Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Форум лобістів

Європейський рух допомагатиме українському бізнесу
27 квітня, 00:00

В Європі з’являться лобісти українських економічних інтересів. Їхня поява в Європарламенті може означати прихід в Україну нових інвестицій, а в Європу — вітчизняного бізнесу.

Створенню такого лобі передує тривалий процес переговорів на рівні неурядових організацій. Українські інтереси представляє Український союз промисловців та підприємців, до лав якого входять 38 тисяч представників усіх галузей економіки різних форм власності (вони виробляють 80% ВВП держави), а з європейського — Європейських рух в Україні. Нині про діяльність ЄРУ мало що відомо в широких колах. Однак ця політична непартійна організація вже протягом двох років намагається зацікавити європейський бізнес в інвестиціях в Україну. Працює над рядом проектів. Посилити свій вплив Єврорух вирішив у співпраці з УСПП.

Домовленість затверджено відповідною угодою. Лобі буде представлено Українсько-Європейським форумом, до участі в якому вже запрошено всі п’ять політичних сил, які пройшли до Верховної Ради. Щоправда, жодна з них досі не підтвердила своєї участі.

Форум, на думку його ініціаторів, стане своєрідним підготовчо-тренувальним майданчиком для вступу України до ЄС і СОТ. На своєму рівні Єврорух та УСПП займатимуться, в першу чергу, імплементацією в Україні європейського законодавства, а потім вже налагодженням двостороннього бізнесу. Адже впровадження в Україні європейського економічного законодавства, створення конкретних транснаціональних інститутів, екологічних та соціальних стандартів вимагає серйозної підготовки та розуміння правил, які існують в європросторі.

Віце-президент УСПП Тетяна Степанкова вважає, що вступ до ЄС не передбачає серйозного лобі, яке б підтримувало євроінтеграційні наміри держави. Однак її організація береться залатати цю «дірку». Досвід п’ятирічної роботи з проведення українсько-німецького форуму показує, що це можна зробити.

Створення економічного українсько-європейського форуму, безперечно, на часі. Неформальні дискусії з членами європарламенту та єврокомісії дають дуже багато для розуміння двосторонніх процедур. Наміри Форуму — глобальні. Тут не плаватимуть на мілині. «Нас цікавлять стрижневі ініціативи, — підкреслила Степанкова. — Паралельно з тими кроками, що робить офіційна дипломатія, ми вже працюємо з відповідними сторонами з питань долучення України до структурних фондів та технічних консорціумів». Особливу увагу приділять удосконаленню транзитних можливостей нашої держави. «Україна — транзитна країна, й всі торговельно- транспортні потоки йдуть через Україну, але ми не долучені до транспортної політики Євросоюзу, бо це вимагає, перш за все, гармонізації тарифів», — зазначає президент ЄРУ Олександр Білецький.

Також лобісти мають наміри підштовхнути процес створення фонду зелених інвестицій, що дозволить додатково профінансувати альтернативну енергетику та програму енергозбереження. Просуватимуться й інші перспективні енергетичні наміри. «Проект нафтопроводу «Одеса-Броди», на мою думку, наразі гальмується не тільки через тупість, а й через відсутність потужного лобі в Європі», — вважає Білецький.

Та головним завданням Форуму стане залучення в Україну європейських приватних інвестицій. «Для бізнесу слід зробити сприятливі ринкові умови, адже сьогодні саме через це немає великого потоку капіталу та інвестицій», — говорить Степанкова.

А кінцева мета Форуму — зробити Україну регіональним лідером. Досить амбітно! Саме такі завдання й має ставити перед собою наша країна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати