Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Це — допомога чи ультиматум?

В Європейській комісії назвали умови четвертої макрофінансової програми співпраці
14 березня, 10:11

Європейська комісія готова виділити Україні макрофінансову допомогу (MFA) у розмірі 1 млрд євро. На офіційному сайті Єврокомісії йдеться про те, що ці гроші Україна може витратити на виплату своїх зовнішніх боргів, а також на «прискорене здійснення реформ».

Це буде вже четверта програма макрофінансової допомоги, яку Єврокомісія надає Україні. З 2014 по 2017 роки Україна отримала від Єврокомісії макрофінансову допомогу за трьома програмами MFA на суму 2,8 млрд євро. «Це найбільша сума, яку ЄС коли-небудь надавав третьому партнеру», — йдеться на сайті Єврокомісії.

У рішенні про нову програму MFA IV Єврокомісія зазначає, що економіка України в 2016 — 2017 роках демонструвала зростання після глибокої рецесії в 2014 — 2015 роках, проте досі залишається вразливою. «В цьому контексті дуже важлива постійна підтримка з боку міжнародних партнерів», — зазначає Єврокомісія.

Мільярд євро від Єврокомісії може надійти до України двома траншами у вигляді середньо- і довгострокових кредитів під низькі відсотки. Перший транш у розмірі 500 млн євро ми можемо отримати в другій половині 2018 року, а другий, таку саму суму, — в першій половині 2019 року. Максимальний термін погашення цих кредитів — 15 років.

Утім, рішення Єврокомісії — ще не остаточна домовленість про фінансування. По-перше, виділення Україні грошей повинні затвердити Європейський парламент і Рада ЄС. А по-друге, для отримання цих грошей Україна повинна виконати низку умов.

Насамперед до нової програми будуть включені ті 3 пункти з 21, які Україна не виконала за третьою програмою. А саме:

• скасувати заборону на експорт деревини

• створити ефективну автоматизовану систему перевірки декларацій держслужбовців. Причому ця система повинна мати прямий і автоматичний доступ до державних баз даних та реєстрів;

• розробити і впровадити механізм перевірки даних про бенефіціарних власників компаній.

Четвертий невиконаний пункт нещодавно зняли з порядку денного. Він стосувався створення кредитного реєстру. Такий закон було ухвалено парламентом у лютому 2018 року, і 4 березня він набув чинності.

Крім цих вимог у новій програмі будуть й інші, про які повідомляється тільки в загальних рисах. За заявами представників Єврокомісії, ці вимоги стосуватимуться управління державними фінансами (бюджетом) і тих секторів, від яких залежить макроекономічна стабільність України.

Нагадаємо, останній, третій транш за попередньою програмою Єврокомісії — MFA III — у розмірі 600 млн євро Україна не отримала (як і кілька траншів за програмою МВФ) через те, що не в повному обсязі виконала взяті на себе зобов’язання. Проте 29 листопада 2017 року міністр фінансів України Олександр Данилюк звернувся до віце-президента Європейської комісії Валдіса Домбровскіса із проханням про нову, четверту програму макрофінансової допомоги. І Єврокомісія вирішила задовольнити прохання.

У 2018 — 2019 роках Україна повинна повернути зовнішніх кредитів і відсотків на суму понад 12 млрд доларів. Водночас валютні резерви країни залишаються нижчими за прогнозовані Міжнародним валютним фондом: 18,6 млрд доларів на кінець січня замість 22,3 млрд запланованих.

«Пік погашення боргу припадає на президентські й парламентські вибори 2019 року. У цьому контексті необхідно подальше поповнення міжнародних резервів України, і додаткова макрофінансова допомога ЄС могла б виявитися корисною», — йдеться в документах Єврокомісії.

Потреби України в міжнародній допомозі на період 2018 — початок 2019 року Єврокомісія оцінює в 4,5 млрд доларів, або 3,8 млрд євро. Таку саму оцінку зробив МВФ під час візиту технічної місії до України в листопаді 2017 року.

У Єврокомісії підрахували, що MFA IV покриватиме тільки 26,5% від загального обсягу дефіциту фінансування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати