Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Готуємося до зими

Новояворівськ і Новий Розділ будуть із теплом вчасно, обіцяють у Нафтогазі
10 серпня, 14:40
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Країна готується до опалювального сезону. Підприємства теплокомуненерго укладають угоди на постачання палива. Станом на початок серпня трирічні контракти з Нафтогазом уклав 441 виробник тепла. Згідно з угодами, цього опалювального сезону вони отримають газ по 7,42 грн за кубометр.

Решті тепловиків варто визначитися з постачальником і ціною якомога скоріше. Адже на кону – вчасна підготовка до зими.

Уряд уже закликав органи місцевої влади проконтролювати, щоб їхні підприємства теплокомуненерго встигли підписати угоду про постачання газу до старту опалювального сезону. Інакше забезпечити комунальні підприємства паливом буде змушений Постачальник останньої надії, але вже за вищими цінами. Тож, аби отримати вигіднішу ціну на газ, краще заздалегідь укласти відповідну угоду.

«Закликаю комунальні підприємства, якими опікується місцева влада, переходити на трирічний контракт з Нафтогазом, в якому передбачена ціна 7,42 грн за кубометр. Така ціна буде діяти фактично цілий рік, незалежно від коливань на газових ринках. Сьогодні це особливо важливо, коли ціни на газ у Європі та світі знаходяться на одній із найвищих позначок за останні 10 років. Тому правильне управління підприємствами теплопостачання зі сторони місцевих керівників – це питання не лише енергетичної безпеки, а також соціальної підтримки громадян, які отримають менші платіжки», - наголосив на засіданні Кабміну прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Паралельно управителі підприємствами теплокомуненерго та місцеві громади погоджують тарифну політику, перевіряють стан обладнання ТЕЦ і котелень, а також теплових мереж, які здебільшого зношені та потребують масштабних реконструкцій і модернізації.

У минулому траплялося чимало випадків, коли через проблеми з обладнанням чи безгосподарність управителів деякі міста зривали підготовку до зими. Так, наприклад, сталося на Львівщині наприкінці 2019 року, коли управителі ТЕЦ у Новояворівську та Новому Роздолі не змогли розпочати опалювальний сезон у цих містах.

Зрештою в ситуацію мусив втрутитися уряд, який передав ці дві ТЕЦ в управління НАК «Нафтогаз України». Фахівці національної компанії змогли врятувати ситуацію й таки дали тепло в домівки місцевих мешканців, а згодом – почали ремонти зношеного обладнання ТЕЦ і теплових мереж. Та роботи вистачає й по сьогодні.

Днями процес підготовки цих двох міст до зими перевірили директор з енергоефективності та управління майном Групи Нафтогаз Віталій Щербенко та керівник «Нафтогаз Тепло» Федір Шевченко. Делегація зустрілася з керівництвом Нового Роздолу та трудовим колективом місцевої ТЕЦ.

Проблеми ТЕЦ Новояворівська та Нового Роздолу, а також місцевих тепломереж, графіки їх ремонтів і реконструкції вони також обговорили з головою Львівської облдержадміністрації Максимом Козицьким і народним депутатом України Ростиславом Тістиком.

У підсумку було узгоджено подальший план дій, аби вчасно та якісно підготувати об’єкти до опалювального сезону.

«Новояворівськ і Новий Розділ мають вчасно почати опалювальний сезон. Такої ситуації, як сталася позаторік, допускати не можна. І тому ми підняли питання публічно ще минулого тижня. Зокрема, узгодили подальший план дій, аби вчасно та якісно підготувати ТЕЦ і тепломережі Новояворівська і Нового Роздолу до опалювального сезону», - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Тож підготовка до опалювального сезону в Новому Роздолі та Новояворівську активно триває. Колективи ТЕЦ та Нафтогазу активно працюють над спільним завданням – вчасно та якісно підготуватися до зими, наголошують у національній компанії.

«Ми вже рятували опалювальний сезон у Новому Роздолі та Новояворівську в сезоні 2019-2020 років, коли в авральному режимі переймали управління об’єктами. Тоді вони були в дуже поганому стані. Але попри все ми змогли врятувати сезон і подати тепло в домівки людей. Із тих пір ми стабілізували роботу підприємств і провели необхідні ремонти. Але роботи все ще вистачає, тож маємо працювати далі. Але хочу заспокоїти: до опалювального сезону підготуємося вчасно, цієї зими в Новому Роздолі та Новояворівську обов’язково буде тепло», - зазначив Віталій Щербенко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати