Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дорогі послуги і дешевий піар

Комунальні тарифи стають вагомим чинником політичної боротьби
01 лютого, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Сніги, які «несподівано» нагрянули, і морози стали ще одним випробуванням для влади. Потрібно оперативно чистити дороги й тротуари, своєчасно вивозити сміття, і, зрештою, безперебійно подавати тепло, холодну і гарячу воду. Кожен нинішній збій на цих напрямках викликає незадоволеність громадян, позначається на передвиборних рейтингах. Але в місцевої влади та комунальників на все є «залізна» відмовка — низькі тарифи не покривають витрат. Це і так, і не так. До тарифу частенько включаються не лише реальні витрати, але й усілякі втрати в мережах (відомі випадки, коли в ями, які утворилися під асфальтом у результаті витоку, потрапляли не лише автомобілі, але й діти).

Як би там не було, прем’єр-міністр Микола Азаров сьогодні безкомпромісно обстоює тезу про те, що об’єктивних причин для підвищення житлово-комунальних тарифів у країні немає, і в той же час вимагає від місцевої влади домогтися стовідсоткової оплати газу та житлово-комунальних послуг. Зокрема, на попередньому засіданні Кабміну він доручив міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолієві Близнюку «коли є необґрунтоване підвищення тарифів, негайно передавати матеріали в цих справах до правоохоронних і контролюючих органів». А заступник генерального прокурора Віктор Занфіров отримав команду взяти це питання на особистий контроль. Долучитися до цієї роботи, згідно з вказівками прем’єра, мають також Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг, Антимонопольний комітет і Агенція з цінової політики. Словом, урядовці зобов’язані контролювати своїх побратимів.

Але серйозно, чи лишень для вигляду поставлено таке показове завдання? Річ у тому, що з початку цього року в Україні набув чинності закон, яким з-під дії закону про регуляторну політику виведено нормативні акти, які встановлюють тарифи на житлово-комунальні послуги. Як пояснює народний депутат (фракція «БЮТ-Батьківщина») Наталя Королевська, «під «маскою» спрощення процедури встановлення тарифів (у цьому законі. — Авт.) ховаються абсолютно несумісні з інтересами простих громадян цілі». Народний депутат, зокрема, зазначає, що віднині дозволяється не проводити громадські та експертні обговорення пропозицій урядовців щодо зміни тарифів і дозволяється сповіщати громадян про підвищення не за 30, а за 10 днів. Як підкреслила народний депутат, це позбавляє людей права знати правду.

Виходить, влада на словах захищає громадян від свавілля, а насправді звільнила урядовців від стримуючих механізмів. Учора член комітету ВР з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства і регіональної політики Віктор МАТЧУК звинуватив її в ще тяжчих гріхах. «Те, що питання повзучого підвищення тарифів у житлово-комунальній сфері минулого тижня вже вдруге за останні півтора року було розглянуте на засіданні Кабінету Міністрів, свідчить, що влада втрачає контроль над розвитком ситуації в галузі, — сказав він і продовжив: — Влада вперто не бажає дивитися в корінь проблем. А їх єство просте й очевидне. Житлово-комунальна сфера запрацює стабільно і передбачено лише тоді, коли в галузі запрацюють нормальні економічні закони». «Без цього всі «розноси» на засіданнях Кабінету Міністрів чи у Президента, — впевнений Матчук, — виконуватимуть виключно функції випуску пари та дешевого піару».

У цьому світлі дуже цікаво звучать окремі вислови міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолія БЛИЗНЮКА. «Будуть морози, ми повинні готуватися до того, що все може бути, і не потрібно робити якусь проблему (!?) з можливих наслідків. Президент України сказав, що люди не повинні страждати, держава повинна їх захистити». Це міністр тут же й робить щодо харківських урядовців, які перестаралися на тарифній ниві: «Проблема в тому, що тарифи давно не змінювалися, і нинішнє збільшення виявилося значним. Зараз обласна та міська влада розглядають питання, як вчинити з тарифами, щоб краще було для людей». Нагадаємо, 20 грудня минулого року виконком Харківської міськради встановив нові тарифи. З 1 січня квартплата в місті виросла вдвічі, до того ж за перевезення та поховання твердих побутових відходів запровадили окремий тариф.

Але візит і слова міністра, який був вимушений з’їздити до Харкова, подіяли — виконком тут же переглянув свою ухвалу. За словами міського голови Геннадія КЕРНЕСА, «для харків’ян, які до початку 2012 року платили близько 70 гривень, а з 1 січня 2012 року за новим тарифом повинні були платити 140, квартплата тепер становитиме близько 100 гривень». Кернес заперечує, що тарифи в місті знижено за вказівкою згори: «Я можу кожну цифру аргументувати. В уряду свої аргументи, і зараз іде уточнення наших позицій». Раніше Кернес заявляв: «Усі ухвали... приймаються відповідно до чинного законодавства і проходять певну процедуру узгодження, у тому числі і з органами державної влади. Тому я не бачу сьогодні підстав для перегляду даної ухвали».

Тим часом Державна фінансова інспекція оголосила, що в лютому проведе перевірку комунальних підприємств на обґрунтованість тарифів. Глава колишнього КРУ Петро АНДРЄЄВ повідомив, що «Вище керівництво держави висловило стурбованість необґрунтованим і самовільним підвищенням тарифів на комунальні послуги окремими органами місцевої самоврядування та житлово-комунальними підприємствами. Для врегулювання цієї проблеми ми й починаємо вказані перевірки». За його словами, перевіряти будуть усі підприємства, які підвищили тарифи на свої послуги в 2011 — 2012 роках, а також законність використання отриманих у результаті цього коштів. «В органи влади приходять скарги громадян на ЖЕКи, які не надають комунальних послуг навіть тоді, коли ці послуги сплачено на 100%. Тобто люди платять за прибирання під’їздів, прибудинкових територій, вивезення сміття, але ці роботи не виконують», — сказав глава Держінспекції і попрохав громадян телефонувати на номер довіри (044) 425-38-18, якщо їм відомо про підвищення тарифів. Чи не перегріється телефон?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати