Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ціна зухвальства - $42 мільйони

Знаючи прогноз погоди на кінець лютого – березень, «Нафтогаз» зробив ставку на кризу - документ
17 березня, 21:27
Фото Reuters

В Україні днями очікується різке погіршення погодних умов, інформують метеорологи. Оголошено штормове попередження. Прогнозується зниження нічної температури до -16 ... -10°С, у південній частині - до -10 ... -4°С. А 22 березня православні відзначають свято Сорока святых, яке вважається передвісником справжньої весни. Та є повір`я, що "Сорок святих можуть кинути сорок лопат снігу". Тож погодні умови можуть у найближчі дні призвести до порушення руху транспорту, ускладнять роботу енергетичної, будівельної галузей і комунального господарства.

Однак "Нафтогаз України" запевняє, що газу на морози, які обіцяють на вихідних, досить. Про це НАК написав на своїй сторінці в Twitter. "Нас запитують, чи вистачить нам газу. Досить! На цей раз Україна співпрацює з надійними постачальниками, так і тепліше", - відзначається в повідомленні.

Це, звичайно, чудово. Тим не менше, чи не слід нам зробити якісь висновки з попередньої газової кризи, яка сталася через «раптову» відмову російського «Газпрому» постачати газ Україні у період стрімкого наступу морозів? У зв`язку з цим «День» зробив запит компанії «Укртрансгаз».

1) Який обсяг  дефіциту газу в українській газотранспортній мережі  очікувався на 24 лютого 2018 року та на наступну декаду і на скільки було потрібно збільшити імпорт, щоб запобігти посиленню такого дефіциту  з огляду на значне похолодання в Україні.

2) Чи звертався у ці дні «Укртрансгаз» до НАК «Нафтогаз України» з проханням вжити відповідних заходів?

У запиті відзначалося, що така інформація надзвичайно хвилює українське суспільство і дозволить людям зробити висновок, чи була нещодавня газова криза, яку називають третьою газовою війною з Росією, наслідком дій держави-агресора, чи також і недопустимим провалом у роботі «Нафтогазу України», який без достатніх обґрунтувань припинив чи майже припинив імпорт газу з країн Європи.

У відповідь департамент корпоративних комунікацій ПАТ «Укртрансгаз» повідомив наступне. У зв’язку з очікуваним значним зниженням температури навколишнього середовища в кінці лютого і на початку березня 2018 року, враховуючи фактичні обсяги споживання газу Україною в минулі роки, фахівцями підприємства прогнозувалося значне збільшення газоспоживання в Україні у вищезгаданий період з відповідним очікуваним дефіцитом ресурсу газу.

Станом на 20.02.2018 року, спираючись на прогнозні температурні дані Гідрометцентру щодо можливого різкого зниження температури навколишнього середовища в Україні (при розрахунку пониження до мінус 25°С),  середньодобовий дефіцит ресурсу газу в період з 24.02.2018 року по 06.03.2018 року очікувався на рівні 26 мільйонів кубометрів. 

Про це, відповідно до процедури, було проінформовано НАК «Нафтогаз України», повідомляє департамент  у відповіді, одержаній «Днем» у п`ятницю. У ній також йдеться про те, що «Нафтогаз України» повідомив «Укртрансгазу», який є оператором ГТС України, про початок (з 01.03.2018 року) поставок обсягів природного газу з РФ для потреб України, що були закуплені у «Газпрому» на виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Відповідно, «Укртрансгаз» надіслав заявку диспетчерському департаменту ПАТ «Газпром» і очікував її підтвердження…

Слід зазначити, вказується у відповіді УТГ на запит «Дня», що в України існує ліберальний ринок природного газу, на якому працюють більше 200 активних постачальників газу.  Близько 70 з них самостійно імпортують газ з країн ЄС. Частка НАК «Нафтогаз України» в загальному імпорті у 2017 році склала менш ніж 62%, а його ринкова частка на нерегульованому сегменті ринку постачання газу - тільки 4,5%.

Тому ПАТ «Укртрансгаз», нагадують автори відповіді, запропонувало (?) Міністерству енергетики та вугільної промисловості детально проаналізувати цю кризову ситуацію та доопрацювати  механізм гарантування безпеки постачань газу всіма учасниками ринку, а не тільки НАК «Нафтогаз України», який вже давно не є монопольним постачальником газу.

Також «Укртрансгаз», додають автори відповіді, неодноразово публічно наголошував на тому, що існуючий порядок створення страхового запасу природного газу, який затверджений постановою КМУ, не є дієвим та не дає можливості вирішити кризову ситуацію в разі її виникнення, а відтак потребує негайного перегляду.

Крім того, у департаменті корпоративних комунікацій наголошують на тому, що порядок дій у випадку надзвичайної ситуації на ринку газу регламентується Національним планом дій, що затверджений наказом Міністерством енергетики та вугільної промисловості №687 від 02.11.2015 року.

Тим не менше вже 6 березня в Україні заявили про закінчення енергетичної кризи. За словами радника міністра енергетики та вугільної промисловості Максима Білявського, завтра Міненерго припиняє дію плану по недопущенню кризової ситуації в енергетиці, згідно з яким влада закликала населення економити газ, ТЕЦ переводили на мазут, тимчасово призупинили роботу дошкільних та шкільних навчальних закладів і в терміновому порядку почали закуповувати реверсний газ в Європі.

При цьому у «Нафтогазі України» заявили, що компанія купує газ у ЄС за високою ціною і вимагатиме від «Газпрому» компенсації різниці. Комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив журналістам, що орієнтовна вартість європейських закупівель у березні на 33,9% вище, ніж прямого  постачання газу з Росії. Виходить, «Нафтогаз», судячи зі слів Вітренко, платить в березні в середньому $332 за тисячу кубометрів. З урахуванням того, що в березні планувалося купити у Росії 500 мільйонів кубометрів, переплата за місяць може становити $42 мільйони. І це - ціна  поспішних, досить зухвалих і абсолютно необгрунтованих дій «Нафтогазу», що передували енергетичній кризі на початку березня?

Та поки відповідь «Укртрансгазу» готувалася до друку до «Дня» потрапив інший, досить цікавий документ авторства УТГ за підписом тимчасово виконуючого обов`язки президента компанії Мирослава Химко. Лист адресовано першому заступнику голови НАК «Нафтогаз України» Сергію Переломі.

У ньому повідомляється, що у зв`язку зі зниженням температури навколишнього середовища наприкінці лютого в Україні прогнозується значне збільшення газоспоживання (у найхолодніші дні до 250 мільйонів кубометрів на добу).  А за весь період похолодання – близько 305 мільйонів кубометрів. При цьому, з урахуванням зменшення максимально можливих обсягів відбору газу з підземних сховищ України (на 28.02. 2018 р. не більше 100 мільйонів кубометрів на добу), очікується дефіцит ресурсу газу для споживачів України, починаючи з 24.02.2018 р.  протягом 10 діб в обсязі 30-45 мільйонів кубометрів на добу, а за весь період похолодання – 305 мільйонів кубометрів.

Необхідно зауважити, додає Химко, що згаданий дефіцит газу може призвести до відбору транзитного газу споживачами України і, як наслідок, до зриву транзитних поставок газу як до країн Західної Європи, так і країн Балканського напрямку, невиконання транзитних зобов`язань  згідно  з контрактом ТКГУ від 2009 р. між Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» і ПАТ «Газпром». 

І, нарешті, останнє речення, у якому квінтесенція не тільки даного листа, а й усієї ситуації з газовою кризою та її ціною. «З метою запобігання дефіциту газу, - пише Химко, - пропонуємо забезпечити надходження імпортованого газу у обсязі 30-45 мільйонів кубометрів на добу не пізніше як з 24.02. 2018 р.».

У додатку до листа наводиться прогноз балансу газу на кінець лютого – початок березня, який, як усі ми бачили, виправдався. Виходить, керівництво «Нафтогазу»  мало повну інформацію стосовно можливої ситуації з газом, а отже свідомо пішло на ризик «газової війни» і не зупинилося також перед додатковими витратами на купівлю реверсного газу, ціна якого на спотовому ринку  у зв`язку з похолоданням значно зросла.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати