Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екологічний експеримент

Настільки виправдані перші підземні контейнери для сміття, які нещодавно встановили в Хмельницькому
06 червня, 10:40

У центральній частині міста розмістили два сучасні підземні контейнери ємністю 3 куб. м. Тобто один може замінити чотири євробаки, кажуть в управлінні житлово-комунального господарства Хмельницької міськради. І додають, що завдяки підземним ємностям, сміття не розлітатиметься вулицями, зникне неприємний запах, а центр міста стане охайнішим. Вартість одного контейнера разом із установкою та проектними роботами становить 250 тисяч гривень. Виготовляли їх у Португалії. Для забору сміття придбали спеціальну машину з маніпулятором. Та як покажуть себе в роботі нові контейнери, що не передбачають розподільного збору сміття, до якого держава зобов’язала ще з січня поточного року? Плюси та мінуси екологічного ноу-хау в Хмельницькому визначала голова обласного осередку «Всеукраїнської екологічної ліги», завідувач кафедри екології Хмельницького національного університету, професор Наталія МИРОНОВА:

— Підземні контейнери широко популярні в багатьох країнах світу, особливо туристичних. І якщо враховувати нинішню ситуацію в Україні, яка просто потопає у смітті, то їх розташування в центральні частині міста чи будь-де — звичайно, виправдане. Користь від цих контейнерів у тому, що, по-перше, це привчає нас до сучасного поводження з твердими побутовими відходами на вулицях міста, по-друге, сміття в цих баках зберігається під землею, отже, влітку сонце не попадає на нього, не поширюється запах, а точніше сморід, немає мух, собак і всієї антисанітарії. Під землею нижча температура, а відповідно воно розкладається повільніше. Плюсом є й те, що контейнери — підземні, а відповідно невідкриті, тому захищені від вандалів, які перевертають урни і розкидають сміття довкола. Але! Великим мінусом є те, що такі баки не спонукають людей сортувати сміття, ігнорують головний принцип, за яким нині живе увесь цивілізований світ. У них можна скидати все сміття, без розділення. І якщо із звичайних урн люди можуть відбирати скляну тару чи пластик, щоб заробити на цьому гроші, здійснюючи так зване первинне сортування, яке, на жаль, на даний час у місті не практикується, то у великих за об’ємами баках усе це поступає на сміттєзвалище одним потоком.

Сміттєзвалище міста Хмельницького обладнане сміттєсортувальною лінією, яка в приватній власності. Тобто все сміття, яке потравляє до баків, сортується, і власник заробляє гроші на вторинній сировині. Якщо збирається невелика урна за відсутності первинного сортування, то перебрати сміття на лінії не складно. Але якщо контейнери, які мають об’єми кількох євробаків, будуть вивозитися один раз на кілька днів, то якість відходів, які можна було б використати як вторинну сировину, стане значно гіршою. Якби влада зініціювала і поставила один контейнер для пляшок, другий для пластика, третій для органічних відходів — то таке рішення було б однозначно схвалене екологами. Та й містяни дотримувалися б принципів первинного сортування.

Не скажу, що в Хмельницькому зовсім немає баків для розподільного збору сміття. Вони є і розміщені в деяких районах міста. Але навіть ті контейнери, які передбачають сортування, тобто можна окремо виносити пластик, по факту вивантажуються в один бак — машина приїхала і зсипала все разом. На це не раз нарікали школярі і студенти, бо такі вчинки демотивують людей і відбивають бажання сортувати сміття надалі. Тобто питання первинного і вторинного сортування в умовах усього міста залишається відкритим. З другого боку, потребує налагодження і використання вторинної сировини. Тому, на мою думку, міська рада мала б подбати про розділення цих потоків, зокрема первинного і вторинного сортування, переробку вторсировини, а вже потім треба встановлювати контейнери, які давали можливість проводити розподільний збір сміття.

Зрозуміло, що населення стовідсотково не готове до того, щоб збирати відходи в різних ємностях. На це є різні причини — вік, рівень культури, життєві погляди. Але відступати немає куди і не можна. Завдяки широкій інформаційній кампанії, яка проводилась у місті, вдалося сформувати ядро екологічно свідомих людей. І при наданні можливості місцевих органів влади вони готові здійснювати первинне сортування сміття у своїх домівках і агітувати сусідів. Якби ж тільки вони бачили, що їхня ініціатива є реальною і приносить результат.

Тим часом підземні баки для збору сміття планують встановлювати й у Вінниці. Про це 4 червня повідомив на своїй сторінці в Facebook Вінницький міський голова Сергій МОРГУНОВ https://www.facebook.com/SAMorgunov/  Контейнери матимуть дві фракції — для сухого та вологого сміття. Зведення першого майданчика розпочалося на вулиці Толстого, що в центральній частині Вінниці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати