Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Чорнознаменні» комп’ютери

Рівень піратства в галузі ПЗ в Україні становить 91%
14 грудня, 00:00

Компанія AES Україна, представлена в нашій країні двома енергорозподільними компаніями — «А.Е.С. Київобленерго» й «Ей-1-Ес Рівнеенерго» і що є структурним підрозділом міжнародної енергетичної корпорації AES, уклала угоду з «Майкрософт Україна» про легалізацію програмного забезпечення. «У наші плани входить розширення присутності в енергетичному секторі України. Ми працюємо як відкритий і прозорий інвестор. І я радий, що ми стали першою компанією в українській енергетиці, яка уклала угоду з Майкрософт», — сказав директор AES Україна Гаррі Левезлі на прес-конференції в Києві. Компанія придбала ліцензії на всі програмні продукти Microsoft, які використовуються на її підприємствах.

Проект, розрахований на три роки, обіцяє іноземному інвестору в українську енергетику чималі вигоди. Як повідомив генеральний директор компанії «Майкрософт Україна» Валерій Лановенко, «протягом цього терміну AES може отримувати найновіші версії наших продуктів, технічні консультації, а також може скористатися досвідом наших фахівців із побудови спеціальних систем і навчити свій персонал технологіям і продуктам, внесеним у контракт».

Можливо, приклад енергетиків виявиться заразливим, й інші українські компанії також захочуть перейти на використання легального ПЗ. На жаль, Україна, як відзначив Лановенко, все ще перебуває у «чорному списку», а піратство залишається для неї серйозною проблемою: його рівень у галузі ПЗ досягає 91%!

Проте цивілізоване співтовариство все-таки вірить у наше «світле майбутнє». Згідно з оприлюдненим Business Software Alliance (BSA) дослідженням, скорочення в Україні рівня піратства в галузі ПЗ на 10% дозволить створити понад п’ять тисяч нових робочих місць, економічне зростання збільшиться на $1,491 мільярда, а держбюджет отримає додатково $108,3 мільйона у вигляді податків. Незалежне глобальне дослідження, проведене International Data Corporation (IDC), також показало, що зменшення в країні рівня піратства в галузі ПЗ може стати трампліном для зростання сектора інформаційних технологій. IDC прогнозує, що IT-сектор в Україні виросте до 2009 року на 101%, а у випадку зменшення на 10 пунктів рівня піратства це зростання може становити 159%.

Сергій Мовчан, представник Коаліції з питань захисту прав інтелектуальної власності в Україні так прокоментував ці висновки: «Безумовно, IT-сектор й індустрія програмного забезпечення, зокрема — є могутнім джерелом економічного прогресу в усьому світі. Йдеться про потенційну економічну вигоду, яку країни отримують внаслідок бурхливого розвитку індустрії ПЗ. І якщо Україна хоче реалізувати цю вигоду, вона повинна ще багато зробити у сфері інтелектуальної власності з навчання представників влади, вдосконаленню законодавства та правозастосовної практики».

У доповнення до прогнозу економічних переваг, які з’являться внаслідок зменшення піратства в галузі ПЗ, дослідники дають рекомендації тим країнам, які хочуть скористатися цими економічними вигодами. Одна з порад свідчить: «Стати прикладом, використовуючи в державному секторі лише легальне програмне забезпечення». У цьому напрямку уряд України вже зробив у 2005 році важливий крок, підписавши угоду з Microsoft про легалізації ПЗ. «Ми сподіваємося, що наміри змінити ситуацію в цій галузі, заявлені державою, принесуть значні нововведення на ринок програмного забезпечення», — говорить Лановенко. Проте для повного викорінення піратства цього недостатньо. За словами спеціаліста, передусім повинні відбутися зміни в мисленні громадян, домашніх користувачів персональними комп’ютерами. А це вже прямо пов’язано з життєвим рівнем населення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати