Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чого сьогодні чекає бізнес

Раду інвесторів при Президентові реанімують. У інвесторів є кілька умов
13 листопада, 11:16

В Україні відновлюється робота Ради інвесторів при Президентові. Про це повідомив заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків. «На тлі заяв, які чим далі частіше проголошують політики та урядовці, бізнес констатує адміністративний тиск. Це не може не викликати занепокоєння», — розповів Д. Шимків про причини реанімації старого органу, який започаткував ще Янукович. За його словами, під час зустрічей з іноземними підприємцями, інвесторами і послами інших країн часто лунають зауваження щодо тиску на бізнес в Україні. Більшість скарг бізнесу стосується судових проваджень з боку органів центральної виконавчої влади, які були розпочаті ще за режиму Віктора Януковича, а також — необґрунтованих перевірок, кількість яких порівняно з минулим роком не зменшилася.

«Це дивує, оскільки в нас є мораторій на перевірки, але наші перевіряючі органи креативні: знаходять моделі, як заходити на підприємства і тиснути на них», — додав заступник глави АПУ. Дмитро Шимків також зазначив, що є скарги на дії Антимонопольного комітету України. В Адміністрації Президента також вважають, що «цей орган дасть можливість зробити максимально прозорим та публічним процес аналізу інвестиційних проектів, вивчення проблем і шляхів розв’язання конфліктних ситуацій.

Тож влада готується відбілювати інвестиційний імідж країни. Один із перших кроків — відновлення старої-нової Ради інвесторів. Трохи історії. Її заснували 2010 року, але за три роки свого існування вона так і не стала дієвим механізмом захисту інтересів та прав бізнесу. Коли ще на початку її роботи бізнес мав якісь сподівання, що президент Янукович когось почує, то на другий і третій рік бізнес ходив на чергові збори, як на щорічну звітну конференцію ЦК КПРС... Наразі українська влада декларує зміну підходів та принципів взаємодії з бізнесом. Хочеться вірити. Але чи вірить бізнес? Чи потрібно йому поновлення Ради інвесторів при Президентові? Про це «День» запитав учасників ринку та експертів.

КОМЕНТАРІ     

Анна ДЕРЕВ’ЯНКО, виконавчий директор «Європейської Бізнес Асоціації»:

— До цього часу ефективності роботи таких рад не було. З одного боку, керівники транснаціональних глобальних компаній раділи цим зустрічам, їм подобалося спілкуватися з Президентом. Але, з іншого боку, — інструментом вирішення проблем Рада інвесторів так і не стала. Багато питань після цих зібрань так і залишалося не вирішеними. Нинішня спроба реінкарнації цього органу — добре. Питання лише в тому, коли його проводити, в якій формі та яке наповнення матимуть ці збори. Якщо засіданню Ради інвесторів при Президентові надавати ознак формальності, то на виході це буде не що інше, як знаряддя піару і майданчик для потенційного формального спілкування. І не більше. Якщо ж виходити з того, що Рада нарешті стане механізмом донесення пропозицій та проблем від інвесторів до влади, на які буде оперативне реагування, то це тільки викликатиме довіру в бізнесу як українського, так і іноземного до правильності обраного шляху країною. Бізнес чекає на цю зустріч. Але вона не повинна готуватися поспішно. Якщо влада хоче зібрати голів транснаціональних компаній, то наразі це зробити не реально. Хіба що за півроку, ближче до березня 2015-го. Якщо ж йдеться про представників європейських штаб-квартир чи директорів компаній в Україні, то зустріч можлива і до нового року. Бізнес очікує двох речей: ефективності у вирішенні назрілих проблем і конструктивного діалогу з Президентом. Утім, підприємці не дуже розраховують на Раду інвесторів. Щоби поліпшити інвестиційний інтерес, урядові та Президентові варто робити ставку на оптимізацію внутрішньої роботи чиновників. Як це робити — ми вже радили не оди н раз. Про наші пропозиції та потрібні реформи в цьому напрямку знають у владі.

Андрій НОВАК, голова «Комітету економістів України»:

— Напрацювання таких органів, на жаль, не стають продуктом державної політики в Україні. Бізнесу вже набридло ходити на «порожні» зустріч з повними залами у владних будівлях. Тому в цьому разі інвестори можуть і дадуть українській владі ще один шанс. Вони сподіваються, що ця влада сприйме їхні рекомендації й утілить у життя. Чи так буде? Гадаю, ще зарано говорити, як працюватиме нова Рада інвесторів. Звичайно, дай Боже, щоб вона напрацювала правильні рекомендації, аналітику, проекти. Але якщо й цього разу ці документи залишаться глибоко в шухляді на невизначений час, то наступного разу нам уже не повірять, коли гукатимемо «Вовки!». На мою думку, аби поліпшити роботу Ради інвесторів при Президентові, потрібно зробити її роботу максимально публічною. Це означає оприлюднювати всі її рішення та напрацювання, виносити їх на широке громадське обговорення. Ставити владу в становище, коли в неї не має виходити відмови від впровадження правильного рішення чи затягування з його схваленням. У такому разі робота цієї Ради буде успішною. Інакше інвестиційна Рада Порошенка має всі шанси закінчитись так само, як і Рада Януковича. Чого сьогодні чекає бізнес? Найперше — дерегуляції. Адже така велика кількість чиновників, яка має право дозволяти чи забороняти бізнесові жити, — це нонсенс для європейських країн, а в нас це чомусь — норма. Тому було б доцільно, якби до першого зібрання цієї Ради парламент, уряд і Президент встигли провести тотальну ліквідацію більшості державних інспекцій, комітетів та різних контролюючих органів. Кожен чиновник, який має право підпису, сьогодні користується ним, як правило, не на користь бізнесу. Друге очікування підприємців — оновлення податкової системи, бо нинішній її варіант довів свою неефективність. Кожен платник податків має бачити, куди витрачаються його податки. І третє — вироблення нормальної кредитної ставки у банківській системі. Адже за умов таких високих відсотків нормальний, легальний бізнес не може працювати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати