлюднило Міністерство фінансів України.

Так, одним з двох законопроектів пропонується ввести особливий контроль за сплатою податків заможними особами. Такими вважатимуться ті, хто відповідають хоч одному з трьох критеріїв: є кінцевим бенефіціаром великого платника податків; прямо або опосередковано володіє 20% і більше юридичної особи, що є податковим резидентом іншої держави і задекларувало прибуток за попередній податковий рік 10 мільйонів євро і більше;  загальний річний оподатковуваний дохід за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 мільйонів гривень. В Мінфіні вважають, що багаті мають обов’язково подавати декларацію про доходи в електронному вигляді (за затримку подачі штрафом в 10% суми нарахованого податку на доходи фізосіб). При цьому податківці зможуть змінювати основне  місце обліку заможної особи нарівні з великим платником податків. Цікавою є й  пропозиція дозволити фіскалам донараховувати  податки (термін давності — 10 років).

Іншим законопроектом («Про внесення змін до Податкового кодексу України передбачено зміни до закону «Про банки і банківську діяльність») хочуть дозволити розкривати банківську таємницю. За інформацією прес-служби Мінфіну, таку інформацію про юридичних та фізичних осіб за письмовою вимогою банки відкриватимуть органам прокуратури, СБУ, Національному антикорупційному бюро, Антимонопольному комітетові, а також Державній фіскальній службі.

Ініціативи Мінфіну мають благу мету —  легалізувати  доходи  в країні та видавити з економіки  «тінь». До цього жодному з  урядів не вдавалося змусити  всіх  (починаючи  від рядових  українців і закінчуючи олігархами) чесно платити податки. Чи вдасться  цього разу? Думки опитаних «Днем» експертів розійшлися. 

«Багаті українці дійсно повинні жити відкрито, бо вони є найбільшим потенційним джерелом тіньових доходів. Але фіскальне відомство має боротися з недорахуванням податків та слідкувати за повнотою транзакцій, а не контролювати спосіб життя людей», — вважає президент «Центру економічного розвитку» Олександр Пасхавер. Не в захваті він і від намірів розкриття банківської таємниці. «Наші реформатори нагадують хірургів, які вважають, що якщо оперують хворого, то йому має бути боляче. Треба краще подумати, коли  цей біль дійсно потрібно відчувати, а коли — ні. Не розумію навіщо податківцям такі повноваження: якщо є підозра, то  й сьогодні вони можуть отримати рішення суду і отримати  цю інформацію від банку. Я б не очікував позитивної реакції від вкладників у такому разі», — пояснює  експерт. Він називає ініціативи Мінфіну не інакше, як посилення податкового контролю і адміністративного тиску. «Боротьба з «тінню» потрібна, але не такими методами», — пояснює  експерт.  За словами  Пасхавера, такі дії лише створюють загалом негативний фон для реформ, які сьогодні і так буксують. «Уряд мав би шукати союзників серед населення,  а не робити всіх противниками змін. Те, що пропонується, це як тотальне бомбардування замість проведення прицільного вогню», — підсумовує він.

Виконавчий директор ЄБА Анна Дерев’янко переконана, що Мінфін мислить у правильному напрямку (контроль повноти сплати податків), але! «Але для цього важливо паралельно лібералізувати податкове регулювання та зробити умови, щоб платити хотіли всі. Це можливо, коли  не буде «наїздів» на компанії, і в країні домінуватиме верховенство права», — пояснює вона. На думку Дерев’янко, уряд мав би спочатку дати бізнесу «пряник» (комфортні умови роботи, чого в останній рік не сталося), а потім застосовувати «батіг», тобто жорсткий контроль. Без цього позитивного результату не буде.  «Багаті люди дуже кмітливі і розумні,  мають консультантів, які підкажуть  як уникнути такого контролю, якщо він їм не вигідний», — пояснює вона. Виконавчий директор ЄБА наголошує, що  відбілювати великі капітали в Україні потрібно іншими методами, — змусити нормально працювати трансфертне ціноутворення, через яке з країни фактично легально «тікають» мільярди коштів. «Я б не сказала, що тіньова економіка скорочується. Аби її подолати, потрібно паралельно закривати податкові ями,  вводити касові апарати, аби контролювати потік товарів через імпорт і приглушити контрабанду, ліквідовувати конвертаційні центри. Треба давати більше свободи легальному бізнесу», — говорить  вона.

«Жоден із двох розроблених Мінфіном законопроектів ще не надходив у парламент», —  розповів «Дню» секретар профільного парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Максим Поляков. На відміну від  попередніх спікерів його ставлення до  запропонованих  ініціатив інше. «Відкриття банківської інформації — це нормальна практика... Є багато випадків, коли у людей мільйонні статки, а в деклараціях лише десятки тисяч. Не бачу проблем і в питанні контролю за оподаткуванням багатих... Хто працює у публічній площині насправді показують не всі свої прибуки.  Ці законопроекти допоможуть  детінізувати певну частину їх доходів», — пояснює він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати