Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Час переходити від аутсорсинга до стартапів»

Колишній харків’янин, американський інвестор і волонтер Микола Білогорський дав поради українським програмістам
05 червня, 14:41
МИКОЛА БІЛОГОРСЬКИЙ

Питання розвитку ІТ-технологій і громадянського суспільства України органічно поєдналися в одному обговоренні, яке провів у Харкові успішний програміст та інвестор, співробітник Фейсбука і засновник благодійної компанії Nova Ukraine, 35-річний Микола Білогорський.

ВІД ПОЧАТКУ 2014 РОКУ NOVA UKRAINE ПЕРЕРАХУВАЛА БЛИЗЬКО 100 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ

Колишній харків’янин, який студентом-першокурсником виїхав до Канади 1996 року і з 2006 року працює у всесвітньовідомій «Силіконовій долині» Каліфорнії, Микола Білогорський із перших днів Майдану почав гаряче підтримувати українських патріотів, організовував багатотисячні Євромайдани в Сан-Франциско, надавав інформаційну і матеріальну допомогу. Він пов’язаний з Україною кровними узами, в Харкові живе його батько — Олександр Білогорський, відомий перекладач і викладач англійської, який також брав участь у Євромайдані в Харкові.

З початку 2014 року команда громадської організації Nova Ukraine зібрала і перерахувала на гуманітарні потреби України близько 100 тисяч доларів. Волонтери передавали по тисячі доларів сім’ям Небесної Сотні, вивозили дітей для вивчення англійської до Канади і на відпочинок в Україні та за кордон, забезпечували школярів усім необхідним до навчального року, постійно надсилають гроші і речі для таборів переселенців. Кошти для України його однодумці збирають здебільшого в соцмережах і за допомогою благодійних аукціонів, зустрічей та концертів, які допомагають організовувати відомі українці — В’ячеслав Вакарчук, Руслана Лижичко, Анастасія Приходько.

Нік зізнається, що на волонтерську діяльність у нього йде від 20 до 40 годин на тиждень, окрім основної напруженої роботи. До Харкова він привіз із Каліфорнії український прапор, на якому поставили підписи волонтери, що взяли участь у відправці останнього гуманітарного контейнера для України, — ті, що мають потребу в ньому, отримають через півтора місяця. Прапор обіцяли передати на «Станцію Харків», якій допомагають Nova Ukraine.

Нік повідомив, що основна мета його приїзду — гуманітарна і благодійна, вся його діяльність спрямована на три основні завдання: побудову громадянського суспільства в Україні, боротьбу з корупцією і надання гуманітарної допомоги. Зараз американці шукають українських волонтерів для спільної майбутньої роботи, щоб допомога була адресною й ефективною. «Наша організація Nova Ukraine майже не мала контактів у Харкові й Україні, на відміну від Америки, де у нас багато зв’язків. Тому я намагаюся бути їхнім послом і шукати тих, хто потребує допомоги. А також тих, хто може надавати нам волонтерську допомогу — не фінансову, а у вигляді свого часу і сил», — говорить Нік Білогорський.

Нік повідомив, що багато американських інвесторів радяться з ним як із колишнім українцем і як з експертом з IT-технологій в Україні. Сам бізнесмен з 2012 року є «ангелом-інвестором», вкладаючи кошти у дві-три новонароджені компанії щороку, з пріоритетом у соціальній сфері і сфері безпеки.

«ТРЕБА НЕ БОЙКОТУВАТИ «ФЕЙСБУК», А ДОПОМАГАТИ ЙОМУ»

Багато запитань поставили Миколі про вирішення проблем українців з атаками російських ботів на «Фейсбуку», оскільки саме він бореться з вірусами в цій соціальній мережі, а 2011 року став співзасновником компанії Cyphort, яка розробляє антивірусні програми. Микола був присутній біля офісу ФБ під час нещодавньої прес-конференції Марка Цукерберга, де велику увагу привернуло запитання українського Президента і блогерів, які вимагають відкрити окремий офіс для українського сегмента ФБ. Нік вважає, що відкриття такого офісу цілком можливе — якщо резонанс українських проблем буде чималим. Проте більш дієвим способом боротися з атаками на українських блогерів він вважає створення програм блокування російських ботів.

«Боти — це ті самі віруси. У Росії створюють програми, які отримують контроль над комп’ютерами інших людей і за допомогою них створюють фейкові аккаунти на ФБ і скаржаться на якісь пости українських блогерів. Коли на блогера надходить п’ять, десять, сто скарг, то його сторінку закривають. Ця мережа ботів заважає спілкуванню і просуває російську пропаганду, потрібна допомога, щоб їх вираховувати. Тиждень тому ми зібралися створити програму, щоб блокувати російських ботів. Зараз нам у команді сек’юриті потрібна допомога програмістів — волонтерська або професійна». Поки що Микола збирає для публікації список заборонених слів — таких, як «москаль», які стають приводом для банів.

На «Фейсбук» не треба скаржитися, впевнений бізнесмен. Рада директорів ухвалює рішення не на користь інтересів якихось акціонерів, а лише з комерційних міркувань, для зростання доходів ФБ. «Треба їм допомагати в розумінні наших проблем. ФБ — це інструмент, який ми всі використовуємо, без них не був би таким ефективним ні Майдан, ні волонтер. Ми хочемо, щоб він працював краще, і повинні допомогти його виправити. З цим меседжем я готовий іти до них домовлятися», — пояснює Микола Білогорський.

«БРАКУЄ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ»

У світі цінують українських фахівців, запевняє Микола. Тих, хто виграє міжнародні конкурси, одразу запрошують до провідних компаній — таких, як Google і Facebook. Також студентів набирають на практику з останніх курсів українських університетів, після чого третина з них залишається працювати і жити в Америці.

Внутрішню проблему IT-сфери Нік Білогорський бачить у тому, що в українських програмістів не розвинене бізнес-мислення. «В Україні дуже багато тих, хто вміє створювати хороший IT-продукт, українські програмісти — кращі у світі. Але тут мало бізнес-людей, які вміють свій же продукт продавати, просувати і впроваджувати у світовий ринок. В українських стартапах бракує маркетингової стратегії, плану, як отримувати за зроблений продукт гроші. А в Америці дивляться перш за все на те, в чому є потреба і «як ми будемо це продавати», як отримати прибуток. А лише потім починають робити — швидко, дешево й успішно», — розмірковує бізнесмен і запрошує українських програмістів на чергову конференцію стартапів і IT підприємців Ukraine Tech Gem, яка відбудеться у вересні 2015 року. Також Микола повідомив, що один із директорів Nova Ukraine запропонував проект освіти із Силіконової долини для розвитку бізнес-мислення в Україні. Волонтери планують зібрати обладнання для українських класів, а заняття проводитимуть через Інтернет. Для цього проекту американські подвижники також шукають українських партнерів.

Роботу в аутсорсингових компаніях, які виробляють продукти на Захід, Микола називає першим рівнем у розвитку українського IT-бізнесу. Другим рівнем він вважає розвиток стартапів, які роблять свій продукт, що орієнтований на весь світ і залучає інвестиції у свою країну. Головна порада, яку Нік Білогорський дає українським програмістам, — переходити з аутсорсингових компаній на другу стадію, власні стартапи. «Я бачу кілька таких команд у розробці, і я сподіваюся, їх стане більше. З такими конференціями, як Ukraine Tech Gem, ми намагаємося їх більше розпіарити, популяризувати в Америці, — сказав Микола харків’янам. — Ми сподіваємося, що у багатьох із вас з’явиться бажання і можливість створити свій стартап, отримати інвестиції з-за кордону, але при цьому не виїжджати зі своєї країни і таким чином допомогти своїй країні і допомогти самим собі». Микола Білогорський пояснює, що інвесторів цікавить географічне розташування компанії — віддаленість від зони АТО, репутація команди, історія стартапа, унікальність продукту і відмінність його від конкурентів, перспективи роботи в умовах західного ринку. Він готовий рекомендувати для інвестицій ті українські компанії, які спрямовані на західний ринок, молоді команди, які здатні миритися з труднощами, адаптуватися, еволюціонувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати