Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дірки в бюджеті «закриють» підвищенням податків на... цигарки

Підвищення акцизів на тютюнові вироби передбачено в Угоді про асоціацію з ЄС
31 березня, 12:50
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Дедалі більше українців кидають палити. За даними Київського міжнародного інституту соціології, за останні два роки рівень поширеності куріння в країні знизився на три відсотки серед чоловіків і на два відсотки — серед жінок. Загальний рівень споживання цигарок за цей час скоротився на 10%. Нагадаємо, нещодавно українську громадську організацію «Центр громадянського представництва «Життя»» було нагороджено міжнародною відзнакою Bloomberg Philantropies Awards як найкращу організацію в номінації «Захист людей від шкідливого впливу тютюнового диму за допомогою впровадження бездимних законів». До того ж, на початку місяця Світовий банк схвалив для України проект «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» із фінансуванням приблизно у 215 мільйонів доларів.

Утім, активісти продовжують боротися за здоров’я українців. Цього разу вони наполягають на необхідності лікувати залежність від куріння... високими податками.

За розрахунками ВООЗ, підвищення податків на тютюнові вироби на 10% скоротить споживання тютюну на чотири відсотки у країнах з високим рівнем доходів і на п’ять відсотків — у країнах із низьким та середнім рівнями доходів. «Досвід останніх років підтверджує, що ми йдемо правильним шляхом. Із 2008 року середній акциз на пачку сигарет зріс з 50 копійок до шести гривень. При цьому кількість курців скоротилася з десяти до майже семи мільйонів. Статистика свідчить, що зниження рівня куріння вже призвело до зменшення захворюваності серцево-судинної системи, що для нас особливо важливо. Водночас надходження до державного бюджету зросли від 2,5 мільярда гривень 2008 року до 18,1 мільярда 2014 року», — зазначає керівник ГО «Життя» Андрій Скіпальський. Водночас, каже він, продаж цигарок за цей період зменшився зі 124 до 73 мільярдів штук.

Підвищення акцизів на тютюнові вироби в Україні передбачено і в Угоді про асоціацію з ЄС. Відповідно до вимог чинної директиви ЄС, що діє з початку минулого року, повний акциз на цигарки має становити принаймні 60% від середньої роздрібної ціни. А мінімальне акцизне мито — не менше 90 євро на 1000 цигарок незалежно від їхньої роздрібної ціни (для деяких країн — 64 євро до 2018 року). Загалом же, завдяки зростанню акцизів та інших заходів контролю за тютюном у 28 країнах ЄС продаж цигарок і тютюну для самокруток у 2002 — 2013 роках скоротився на 26%. А доходи від оподаткування тютюнових виробів зросли на 27%.

За підрахунками ГО «Життя», в лютому середня ціна пачки цигарок в Україні становила 15 гривень, включно із 6,08 гривні державного акцизу, п’ять відсотків місцевого акцизу (0,75 гривні) та 2,5 гривні ПДВ. Зростання державного акцизу на 30% — до восьми гривень за пачку, спричинить подорожчання приблизно на три гривні, або на 20%. Це, запевняють активісти, не є критичним зростанням ціни, але надасть можливість отримати не менше чотирьох мільярдів гривень додаткових надходжень до державного й місцевих бюджетів на рік.

Практика країн ЄС показує, що зрівнювати вартість акцизів із нормами ЄС можна як одразу (Кіпр і Мальта), так і поступово. Наприклад, в Естонії, Латвії та Литві на це пішло п’ять років. Таким чином, загальне (легальне і нелегальне) споживання сигарет у Латвії та Литві скоротилося на 30%, в Естонії — на 10%.

У Міністерстві фінансів України пропонують досягнути європейського рівня акцизних ставок до 2024 року. При цьому їхня вартість зростатиме рівномірно на 20% щорічно уже з наступного року. А ставки безфільтрових цигарок із сигаретами з фільтром мають зрівнятися протягом двох років. Активісти ж пропонують не зволікати, а скористатися сценаріями, розробленими Міжнародним центром перспективних досліджень. Відповідно до них, зрівняти ставки на цигарки з фільтром і без, а також підняти акциз на 20 — 30% варто вже цього року.

Як пояснили «Дню» в Мінфіні, поспішати не варто. «Досягнути зменшення доходів з 18 мільярдів гривень від акцизу на тютюн, різко піднявши податки, — дуже просто. Це можна зробити й за тиждень. Але чи принесе це користь для держави, з огляду на її фінансові зобов’язання та необхідність підвищення обороноздатності, — велике питання. І воно стосується не лише Міністерства податків та Фіскальної служби, а й Міністерства здоров’я, МВС, Прикордонної служби. Фіскальна політика — це лише одна зі складових боротьби з тютюнопалінням, на якій ставлять значний акцент», — каже заступник директора департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України Юрій Романюк.

До того ж, зазначає він, незважаючи на зменшення протягом останніх років виробництва цигарок в Україні, надходження до бюджету від акцизу продовжують поки що зростати. «На нашу думку, наразі вже досягнуто певного максимуму. Адже на відміну від попередніх років, цього року ще з’явився роздрібний акциз на підакцизну продукцію. Тобто доступність тютюнових виробів для споживачів ускладнилася ще більше. Крім цього, за останній період значно знизилася купівельна спроможність українців», — додає представник Мінфіну.

Втім, до кінця року акцизи на тютюнові вироби ще зростуть. «У Податковому кодексі є ще стара норма, відповідно до якої уряд повинен щорічно подавати на розгляд парламенту законопроект про індексацію ставок податків у гривневому еквіваленті, щоб враховувати інфляцію. Ми це робитимемо й цього року. З’явиться цей законопроект десь у травні. Він стосуватиметься також індексації ставок акцизів на тютюн», — запевняє Юрій Романюк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати