Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ХРОНІКА ПОДІЙ

04 листопада, 00:00

Женевські конвенції 1930 року про вексельний обіг набудуть чинності в Україні з 6 січня 2000 року. Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) із посиланням на МЗС України, таке рішення затвердив генеральний секретар ООН Кофі Аннан.

Верховна Рада 6 липня 1999 р. ухвалила закон «Про приєднання до Женевських конвенцій (1930 р.) про вексельний обіг», за яким Україна приєдналася до всіх трьох конвенцій: про введення Уніфікованого закону про перевідні векселі й прості векселі (№ 358); про регулювання деяких колізій закону про перевідні векселі й прості векселі (№ 359); про гербовий збір щодо перевідних векселів і простих векселів (№ 360). Приєднання України до цих конвенцій, на думку ДКЦПФР, дозволить зняти частину нормативних проблем функціонування вексельного ринку в Україні.

Японський банк отримав гарантії

Валютно-кредитна рада Кабміну визнала за можливе надання гарантій уряду із кредиту Японського банку міжнародного співробітництва у розмірі $59,5 млн. для проекту реконструкції і модернізації цементного й шиферного виробництва ВАТ «Івано-Франківськцемент», повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Національне агентство України з реконструкції і європейської інтеграції. Кредит надається на 10 років з 4-річним пільговим періодом. Ставка кредиту — 4,5% річних у валюті. Погашення і обслуговування кредиту буде здійснюватися за рахунок коштів обласного бюджету.

Проект, загальна вартість якого сягає $70 млн., передбачає освоєння екологічно чистого й енергозберігаючого виробництва клінкеру «сухим» способом. Нова технологія дозволить підприємству відмовитися від використання природного газу й перейти на тверде паливо. ВАТ «Івано-Франківськцемент» за підсумками 9 місяців мав 15 млн. грн. прибутку.

Нагорода на прощання

Журнал Euromoney назвав «Банк Австрія Кредітанштальт Україна» найкращим іноземним банком в Україні 1999 р.

Тим часом, як повідомили «Українські новини», Олександр Савченко пішов з посади голови правління «Банку Австрія Кредітанштальт Україна» і став головою правління Міжнародного комерційного банку.

О. Савченко пояснив це скороченням лімітів банку на дочірній банк у Києві після торішньої російської кризи та зменшенням операцій банку. «Після російської кризи політика банку стосовно України змінилася, він став дуже обережним. Це призвело до того, що комерційні ліміти істотно скоротилися. Спочатку обсяг рефінансування був приблизно $20 млн. і мав зрости до $100 млн., а після російської кризи зменшився до $5-3 млн.», — сказав О. Савченко.

За словами глави правління Міжнародного комерційного банку, нині банк веде переговори з рядом європейських банків і приватних осіб про продаж їм акцій МКБ для збільшення статутного капіталу з 3 до 5 млн. євро.

Юлія ШАЙДА, «День»

Реєстр акціонерів МГЗ поки не повернено

Реєстр акціонерів ВАТ «Миколаївський глиноземний завод» (МГЗ) знаходиться в Службі безпеки України й досі не виданий підприємству для проведення відкритих зборів акціонерів, заявив агентству Інтерфакс-Україна голова правління ВАТ «МГЗ» Микола Набока.

Він повідомив, що в запитах, направлених у СБУ, Нацагентство з управління державними корпоративними правами й Держкомісію з цінних паперів і фондового ринку, а також у відкритому листі прем'єр-міністру В.Пустовойтенку викладено ситуацію на Миколаївському глиноземному заводі й прохання надати допомогу з повернення реєстру акціонерів ВАТ «МГЗ».

За словами М.Набоки, ДКЦПФР не надає належної допомоги ВАТ «МГЗ» у поверненні реєстру акціонерів і тим самим ставить під загрозу зриву намічені на 5 листопада відкриті збори акціонерів. У той же час він підтвердив наміри правління ВАТ «МГЗ» провести збори акціонерів у намічені строки. М.Набока зазначив, що згідно із законом «Про господарські товариства» правління ВАТ «МГЗ» вестиме реєстрацію акціонерів за останнім реєстром, копія якого є у ВАТ.

Кукурудзу майже зібрано

Сільгоспвиробники суспільного сектора за станом на 1 листопада зібрали 655 тис. тонн кукурудзи з площі 326 тис. га, що становить 94% прогнозованого рівня (347 тис. га) на це число, повідомили агентству Інтерфакс-Україна в МінАПК.

Очікується, що урожай кукурудзи в приватному секторі, на який припадає близько 20% засіяних під цю культуру площ, становитиме 1 млн. тонн. Урожайність кукурудзи — 20,1 ц/га, що на 3,7 ц/га менше, ніж минулого року.

Господарства державного сектора вже закінчили збирання цукрового буряка, накопавши 13377 тис. тонн, що на 1635 тис. тонн менше, ніж минулого року (15012 тис. тонн). Цукровий буряк зібрано з площі 840 тис. га (1998 р. — з 807 тис. га). За даними МінАПК, до 1 листопади з полів вивезено 12967 тис. тонн цукрового буряка. Середня врожайність цієї культури становить 159 ц/га (1998 року — 186 ц/га). Загальний урожай цукрового буряка поточного року становитиме 14,9 млн. тонн, оскільки передбачається, що 1,5 млн. тонн буряка зберуть у приватному секторі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати