Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лідерство для економічного розвитку

У Києві стартує освітня програма, на якій розвивати економіку навчатимуть ТОПи з міжнародних фінансових організацій, мозкових центрів та урядів інших країн, а також українські бізнесмени, урядовці, народні депутати і навіть філософ
25 жовтня, 16:21

Інструментарій, філософія та нетворк — у Києві в одній освітній програмі об’єднають людей із різних регіонів, з різними інтересами та соціальними ролями, щоб навчити їх лідерству для економічного розвитку.

Усіх учасників Академії КМЕФ має об'єднувати одна спільна риса – вони опікуються проєктами розвитку і прагнуть більшого. Ви можете бути підприємцем чи інвестором, міським головою чи заступником голови ОДА з розвитку або керівником громадської організації, що працює з міжнародними донорами, — організатори та викладачі переконують: кожен дізнається щось нове та корисне для “виходу на наступний рівень” і здобуде цінні зв’язки.

Ключовий фокус програми — економічний розвиток, хоч розглядатиметься він у міждисциплінарній оптиці.

Серед 30 лекторів програми можна знайти прізвища ТОПів із міжнародних фінансових організацій, мозкових центрів та урядів інших країн, а також українських бізнесменів, урядовців, народних депутатів і навіть філософів.

Про програму та її ключові завдання говоримо з одним із її лекторів та архітекторів — членом наглядової ради КМЕФ, президентом Української асоціації Римського клубу Віктором ГАЛАСЮКОМ.

 

- Академія КМЕФ – це проєкт Київського міжнародного економічного форуму. Форум уже восьмий рік успішно працює і перетворився на провідну платформу для обговорення економічних моделей, стратегій, рецептів успіху на базі найкращого міжнародного досвіду з урахуванням українських реалій. Нам вдалося за ці роки акумулювати серйозний обсяг досвіду, інсайтів із виступів ТОП-спікерів із усього світу та об’єднати спільноту однодумців.

 

Сьогодні ми бачимо, що готові створити важіль, який дасть додаткову користь у форматі освітнього проєкту. Академія КМЕФ – це такий собі КМЕФ-extension, який у суперконцентрованому вигляді дає філософію, інструменти та нетворк для виходу на наступний рівень. Причому і для підприємців, і для міських голів, і для державних службовців, і навіть представників громадського сектору, які опікуються проєктами розвитку.

Починаємо ми цей освітній проєкт із флагманської програми «Лідерство для економічного розвитку». Це не МВА і не МРА. Це – практично орієнтований інтенсив, присвячений глобальним трендам, філософії розвитку, інструментам та найкращим практикам, які ми збираємо з усього світу й пропонуємо нашим учасникам у форматі кейсів, лекцій, інтерактивних завдань.

Контент програми буде викладено у восьми модулях. Це — і глобальні тренди, і макроекономіка, і фандрейзинг для проєктів розвитку, створення й розвиток успішних команд, PR, GR і репутація, а також культура, мислення й психологія. Програма достатньо нестандартна, комплексна і різнопланова. Водночас — практично орієнтована, ми залучили до неї 30 авторитетних спікерів із різних країн і навіть континентів, які є лідерами в усіх секторах — від бізнесу до науки, від державного управління до громадського сектору. Це суперзірки, які є гуру за своїми напрямами, і яким є чим поділитися з учасниками.

МИ ДУЖЕ ЧАСТО ЗНАЄМО «ЩО», І НЕ ЗНАЄМО «ЯК»

- Якраз суперзіркам зазвичай на програмах не вистачає часу займатися практикою зі своїми слухачами. Вони здебільшого розповідають про свій досвід, завдяки якому й стали відомими і про який можна почитати в їхніх книжках. Як ви в програмі балансуватимете надихаючі виступи суперзірок з практикою? Адже я бачу, що на виході програми у вас має бути пітчинг проєктів. Якось же ці проєкти мають народитися. Чи будуть коучі в програмі?

- По-перше, в кожному модулі будуть практичні завдання, а по-друге, буде ще завдання, яке учасники виконуватимуть упродовж усього проєкту і презентуватимуть по завершенні курсу.

Це програма, в якій практики працюватимуть із практиками. Ми відбирали спікерів за принципом, щоб це були люди, які досягли видатних результатів у своїй сфері. Наприклад, Гжегож Колодко – чотири рази міністр та віцепрем’єр Польщі, архітектор польських економічних реформ, людина, яка привела Польщу до ОЕCD. Еміль Бок – експрем’єр Румунії та міський голова Клуж-Напока, який має успішний досвід проведення реформ у складних умовах, наприклад, досвід перемовин із МВФ з урахуванням національних інтересів розвитку економіки. Чандран Наїр – член Римського клубу, засновник Всесвітнього інституту майбутнього, який дуже багато консультує азійські країни щодо рецептів сталого розвитку і успіху в сучасному турбулентному світі. Майкл Вулкок – провідний експерт Світового Банку, викладач школи державного управління ім.Кеннеді Гарвардського університету, книжку якого — «Будівництво спроможності держави» — Українська асоціація Римського клубу видала цього року українською за підтримки компаній “Iнтерпайп” та “Варіант Агро Буд”. Майкл поділиться на нашій програмі розробленою в Гарварді методологією PDIA, яка допомагає робити успішні реформи та досягати результатів у найскладніших умовах. Це дуже важливо, бо ми дуже часто знаємо «що» робити, але не знаємо «як» ми то можемо зробити.

- Слухачі зможуть обговорити свої кейси з цими людьми?

- Однією з переваг нашої програми якраз і стануть діалоги зі спікерами. І не лише в межах лекторію, а й за вечерями, наприклад.

Але крім цього, в кожного учасника буде свій проєкт, над яким вони працюватимуть упродовж навчання, застосовуючи інструменти з арсеналу програми.

- За кожним із них буде закріплений коуч, який допомагатиме готувати цей проєкт?

- Упродовж усієї програми буде консалтингова підтримка учасників і щодо окремого модулю, і щодо всієї програми загалом.

Цінність програми в тому, що це більш ніж навчання. Тут буде такий елемент, як є в Аспен Інституті – сама авдиторія людей достатньо високого інтелектуального рівня у взаємодії один з одним народжує нові смисли. Люди навчаються один об одного.

Із одного боку, ми намагались створити дуже прикладну програму про інструментарій, з іншого – вона має й філософську та світоглядну компоненту. Один з модулів «Культура. Мислення. Психологія» присвячений саме цьому особливому виміру.

- Андрій Баумейстер читатиме цей курс?

- Він один зі спікерів нашої програми.

Унікальність програми не лише в композиції її модулів та учасників, а й у наборі спікерів: ТОП-практики з семи країн світу для ТОП-практиків в Україні про проєкти розвитку.

- А який формат?

-    У нас вісім повних навчальних днів протягом двох місяців - п’ятниці та суботи двічі на місяць. Заняття відбуватимуться в Києві в інноваційному парку UNIT.City. Програма має значні переваги, коли вона відбувається наживо. Звісно, деякі спікери з інших країн приєднуватимуться онлайн.

ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ – ДАТИ ЛІДЕРАМ ІЗ РІЗНИХ СФЕР ІМПУЛЬС ПЕРЕХОДУ НА НОВИЙ РІВЕНЬ

- Що з себе представлятиме пітчинг?

- Я беру за бенчмарк своє навчання в Гарвардській бізнес-школі. Ми отримали проєкт – завдання, довкола вирішення якого ми об’єднались у групи і працювали кілька місяців. Потім презентували результати й отримали зворотний зв'язок від професорів Гарварду, поважних інвесторів і топ-менеджерів — людей високого рівня та авторитету – і це вже висока цінність. І, звісно ж, це робиться не заради оцінок чи формальних дипломів.

Завдання цієї програми – дати лідерам із різних сфер імпульс для переходу на наступний рівень, розширивши горизонти та коло однодумців.

- Що означає перейти на наступний рівень?

- У кожної організації є нерозкритий потенціал, ідеї або проєкти розвитку, які є потенційно привабливими, масштабними та корисними. Але часто організаціям не вистачає системного бачення, інструментів та ресурсів, щоб ці проєкти реалізувати. Наша програма якраз для того, щоб допомогти комплексно подивитися на реалізацію проєктів розвитку, намітити “систему координат”, вибрати правильні інструменти, залучити ресурси і стейкхолдерів та об’єднати їх у працюючий механізм.

- Тобто портрет учасника програми – це людина, невдоволена тим що має, бо хоче більшого. Тільки поясніть, будь ласка, оце «більше» - це в контексті індивідуального блага чи суспільного?

- Із огляду на те, що програма розрахована і на підприємців, і на державних службовців, і на лідерів місцевого самоврядування – це «більше» стосується кожного рівня: і корпоративного, і муніципального, і навіть рівня країни.

Програма для тих мерів, які прагнуть залучити інвестиції і збільшити економічну спроможність свого міста, зробити його комфортнішим. Для тих компаній, які хочуть знайти такі бізнес-моделі, які нададуть їм можливість “вигравати вдовгу” комерційно, поліпшувати свою репутацію, підвищувати сталість ведення бізнесу. І для державних службовців, архітекторів реформ, які шукають політичні рішення, що дадуть можливість поліпшити інвестиційний клімат, створити нові робочі місця.

Програма достатньо комплексна, міждисциплінарна і холістична, щоб бути цікавою і корисною і для підприємців, і для управлінців державного сектору, і для лідерів на рівні міст, і для керівників громадських організацій. Дуже часто лідерам з різних сфер не вистачає спільної “мови розвитку”, системи координат, у якій би можна було об’єднувати зусилля стейкхолдерів, щоб реалізовувати амбітні проєкти. Проєкти державно-приватного партнерства, до прикладу, завжди на стику бізнесу, муніципального управління та державної політики.

- Мета благородна, хоч завдання не з легких. Я недаремно запитала на що зорієнтована програма – на примноження індивідуальних благ чи суспільних. Адже в учасників вашої програми – різні завдання та різні обставини, в яких вони їх реалізовують. Бізнесмен примножує капітал – сам приймає рішення і несе відповідальність за його результат перед собою. Рішення міського голови має бути зорієнтоване на те, щоб місто, лідером якого він є, ставало комфортнішим для життя його мешканців, які мають дуже різні потреби. Крім того, ще проєкт цього рішення має бути погоджений із стейкхолдерами. І відповідальність за його реалізацію міський голова нестиме перед людьми, які його обрали. Лідери громадських організацій в Україні в плануванні проєктів розвитку, про які ви кажете, балансують між інтересами членів організації і донорів, від фінансування яких вони залежать. І не погоджене лідером ГО з цими гравцями рішення може коштувати йому посади й майбутнього в цьому секторі, навіть якщо це рішення буде вдале. Ці люди говорять різними мовами, тому що виконують різні завдання. Довкола чого ви збираєтесь їх об’єднати? Якими універсальними інструментами збираєтесь озброїти?

-    Я спробую відповісти на це питання на прикладі теми сталого розвитку. Ця тема однаково актуальна релевантна і значуща для бізнесу, управлінців і представників третього сектору. Насправді, вона нерозривно їх пов’язує, навіть коли вони про це не знають. Сталий розвиток – це коли ми забезпечуємо зростання добробуту, не знищуючи природу і не вичерпуючи катастрофічно природні ресурсі. Держава регулює правила гри, встановлюючи преференції чи накладаючи обмеження, вона може впливати через політику на поведінку економічних агентів. Бізнес, який обирає певну бізнес-модель чи технологію, може долучитися до формування моделі сталого розвитку в країні або суперечити їй і знищувати навколишнє середовище, а в перспективі – свою репутацію та свої прибутки.

Насправді, ми можемо знаходити Win-Win моделі для різних учасників. У цьому полягає одна з ідей програми. Інтерес бізнесу – робити якісні продукти і заробляти гроші. Інтерес держави – робити правильну політику і посилювати країну. Інтерес громадського сектору – популяризувати і сприяти втіленню правильних ідей. Але якщо всі ці інтереси пов’язані у візію, в якій очевидні вигоди для всіх стейкхолдерів, то це починає працювати як ефективний механізм.

Особливість програми в її холістичності – цілісному погляді на речі. Це те, що відрізняє наразі й діяльність Римського клубу. Є багато поважних науковців або їх асоціацій, які займаються тільки екологією, або тільки економікою, суспільною думкою тощо. Але потрібен цілісний погляд. Системний підхід – це те, що привносить Академія КМЕФ.

Друга відмінність – це її практичний інтенсивний формат.

Третя – в тому, що завдяки авторитету КМЕФ ми залучаємо ТОП-спікерів, які готові поділитися своїм досвідом, рекомендаціями.

Ну і, нарешті, об’єднання спільноти лідерів, орієнтованих на розкриття економічного потенціалу систем різного рівня — від компанії до міста і країни.

- Закінчилася програма – далі що?

- Ми гуртуватимемо спільноту випускників Академії КМЕФ.

Буде Alumni Club, для членів якого ми плануємо організовувати навчальні візити до країн, які можуть бути нам корисні як приклади економічного розвитку.

Також пропонуватимемо особливі умови участі в КМЕФ. Адже саме небайдужі та активні лідери з різних сфер якраз і роблять КМЕФ унікальним та важливим дискусійним майданчиком про економічний розвиток в Україні та світі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати