Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Літаємо не завдяки, а всупереч

Підприємства ДКАУ з початку року здійснили сім космічних пусків. Наступного року поки що передбачається один
22 листопада, 11:56
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Прогнозне зростання обсягів виробництва підприємств космічної галузі України за підсумками 2017 року оцінюється в 30—33% порівняно з 2016 роком. Як наголошувалося на засіданні колегії Державного космічного агентства України, за підсумками січня-вересня обсяг виробництва підприємств галузі зріс на 21,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а обсяг реалізації — на 23%. Загальний обсяг виготовленої валової продукції (з урахуванням незавершеного виробництва) становив понад 3,68 мільярда гривень. При цьому частка експорту в загальному обсязі реалізованої продукції становила 51,5%. Відзначено також зростання експорту у країни ЄС та США.

З початку 2017 року за участю підприємств української космічної галузі у рамках міжнародної галузевої кооперації проведено пуски американською ракети-носія Antares, що забезпечує комерційні рейси з доправлення вантажів МКС за контрактом з NASA (в Україні створено і виготовлено перший рівень ракети-носія); три пуски задіяної у програмах ESA європейської ракети-носія Vega з українським двигуном 4-го рівня, а також три пуски задіяної в міжнародних програмах російської ракети «СОЮЗ — ФГ» з українською системою керування.

При цьому не можна не враховувати, що у держбюджеті-2017 на фінансування космічної галузі було передбачено 2,9 мільярда гривень, що на 14 % менше, ніж 2016 року. До того ж у загальному обсязі фінансування 61,5% коштів по лінії загального фонду бюджету було передбачено на виконання боргових зобов’язань за залученими раніше кредитами. У результаті за підсумками першого півріччя 2017 року завантаження потужностей підприємств становило 30,9%, що на 3,2% менше, ніж 2016 року.

Нагадаємо, 2009 року ДКАУ і канадська MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) підписали контракт на створення супутника національної супутникової системи зв’язку (НССЗ) «Либідь». Його реалізація була під загрозою зриву у зв’язку з анексією Криму і втратою наземної інфраструктури проекту, що залишилася на півострові. Україна взяла на себе додаткові фінансові зобов’язання і з подолання форс-мажору: в 2014—2015 роках на материку створено новий центр керування польотом, а також новий командно-вимірювальний пункт. На початку жовтня уряд України підтримав пропозицію ГКАУ про дофінансування цього проекту у зв’язку з його подорожчанням у нових умовах на $17 мільйонів. Це дасть змогу запустити український супутник зв’язку у другій половині 2018 року. Але чи вистачить фінансування? Згідно з проектом держбюджету на 2018 рік, прийнятим парламентом в першому читанні, ДКАУ наступного року отримає не 2,9 мільярда гривень, як 2017 року, а лише 2 мільярди.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати