Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи достатньо посадити президента, щоб перемогти корупцію?

або Як після Альберта ФУХІМОРІ в Перу з’явився Алан ГАРСІА
18 квітня, 18:55
АЛАН ГАРСІЯ ВИСТУПАЄ НА МІТИНГУ 30 ЖОВТНЯ 2015 Р. М.ПЕРУ / ФОТО РЕЙТЕР

Колишній президент Перу Алан Гарсія скоїв самогубство, коли 17 квітня вранці поліція прийшла до нього додому заарештувати за підозрою в корупції. Про це повідомляє CNN з посиланням на місцеву владу.

Одразу після замаху на самогубство Гарсіа з пораненням шиї доправили до лікарні. Однак згодом стало відомо, що врятувати його не вдалося. 69-річний Гарсія помер у середу в лікарні міста Ліма.

Представник табору націоналістів Гарсіа керував Перу з 1985 по 1990 рік. Згодом він знову переміг на виборах у 2006 році.

Гарсіа звинувачували в отриманні нелегальних платежів від бразильського будівельного гіганта Odebrecht.

Ця компанія, своєю чергою, опинилася в центрі найбільшого корупційного скандалу в Латинській Америці після угоди з Департаментом юстиції Сполучених Штатів у 2016 році. Тоді в рамках угоди Odebrecht визнала, що платила корумпованим чиновникам південноамериканських країн за великі контракти з будівництва інфраструктурних об’єктів. Загальний обсяг хабарів сягав близько 800 мільйонів доларів.

Гарсіа — не перший президент Перу, який «попався» на корупції.

7 червня 2016 року  в  «Дні» вийшло ексклюзивне інтерв’ю з всесвітньовідомим антикорупціонером, головою Правління всесвітньої мережі Transparency International, екс-спецпрокурором Перу Хосе Карлосом Уґас Санчес-Мореном, який 2000 року посадив президента Перу Альберта Фухіморі.

Цікаво, що екс-президент Перу Альберто Фухіморі, 25-річного ув’язнення якого добився Хосе Уґас, свого часу сам призначив його на посаду спецпрокурора Перу. Той мав розслідувати протиправну діяльність голови Служби національної розвідки Перу Владіміро Монтесіноса.

За президентства Фухіморі в Перу панував авторитарний режим: влада контролювала ЗМІ, займалася підкупом противників режиму, фальсифікацією виборів, створенням мілітарних груп, які вбивали опозиційних лідерів. Монтесінос був правою рукою президента, але пізніше приєднався до опозиційних лідерів, що звинувачували Фухіморі в корупції. Уґас був призначений на посаду спецпрокурора для усунення опонента президента. Утім, це кадрове рішення виявилося вкрай невдалим для Фухіморі — Уґас вступив з ним у конфлікт.

Пізніше, коли брат колумбійського наркоторговця Пабло Ескобара Роберт в інтерв’ю розповів, що у 1989 році Монтесінос отримав мільйон доларів від Пабло на кампанію Фухіморі, Уґас разом зі своїми заступниками вирішили ініціювати розслідування проти президента. Команда Уґаса негайно взялася за масштабні чистки держапарату. За 14 місяців роботи вони посадили 15—20 прокурорів і суддів, включаючи чотирьох членів Конституційного суду і генерального прокурора. «Ми відкрили справи щодо 1500 осіб, розпочали 200 судових процесів, і на той час, коли я пішов із посади, ми повернули в країну 75 мільйонів доларів з офшорів у Швейцарії, Мексиці, Люксембурзі, на Кайманових островах і заморозили 205 мільйонів доларів за кордоном», — розповідав Уґас в інтерв’ю.

Через слідство Уґаса Фухіморі втік до Японії і провів там п’ять років. Коли екс-президент потім повернувся до Латинської Америки, за нього взявся Верховний суд Перу. Судова тяганина тривала понад два роки. Фухіморі визнали винним у справі про вбивства з обтяжуючими обставинами, нападах і викраденнях, у справі про розкрадання 15 мільйонів доларів. Він отримав 25-річний термін як вирок у справі про протиправну діяльність мілітарних груп.

«Якщо ви боретеся з корупцією, у вас має бути терпіння. Якщо ви нетерплячі, ви пропаща людина. Я почав свою активістську діяльність у вісімнадцять років, а побачив результати, коли мені було за сорок», — сказав Уґас.

2011 року Уґаса обрали в члени правління ТІ, а 2014-го він став головою правління світової антикорупційної мережі. В 2019 році Хосе Уґас увійшов до правління ТІ Україна, яка активно бореться з корупцією в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати