Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лібералізм біля каси

Нова ініціатива від податківців
28 січня, 00:00

Державна податкова адміністрація України різко змінила свою колишню позицію й наразі виступає за максимальне спрощення порядку використання касових апаратів у сфері торгівлі, громадського харчування й послуг. Схоже, ця новація може забезпечити країні додаткові податкові надходження, оскільки в сфері дії закону про обов’язкове використання РРО, як повідомляє Інтерфакс Україна, перебувають 164 тисячі суб’єктів господарювання.

Як повідомив учора заступник голови ДПАУ Борис Горбанський на прес-конференції в Києві, податковою адміністрацією підготовлено законопроект, яким пропонується відмовитися від ведення Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (РРО), а також скасувати вимоги до пломбування касових апаратів. Напередодні на колегії ДПАУ схвалено проект закону «Про внесення змін до закону України «Про використання реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування й послуг». Після узгоджень із урядом та низкою міністерств ДПАУ збирається передати його до Верховної Ради.

Б. Горбанський підкреслив, що цей законопроект направлено на демонополізацію ринку виробництва й обслуговування РРО. За його словами, державний реєстр РРО, що визначає, які касові апарати можуть використовуватися в країні, гальмує технічний прогрес у сфері торгівлі й обслуговування. Наразі до реєстру занесено 180 моделей РРО.

Як повідомив на прес- конференції директор департаменту контрольно-перевірочної роботи ДПАУ Сергій Довгаль, податкова адміністрація збирається істотно скоротити кількість перевірок використання розрахунково-касових апаратів і використати метод спостереження як профілактичний захід за тими торговими точками, що приховують реальні доходи з метою зменшення податкового навантаження.

Як додав Горбанський, «ДПАУ не штрафуватиме за дрібні порушення, але збільшить фінансову відповідальність за принципові порушення в сфері використання касових апаратів». Згідно з названим законопроектом, ДПАУ застосовуватиме штрафні санкції в тих випадках, коли в сфері торгівлі й послуг не використовуються РРО, не ведеться чи неправильно ведеться книга обліку розрахункових операцій, а також при невчасному поданні до податкових органів звітності щодо використання РРО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати