Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Два висновки МЗС

Після грецького інциденту відомство підготувало рекомендації громадянам та авіаперевізникам
09 липня, 19:06

Історія з утриманням наших туристів у Греції начебто вичерпана. Четверо громадян таки змогли залишитися у цій країні, оскільки надали підтверджуючі документи, що дозволяють в’їзд. Решта 13 пасажирів цього тижня повернулися додому. Точніше, їх повернуло до України наше Міністерство закордонних справ, судячи з отриманої відповіді на запит «Дня», доклавши колосальних зусиль та зробивши відповідні висновки. Хоча окремих інструкцій для дипустанов на випадок подібних форс-мажорів поки що не готують.

Так, дехто з українців нарікав, що консули прибули до затриманих мандрівників аж наступного дня. Власне, інформація про конфуз надійшла до Посольства України в Греції о 23.50 у день прильоту, 4 липня, за кілька годин після прибуття авіарейсів з Києва до Афін. «Після отримання звернення від українців Посольством України в Греції був задіяний повний комплекс заходів консульського реагування, зокрема: невідкладно забезпечено контакт з місцевими компетентними органами, відвідано наших співвітчизників, придбано та передано їм питну воду, предмети першої необхідності, вирішено питання про забезпечення українців харчуванням, а також домовлено про їхнє переведення із непристосованого приміщення зони паспортного контролю до поліцейського відділку аеропорту, де кращі умови утримання», — пояснює у листі заступник начальника відділу управління консульського захисту департаменту консульської служби-начальник відділу МЗС Олена Ялова.

Також дипустанова домовилася із компетентними органами Греції про покращення умов утримання українців. Важливо, що українцям не поставили відмітки про депортацію. Повернення додому також вирішувалося спільними зусиллями МЗС і Посольств України в Ірландії та Угорській Республіці. Авіаперевізники цих держав, Ryanair  та WizzAir, повернули наших громадян назад за свій рахунок.

Аби подібних прецедентів не виникало в майбутньому, відомство надіслало відповідні звернення до Міністерства інфраструктури та Державної авіаційної служби України, аби ті провели роз’яснювальну роботу з авіакомпаніями, котрі здійснюють міжнародні пасажирські перевезення з України. Продаж квитків туди, куди українців не пускають, фізично має стати неможливим.

 Загалом грецька історія показала, що дипломатичні установи не кинуть в біді своїх громадян. Та ще один висновок МЗС — ретельно перевіряти інформацію про можливість в’їзду до тієї чи іншої іноземної держави через офіційні джерела. Приміром, через спеціальну інтерактивну карту на сайті міністерства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати