Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чого чекати вкладникам проблемних банків

Голова Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розповів про реалії 2015-го і плани на 2016 рік
11 вересня, 12:29

КМУ виділить 21,5 мільярда гривень Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) для виплати вкладникам проблемних банків. «Буквально на цьому тижні Кабмін ухвалив рішення», — розповів вчора директор-розпорядник установи Костянтин Ворушилін.

Нагадаємо, що наразі загальний обсяг зобов’язань ФГВФО за виплатами гарантованої суми вкладникам 56 неплатоспроможних банків — 61,5 мільярдів гривень. З них у 2015 році вкладники отримали 31,65 мільярда гривень. Загальна сума виплат в 2014—2015 роках становить 45,6 мільярда гривень. Активи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у серпні збільшилися на 0,9% (на 160 мільйона гривень) із 16,963 мільярда гривень до 17,115 мільярда гривень (на 1 вересня). Наразі фонд отримує гроші з кількох джерел (детальніше дивись  графіку). Тож навіщо Фонду позичати  гроші в уряду?

Запозичення продовжують з  кількох причин. Перша — кількість проблемних  банків зросла, а власні доходи Фонду за ними не встигають. Зокрема, немає успіхів з продажу майна таких фінустанов. Від продажу активів 31-го банку Фонд отримав 375 мільйонів гривень, хоча загальна сума виставленого — 8,8 мільярда гривень! Найактивніше купують автомобілі, житло поки що стоїть. Аби зняти всі претензії про прозорість торгів, що часто закидають ФГВФО, його експерти наразі розробляють власну електронну торговельну площадку. «Презентуємо, швидше за все, в жовтні. Всі банки, уповноважені особи будуть працювати через неї. Усі біржі, які на сьогоднішній день акредитовані і отримають статус електронних майданчиків, залишатимуться партнерами Фонду. Це дозволить прибрати всі спекуляції щодо транспарентності торгів», — розповів про ініціативу заступник директора-розпорядника фонду Андрій Кияк.

Збільшити доходи від продажу майна планують ще й за рахунок покращення діалогу з НБУ. Ворушилін пояснив, що до сьогоднішнього дня Фонд не виставляв ті застави, які знаходяться під рефінансуванням Національного банку України.

«НБУ узгоджує стартову ціну за всіма активами, які знаходяться у нього в заставі. Причина була в тому, що ми не могли досягти домовленості з колегами по формуванню їх оціночної вартості. Однак суперечки закінчуються, зараз ми виходимо на продажі досить ліквідної маси, зокрема нерухомості — на 19 мільярдів гривень. Тому в нас підуть продажі», — каже він. Нагадаємо, що з 331,4 мільярда гривень  всіх  активів проблемних банків у заставі Нацбанку перебуває  майна на 119,6 мільярда гривень. Тобто третина!

Відтак, завдяки першому і другому пунктам ФГВФО хоче отримати додаткові гроші. «Планується реалізувати до кінця 2015 року майно 47 неплатоспроможних банків на 2,4 мільярда гривень», — пояснив директор департаменту впровадження планів врегулювання і управління активами неплатоспроможних банків ФГВФО Андрій Шевченко.

Загалом за 2015 цей рік вкладникам мають повернути 46,31 мільярда гривень. У Фонді кажуть, що це справдиться, і дуже обережно говорять про 2016 рік. Чому? З одного боку, в Меморандумі співпраці між урядом та МВФ на 2016 рік для підтримки ФГВФО взагалі не передбачено виділення бюджетних коштів. Але чи вдасться встигнути закрити всі питання з виплатами? Ворушилін  говорить, що все залежатиме від поточного стану фінансового ринку. Він пояснює «Дню», що  якщо ситуація буде спокійною,  без подальших великих банкопадів, то Фонду вистачить власних коштів, якщо ж ні, то проситимуть КМУ. Він уточнив виданню, що в проект бюджету на 2016 рік заклали на всякий випадок суму «менше 20 мільярдів гривень».  

Порадував Ворушилін і вкладників одного з найбільших банків країни. «Банк «Фінанси і Кредит» вже не проблемний», — сказав Ворушилін. За його словами, в акціонерів є гроші для приведення його до нормального стану. «Буквально вчора була розмова з власниками. У банку є ресурси та шляхи вирішення проблем», — пояснив він.

А доля найбільшого «клієнта» ФГВФО вирішиться сьогодні. Йдеться про «Дельта Банк». Нагадаємо, що Державна іпотечна установа (ДІУ) подала заявку на його купівлю для подальшого створення на його базі перехідного державного банку. «Ми заощадили б на виплатах, нам не довелося б займатися реалізацією його активів», — пояснив Ворушилін. Він висловив сподівання, що операція відбудеться, але разом із тим  Фонд «готується, що, можливо, доведеться відправляти на ліквідацію».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати