Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чорні дні інвест-клімату...

Три — на перший погляд — не пов’язані історії
19 березня, 19:20
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Щоб вижити, Україні за 20 років потрібно залучити 200 мільярдів доларів інвестицій.  Щороку — по 10 мільярдів долларів. Таку цифру дв ароки тому озвучив тодішній голова Державного інвестиційного агенства Борис Ложкін. За його словами, лише за таких умов економіка України може вийти на рівень країн Європи. Все, що нижче від цього рівня, для держави — «смерть». Адже вже сьогодні велика різниця в якості та рівні життя «висмоктує» з України кращих фахівців, бізнес, технології та робочу силу...

Ложкін вже не голова. Президент звільнив його, як стверджують поінформовані джерела, буквально за декілька годин до опублікованого розслідування  Al Jazeera про причетність екс-глави Адміністрації Преидента до відмивання коштів Сергія Курченка.  Телеканал повідомляє, що австрійські правоохоронці розслідували транзакцію в розмірі 130 мільйонів доларів, яка стала частиною угоди, що, за підозрою, могла бути відмиванням грошей. Журналісти зазначають, що отриманий ними документ нібито показує, що заплачені гроші надійшли з позики, забезпеченої Курченком вкраденими активами. Я б з задоволенням навела спростування цієї інформації, але наскільки мені відомо, в публічному просторі його не було.

Натомість те, що відбувається в країні, можна розцінювати не інакше як сигнал: кланово-олігархічна система не збирається еволюціонувати, і чхали вони на інвестиційний клімат...

МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

«МАСКИ-ШОУ»

У п’ятницю, 16 березня, на складських приміщеннях та в офісах компанії «Нова Пошта» співробітники правоохоронних органів провели обшуки. При цьому, за першими повідомленнями ГПУ, обшуки відбувалися у чотирьох містах — Києві, Полтаві, Харкові та Дніпрі. Загалом правоохоронці провели близько 15 обшуків. Однак вже у суботу, 17 березня, стало відомо, що проведено обшуки в офісних та складських приміщеннях шести міст — Києва, Дніпра, Одеси, Львова, Харкова та Полтави, у яких здійснюють свою діяльність ТОВ «Нова Пошта» та споріднені з нею підприємства, через які здійснюється пересилання грошових коштів по території України.

ГПУ запідозрило лідера логістичного ринку України в... ухилянні від сплати податків та «відмиванні коштів».

«За даними ДФС та за матеріалами кримінального провадження, посадові особи групи споріднених компаній використовували злочинну схему, спрямовану на надання послуг з переводу в готівку безготівкових коштів та з мінімізації податкових зобов’язань підприємств-клієнтів шляхом формування фіктивного податкового кредиту з проведенням безтоварних операцій з використанням підроблених документів підприємств з ознаками фіктивності, що призводило до несплати податків в особливо великих розмірах», — повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган.

Вона зазначила, що генеральний прокурор Юрій Луценко бере під особистий контроль розслідування кримінального провадження.

«Наступного тижня генеральний прокурор заслухає матеріали провадження в присутності адвокатів представників ТОВ «Нова Пошта». Якщо доказів порушення законодавства з боку посадових осіб ТОВ «Нова пошта» не буде виявлено, кримінальне провадження буде закрито», — заявила Лариса Сарган.

На час виходу матеріалу в номер Юрій Луценко жодних коментарів щодо ситуації не надав. Натомість в ситуацію вже пообіцяв втрутись прем’єр.  Схоже, на цей крок його змусив резонас, який викликали події не в останню чергу через те, що «Нова Пошта» активно допомагала і допомагає волонтерам, які підтримують Збройні сили України. На своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» Володимир Гройсман написав, що буде «захищати легальний бізнес». «Нам потрібно розібратися, що відбувається. Щоб силовики не використовували владні повноваження. Тому я доручаю Міністерству юстиції спільно з бізнес-омбудсменом та урядовим офісом інвестицій проаналізувати цю ситуацію. Поспілкуватися з силовими структурами та представниками бізнесу, щоб ми зробили попередні висновки...І далі всі питання мають бути предметом обговорення на одному із перших засідань комісії, яка утворена для реалізації закону по #МаскиШоуСтоп», — додав прем’єр.

Експерти вже назвали «Кейс  «Нової Пошти» — продовженням тенденції системного знищення держави  посадовими особами Прокуратури, СБУ та Нацполіції.  Адже після подібних «масок-шоу»  в 2015—2016 роках Україну покинули половина ІТ-фахівців. А сусідня польська економіка розбагатіла на десяток українських ІТ-компаній.

42%  IT-фахівців у віці від 26 до 30 років за останні два роки виїхали за кордон в пошуках «безпечних умов життя», повідомляє компанія, що спеціалізується в галузі стратегічних комунікацій PBN Hill+Knowlton Strategies.

Що в історії з «Новою Поштою» правда? Так, компанія справді працює за схемою «ФОП-ів». Але це не новина для України. Так роблять більшість компаній, чиї прибутки залежать від кількості найманих робітників. Мета проста — мінімізувати податки. Формально — це не суперечить закону. Але якщо првоохоронці захочуть, то можуть присікатися. Чому бізнес так робить? Тому що по-іншому невигідно. Але податкове законодавство в Україні влаштоване таким чином, щоб робити бізнес винуватим.

Звинувачення в «відмиванні грошей», які озвучує Прокуратура, теж виглядають сумнівними.  У цьому можна запідозрити всіх, хто працює з великими обсягами готівки: супермаркети  Але, як каже журналіст Денис КАЗАНСЬКИЙ: «Поки ти не цікавий чи в тебе є «криша» — тебе чіпати не будуть. Але як тільки прокурори захотіли грошей чи долю в бізнесі — до тебе прийдуть». 

«Важливо розуміти, що у цих нальотів, які називаються в народі «маски-шоу» — головне завдання не розібратися в ситуації і встановити істину, а залякати, деморалізувати і заблокувати роботу. Так було всі попередні 25 років, і не варто думати, що цей раз якийсь особливий», — резюмує журналіст.

КОРУПЦІЯ

З огляду на попередній «кейс», не дивно що опублікована «Бізнес.Цензором» тієї ж п’ятниці 16 березня історія бельгійського інвестора Бернара Вілема, який під Львовом налагодив виробництво козячого сиру за французькими рецептами, за чотири дні зібрала тисячі репостів.

«10 років тому я побачив, що українські супермаркети почали імпортувати козиний сир із Франції. Подумав, що це абсурдно — імпортувати козиний сир через те, що в Україні немає козиних ферм. Тож, я відкрив першу козину ферму».

У ферму подружжя Велем інвестувало мільйон євро. Гроші пішли на ремонт приміщення, обладання та кіз. Планувалось, що одночасно утримуватимуть до тисячі голів. І тут почались проблеми. «Першими козами на моїй фермі були українські, тому що у 2008—2009 роках законом заборонялося імпортувати кіз. Мені було важко, тому що генетичного матеріалу було дуже мало. Я почав шукати і купувати кіз у навколишніх селах у радіусі 200 кілометрів від Львова. Їздив на Івано-Франківщину, Волинь, Тернопільщину, щоб знайти звичайних кізочок для маточного стада. Через міжнародну організацію мені вдалося купити за кордоном трьох елітних племінних зааненських цапів. Поступово, шляхом селекції, я виводив чистопородних кіз», — розповідає Вілем

Другий етап проблем — де кіз пасти? Велем на своєму досвіді переконався, що процеси передачі землі в оренду проходять не прозоро, що усе вирішується купкою корумпованих містечкових князьків, а не за законом. «Спочатку, коли я тільки починав, мені казали: «Приїжджайте, у вас будуть усі умови!». А потім почалося: дайте грошей на футбольну команду, «треба жити із громадою»... А що означає «жити із громадою»? Треба дати туди, туди і туди. Все вирішує кілька людей, а повинен працювати закон», — розповідає інвестор.

Останньою краплею для Вілема стало нещодавнє рішення міської ради Судової Вишні віддати землі сільськогосподарського призначення під будівництво гранітного заводу.

«Неподалік від нас є шматок землі, де від колишніх приміщень залишився лише фундамент та напіврозвалена автовагова. Власник продав це майно людині, яка до фермерства не має ніякого відношення. І оцей чоловік на 18 сотках цієї землі планує будівництво гранітного заводу. Я тут поклав вісім років свого життя, вклав у ферму мільйон євро, влада мені постійно не давала спокою, і в результаті вони планують робити у нас під дверима гранітний завод, змінивши призначення сільськогосподарських земель, причому рішення було прийняте, поки народ відпочивав на Різдвяні свята!» — розповідає бельгієць.

Тож бельгієць збирається ферму продавати, свій досвід ведення бізнесу тут називає «невдалим експериментом» і зізнається, що так і не зумів навчитися жити в Україні. «В Україні більше значення мають «варіанти і нюанси», ніж закон. Знайдіть мені хоч одну ферму в Україні, до якої не мають стосунку олігархи, колишні голови колгоспів чи представники влади», — говорить Вілем.

КРАЩІ В «СИСТЕМІ»... НЕ ВИЖИВАЮТЬ

І насамкінець — ще одна історія з Миколаєва. Від неї холоне кров. І на перший погляд вона не про економіку і не про бізнес.

Пілот-штурмовик, Герой України, кращий з кращих, в.о. директора Миколаївського аеропорта Владислав Волошин наклав на себе руки. За словами дружини, він «тяжко переживав через «проблеми на роботі». Деталі історії — в матеріалі корпункту «Дня» в Миколаєві.  Але 8 лютого Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за схиляння до самогубства. Крім доведення до самогубства шляхом приниження, шантажу і жорстокого поводження, кримінальна відповідальність в Україні, відповідно до прийнятих парламентом змін в Кримінальний Кодекс, поширюватиметься поширюватися на доведення до суїциду шляхом системного примусу до дій, що суперечать волі людини, Кримінальна відповідальність тепер передбачена за спонукання до самогубства та інші дії, які сприяють вчиненню суїциду. 

Кого тоді судити за справою пілота Волошина? Журналіст Лариса Волошина переконана — винні всі ми:

«Самогубство Героя України льотчика Волошина, який був призначений в.о. очільника Микаївського аеропорту, зайвий раз доводить, що запит суспільства на призначення у владні структури чесних порядних людей — це популістичне невігластво. Людина може бути скільки завгодно порядною та щирою, але якщо вона не є професіоналом у тій галузі, на яку її призначають, її легко підставлять, зберуть, доведуть до ганьби чи смерті. Висувати людей на керівні посади тільки тому, що вони герої, першими воліють непорядні владці, які залюбки роблять з них одночасно і ширму, і цапа відбувайла. Дуже шкода героя. Але варто пам’ятати, що частково відповідальність лежить на всіх нас. Треба змінювати не злочинців у владі, а саму злочинну систему влади. І змінювати не гаслами, чи вимогою нових облич, а кропіткою роботою... Одинаки, хай і нові та щиродухі без нашої з вами участі в політичному житті країни — тільки жертовні ягнята на закланні. Згадайте про це, коли будете з обуренням «вопрошати» чергового молодого політика: «Ви прийшли до влади на тлі Майдану, а де ж зміни? Що ви зробили для України?» А що зробили ми? Хіба створили потужні партії та рухи за свій народний кошт? Хіба підтримували своїх, коли їх нищили та топили в брудних схемах? Хіба маємо свій чіткий список програмних пунктів на впровадження яких спонукаємо своїх обранців? Хіба у владі є наші обранці, крім невеличкої купки, яка потрапила туди випадково і зараз єдина, до кого спрямовані наші претензії? Хотілося б побачити реакцію президента на дії представника його партії в Миколаєві, конфлікт з яким вже називають причиною смерті Волошина. Але хотілося б ще почути суспільство. Чи стане ця жахлива трагедія приводом замислитися над нашою з вами участю, або неучастю в політичних процесах? Ми маємо не тільки шукати винних, а й формувати шляхи виходу із системної кризи».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати