Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кандидати на виліт

Відтік депозитів фізосіб із банків з російським капіталом становить 50%
31 липня, 11:35
ЗА ДАНИМИ НБУ, ЗА ПІДСУМКАМИ ПЕРШОГО КВАРТАЛУ ЦЬОГО РОКУ ОБСЯГ АКТИВІВ РОСІЙСЬКИХ БАНКІВ В УКРАЇНІ СТАНОВИТЬ 163 МІЛЬЯРДИ ГРИВЕНЬ, ТОБТО 12,4%. НА НИХ ПРИПАДАЄ 13,1% ВСІХ ВКЛАДІВ УКРАЇНСЬКИХ КОРПОРАЦІЙ (111,69 МЛРД ГРН) І 6,3% — НАСЕЛЕННЯ (28,22 МЛРД ГРН), А ТАКОЖ 10,71% ВСІХ ВИДАНИХ КРЕДИТІВ — 94,2 МЛРД ГРН. / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «ДЕНЬ»

За останні півроку банки з російським капіталом на території України зазнали справжньої обструкції. Особливо непереливки українським «донькам» державних банків РФ «Сбербанку», ВТБ і «Промінвестбанкові». З одного боку, українці, які у світлі останніх подій бойкотують «Made in Russia», масово знімають гроші зі своїх депозитів у російських банках. У результаті, за даними агенції Standard & Poor’s Ratings Services, відтік депозитів фізосіб із банків з російським капіталом становить 50%.

З другого — Захід загрожує санкціями. Але це ще півбіди. Чотири російських банки — «Сбербанк», «Газпромбанк», «Альфа Банк» і ВТБ — попередили інвесторів про можливі санкції за надання фінансової допомоги терористам, що підтвердилося під час прослуховування каналу оперативного зв’язку терористів Zello. І деякі вже підготувалися до можливих неприємностей. Українська «донька» «Сбербанка России» наприкінці лютого припинила кредитування фізосіб і компаній. Очевидно, що цим справа не обмежиться. У разі загострення конфлікту банк може відмовити у виплаті за депозитами українським фізичним особам. Або зажадати дострокового повернення кредитів з осіб юридичних.

Прецеденти вже були. Наприклад, 2011 року за мільярдний борг перед «Внешэкономбанком» (теж державним) росіянам продали українську корпорацію ІСД. Операцію супроводжувала інвестиційна компанія «Трійка Діалог», що належить «Сбербанку», яка потім взяла участь у викупі боргів. А в самій РФ у квітні 2013 року «Сбербанк России» зажадав достроково повернути кредит у розмірі 373 мільйонів доларів з девелоперської компанії Potok, аргументуючи це можливим банкрутством фірми.

Можна лише уявити, що буде, якщо «Сбербанк» та інші російські держбанки раптом зажадають дострокового повернення кредитів в Україні. Слід пам’ятати, що серед позичальників — такий гігант, як компанія «Енергоатом», а, окрім того, «Сбербанк России» відкривав кредитну лінію для українського уряду з фінансування ВПК. Чим, до речі, спричинив бурю обурення в російських ЗМІ.

У разі загострення російсько-українського конфлікту Москва може використовувати «доньок» своїх банків для того, щоб обвалити економіку України. Для цього досить одного наказу з Кремля. Досвід такого політичного тиску є: 1991 року за добу кошти на всіх ощадкнижках Ощадбанку СРСР було заморожено, що обернулося колосальними втратами для людей. Історія може повторитися, тим паче, що Володимир Путін ще наприкінці минулого року заявив, що Україна винна російським банкам 28 мільярдів доларів, і, якщо зажадати їх повернення, українській економіці кінець.

«Це немислимо за всіма нормами міжнародного права. Не може банк просто так узяти і зажадати повернення кредитів. Його просто позбавлять акредитації, — нагадує президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. — Але в умовах цілковитого нехтування з боку Росії, ігнорування будь-яких правових норм, можливо все. Завдання Росії в тому, аби повномасштабно покарати Україну, зокрема й за євроінтеграцію. Що вона й робить».

Для того, щоб не допустити подібного, експерти закликають українських споживачів і компанії переказувати кошти з рахунків російських банків до інших фінустанов. Щоправда, радять робити це поетапно, аби не спровокувати крутих заходів у відповідь з боку росіян.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати