Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цей «стійкий» мораторій

Парламент не дослухався до закликів зняти заборону на обіг сільськогосподарських земель
07 грудня, 19:56
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

7 грудня вранці під стінами Верховної Ради було відносно спокійно. Лише прибічники партії «Батьківщина», «озброєні»  символікою політичної сили, подеколи скандували: «Ні продажу землі», мотивуючи народних депутатів не відкладати законопроект про продовження мораторію на продаж землі у довгу шухляду. Мабуть, подіяло. Спікер українського парламенту Андрій Парубій на вранішньому засіданні пообіцяв, що цей закон «буде розглянуто сьогодні й буде сьогодні ухвалено». Його слова були підтримані в залі засідань. За відповідне рішення проголосували 260 народних депутатів.

На них, швидше за все, не вплинув відкритий лист групи народних депутатів і відомих експертів-економістів, які закликали не розглядати питання про мораторій і не подовжувати в черговий раз цей документ. «Мораторій нічого не робить для розвитку економіки й поліпшення якості життя бідних. Він лише дозволяє земельним баронам отримувати надвисоку ренту, — зазначається в листі. — Парламент має показати лідерство, відмовитися від популістського порядку денного  й ухвалити ключові закони про реформи, на які чекає народ України й міжнародне співтовариство».

Одним з таких важливих рішень, на думку авторів відкритого листа, є скасування мораторію на обіг сільськогосподарської землі. Вони нагадують, що чорний ринок землі існує, і ніякі мораторії йому не заважають. У той же час автори листа вважають за необхідне, щоб права власності на землю були захищені так, щоб запобігти рейдерству й недобросовісній конкуренції. «Ці інституційні деталі не мають бути підставою для продовження мораторію на продаж землі», — наголошується в листі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати