Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Крим без України ... «погасне»

Експерт: за електроенергію півострову доведеться платити монопольно високу ціну
20 березня, 11:32
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Згодом кримська влада зрозуміє, що отримала в результаті псевдореферендуму і спроб відокремитися від України більше проблем, ніж вигод, і їй все одно доведеться шукати контактів з материковою Україною, говорить відомий експерт енергетичного ринку, президент Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-klub» Олександр Тодійчук. Він упевнений, що кримська влада рано чи пізно буде змушена повернутися обличчям до України. «День» вже писав про перспективу Криму перетворитися на пустелю, якщо виникнуть якісь проблеми з дніпровською водою. Не менша залежність існує на півострові і від української електроенергетики.

Але, можливо, Криму допоможе Росія? Якщо вона захоче безпосередньо забезпечувати Крим енергоносіями — це їй обійдеться дуже дорого, вважає аналітик Центру Європейських стратегій безпеки (Берлін) Франк Умбах. За його словами, «Україна може спробувати ізолювати Крим, відрізати економічні зв’язки і змусити Росію будувати новий трубопровід», — зазначає експерт. Він упевнений, що «Росія, безумовно, буде змушена побудувати незалежну інфраструктуру і зробити так, щоб Крим мав досить енергії, води й інші необхідні ресурси». Зробити це недешево, але Росія, мабуть, хоче платити таку ціну, зазначає експерт.

Правда, у цій країні, як відомо, довго запрягають і, особливо, коли потрібно вдати, що особливих проблем взагалі немає. «Ми поки не розглядали питання прийняття в управління майнового комплексу Криму», — заявила у вівторок в Москві заступник міністра економічного розвитку — керівник «Росимущества» (аналог Фонду держмайна в Україні, що відає в основному його продажем) Ольга Дергунова. Квапитися їй нікуди, адже живе-то вона не в Криму, а в Москві, і їй не доведеться страждати ні через сухий кран, ні через темряву в квартирі.

Фахівцям цього питання не уникнути. Самозваний прем’єр-міністр Криму Сергій Аксьонов нещодавно хвалився, що спільно з представниками Росії влада Криму розробила резервний план, пов’язаний з формуванням дублюючих генеруючих потужностей, які працюватимуть не лише на газі, але і на солярці. Екологія колишньої всесоюзної здравниці поки нікого не непокоїть...

Міненерго Росії й ВАТ «Россети» вже збирають інформацію про наявність і можливість передачі в оренду мережевому холдингу резервних джерел енергопостачання. До такого висновку можна дійти, ознайомившись з текстом звернення глави Некомерційного партнерства територіальних мережевих організацій (НП ТМО) Олександра Хуруджі до учасників партнерства. Відповідні компанії Росії повинні будуть надати інформацію про моделі резервних джерел, їх потужність, кількість, місцеперебування і можливість передачі в оренду. Відповідні дані просять направити в «мінімально короткі терміни».

Але чи можна компенсувати внесок України в енергозабезпечення Криму з допомогою мало не іграшкових мобільних установок? Приблизно таку ж думку висловлює міністр енергетики РФ Олександр Новак. «Ми вважаємо, що схема енергопостачання, що склалася ще за часів Радянського Союзу, має працювати в синхронному режимі, як це сьогодні у нас фактично відбувається з багатьма країнами, у тому числі з Україною, Казахстаном, Білорусією, Азербайджаном», — говорить російський міністр. На його думку, повинна зберігатися схема енергопостачання на основі договорів, на основі оплати за поставлену електроенергію.

Новак переконує, що Росія і Крим не займаються відокремленням енергозабезпечення півострова від українських мереж. «Хочу спростувати це. Жодної такої роботи не ведеться», каже він. «Безумовно, ми опрацьовуємо питання зниження ризиків і — у разі виникнення надзвичайної ситуації — забезпечення автономними джерелами живлення і надання допомоги півострову Крим для того, щоб підвищити надійність. Але це на випадок якихось ситуацій», — заспокоює чиновник стурбованих кримчан. «Оплата за поставлену електроенергію йде в повному обсязі, дебіторської заборгованості немає. Тому підстав вводити якісь обмеження на сьогодні немає», — припускає міністр.

Нагадаємо, що торік Крим отримав з материкової України майже шість мільярдів кВт.г електроенергії. Фактичне сальдо перетікань електроенергії між континентальною частиною України і Кримом 2013 року становило +5,957 мільярда кВт.г, повідомили «Інтерфакс-Україна» в Національній енергетичній компанії «Укренерго». За її даними, власне виробництво електроенергії на території АРК 2013 року становило 1,171 мільярда кВт.г (теплоенергоцентралі — 828 млн. кВт.г, сонячні електростанції — 297 млн. кВт.г, вітрові електростанції — 46 млн. кВт.г). Того ж року автономія використала 7,128 мільярда кВт.г. А прогнозна ринкова ціна на електроенергію на Оптовому енергоринку України в березні 2014 року становила 748,43 гривень за тисячу кВт.г (без ПДВ). Простий підрахунок показує, що за цією ціною Криму довелося б платити Україні близько 4,5 мільярда гривень. Але якою при нинішніх відносинах буде нова ціна?

З таким запитанням «День» звернувся до заступника генерального директора Центру Енергетичних досліджень (Eircenter) Вадиму Гломаздіну. «Сьогодні Крим забезпечує себе електроенергією за різними оцінками відсотків на 15—20, — сказав експерт, — залежно від того, наскільки добре світить сонце. Там є кілька ТЕЦ, клюєвські сонячні станції, деяка вітроенергетика та інші невеликі об’єкти. Основна електрика йде на півострів по чотирьох високовольтних лініях з материкової частини України. Якщо будувати в Криму власну теплову генерацію, то палива, навіть з врахуванням власного видобутку газу, все одно не вистачить, його потрібно буде додатково завозити — або газ, або вугілля. Уже були заяви про можливість реанімувати проект атомної станції в Криму. Але з цим маса проблем, починаючи від завезення ядерного палива і закінчуючи переробкою відпрацьованого. А як бути з тим, що це рекреаційна зона? Не можна не враховувати і сейсмічні особливості, місце для станції в Щьолково було вибране колись дуже невдало. Отже, я думаю, цей об’єкт реанімувати не вдасться».

«Можна запустити кабельні лінії з Росії, — продовжує Гломаздін, — витративши на це пару мільярдів доларів. Але де взяти відповідні генеруючі потужності в Росії? Є і крім того маса технічних складнощів. Досить сказати, що сьогодні кримську енергосистему зовсім з іншого боку забезпечують. Отже власна генерація в Криму малоймовірна. Можна встановити якісь невеликі або мобільні генератори. Але скільки це коштуватиме, і де узяти паливо? А якщо мова піде про вугільні станції, то про чудове кримське повітря можна буде в принципі забути. Можна провести газову трубу з Росії. Але на це буде потрібно сотні мільйонів якщо не мільярди доларів. А якщо купувати українську електроенергію, то, враховуючи, що це монопольний канал постачання, ціна буде дуже високою. І так було б навіть в тому разі, якщо б для цього не було економічних і політичних передумов. Монопольна ціна завжди є високою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати