Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ХРОНІКА ПОДІЙ

16 грудня, 00:00

Комісія з корпоратизації «Укртелекому» має до 27 грудня надати Фонду держмайна (ФДМ) акт оцінки вартості цілісного майнового комплексу підприємства та проект статуту ВАТ, створюваного на його базі. Це витікає з розпорядження Кабміну від 11 грудня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося раніше, минулого тижня голова ФДМ Олександр Бондар заявив, що зволікання Держкомітету зв'язку з корпоратизацією «Укртелекому» не дозволяє говорити про початок приватизації цього підприємства в найближчому майбутньому. О.Бондар наголосив, що без продажу 25% акцій «Укртелекому» 2000 р. держбюджет не зможе отримати від приватизації запланованих урядом 2,5 млрд. грн. На думку віце-прем'єр-міністра Сергія Тигипка, «від прийняття рішення про приватизацію «Укртелекому» до надходження коштів має минути мінімум 9 місяців».

Від продажу 25% акцій «Уктелекому» ФДМ планує отримати 750 млн. грн.

Для внутрішнього ринку брухт потрібніший

Уряд доручив відповідним відомствам визначити до 15 грудня загальний прогнозований обсяг брухту чорних металів, а також обсяг для потреб внутрішнього ринку 2000 року, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Таке доручення отримали міністерства промислової політики, економіки та Держкомстат.

Балансова угода між експортерами брухту передбачатиме 2000 р. експорт брухту чорних металів в обсязі 2,7 млн. тонн. Спочатку уряд мав намір ввести квоту на експорт брухту чорних металів у обсязі 2—2,7 млн. тонн за очікуваного експорту 1999 р. 4,4 млн. тонн. Українська асоціація брухту (УАБ) пропонувала встановити мінімальний розмір квоти на рівні 3,1 млн. тонн на рік. Проти введення Україною квот на експорт брухту чорних металів виступала Європейська комісія з вугілля i сталі.

Загалом в Україні зареєстровано близько 2 тис. компаній, чия діяльність пов'язана з брухтом.

Відносне зростання й подальше падіння

Виробництво металургійної продукції в Україні за січень—листопад загалом зросло, повідомляє Інтерфакс-Україна. Обсяг виробництва чавуна за 11 місяців порівняно з аналогічним періодом минулого року зріс на 8%, сталі — на 11%, прокату готового — на 9%. Середньодобове виробництво за цей період становило: чавуна — 59,7 тис. тонн, сталі — 73,6 тис. тонн, прокату готового — 53,3 тис. тонн. Разом із тим у листопаді виробництво металопродукції скоротилося порівняно з жовтнем: чавуна — на 9,1%, сталі — на 9,5%, прокату готового — на 11,6%.

Відбувається подальше падіння обсягів виробництва труб: так, за січень— листопад їх випущено 1034 тис. тонн, що на 23% менше, ніж за аналогічний період минулого року. В листопаді-99 порівняно з жовтнем цього року виробництво сталевих труб в Україні становило 78 тис. тонн, що на 18,75% менше, ніж місяцем раніше. З усіх українських трубних підприємств тільки ВАТ «Харцизький трубний завод» збільшило виробництво труб. Так, за 11 місяців підприємство виготовило 210,3 тис. тонн труб проти 184,4 тис. тонн у листопаді— січні минулого року.

Муж і ївський рудник отримає пільги

За розпорядженням уряду, Мужіївський золотополіметалевий рудник включено до переліку підприємств гірничо-металургійного комплексу, які беруть участь в економічному експерименті, затвердженому постановою Кабміну від 1 жовтня 1999 р., повідомляє УНІАН.

За інформацією Мінпромполітики, згідно з техніко-економічним обгрунтуванням проекту першої черги рудника, беззбитковий рівень витрат і беззбиткову ціну визначено в $21 за одну тонну руди. Фактичні витрати, за інформацією ДАК «Українські полімери», становлять на сьогодні $25,5. Це зумовлено низкою змін, що відбулися 1999 р. у законодавстві, внаслідок чого підвищилася плата за геологорозвідувальні роботи, а золото було виведене з числа об'єктів, що не підлягають обкладанню ПДВ. За такої ціни на видобуток золотомісткої руди витрати з одержанням банківського металу перевищуватимуть рівень закупівельних цін золота, встановлених Нацбанком.

Вихід із цієї ситуації фахівці вбачають у внесенні рудника до переліку підприємств, які матимуть податкові пільги.

Як бути з боргами КСП

Створена урядом та адміністрацією Президента група фахівців вивчає структуру боргів КСП і можливі шляхи їхнього погашення, повідомив заступник глави адміністрації Павло Гайдуцький.

Проблема боргів КСП загострилася після заяви операторів продовольчого ринку про те, що коли до початку наступного сезону уряд не вирішить питання правонаступництва боргів КСП у зв'язку з реформуванням, то обсяги товарних кредитів АПК будуть мінімальнi. За словами П. Гайдуцького, уряд ухвалить рішення стосовно боргів АПК через 2—3 місяці. П. Гайдуцький уточнив, що передусім буде вирішуватися питання погашення заборгованості КСП власним робітникам, потім — державі, на третьому місці — борги недержавним компаніям. За даними МінАПК, борги із зарплати власним робітникам становлять 2155,1 млн. грн. (за 1998 рік — 794 млн. грн.), борги державі — 2,4 млрд. грн., інформують Українські новини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати