Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лише 0,06% у доходах місцевих бюджетів

Туристично привабливі громади Закарпаття чомусь не надто активні у залученні туристичного збору...
27 лютого, 19:11
20% ТУРИСТИЧНОГО ЗБОРУ, ЗІБРАНОГО В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ МИНУЛОГО РОКУ, НАЛЕЖИТЬ БЮДЖЕТУ ПОЛЯНСЬКОЇ ОТГ. ВОНИ ЗАЙНЯЛИ ПЕРШУ ПОЗИЦІЮ В ОБЛАСТІ. АЛЕ ЧИ Й СПРАВДІ ТАКА ВІДНОСНО НЕВЕЛИКА ГРОМАДА ПРИЙМАЄ ПРАКТИЧНО У 9 РАЗІВ БІЛЬШЕ ТУРИСТІВ, НІЖ РАХІВСЬКИЙ РАЙОН З КУРОРТОМ ДРАГОБРАТ, САНАТОРІЄМ «КВАСИ», МІСЦЕМ МАСОВОГО ПАЛОМНИЦТВА ТУРИСТІВ «ЦЕНТР ЄВРОПИ»? / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

З погляду розвитку туризму в Україні Закарпаття традиційно є одним із найбільш привабливих і перспективних регіонів. Саме тому важливу роль відіграє питання збереження історичних, архітектурних, природно-кліматичних, культурних та туристичних ресурсів, що, у свою чергу, потребує значних коштів.

За оцінками Всесвітньої організації туризму, туристично привабливі країни одержують приблизно 10—25% податкових надходжень за рахунок цієї галузі економіки, а низка малих країн, які спеціалізуються на туризмі, — і всі 50% національного доходу. Туристичний сектор країн Європейського Союзу формує 8% сукупного ВВП і забезпечує орієнтовно 11% економічного зростання, а в Швейцарії національний дохід від туризму складає цілих 15%.

У туристично привабливому Закарпатті минулого року до місцевих бюджетів області від туристичного збору акумульовано 2,9 млн грн. За загальної суми доходів місцевих бюджетів області 4 608,9 млн грн туристичний збір займає всього лишень 0,06%. Порівняно з 2016 роком ця сума зросла на 702 тис. грн. З туристичного збору Закарпаття посіло 5-ту позицію в Україні після м. Київ (16,4 млн грн), Львівської обл. (10,7 млн грн), Одеської обл. (9 млн грн) та Івано-Франківської обл. (3 млн грн). Це все, звісно, добре. Проте, враховуючи туристичну привабливість нашого регіону, фундамент для розвитку різноманітних туристичних напрямів, наявні на сьогодні обсяги туристичного збору є тільки незначною часткою тих надходжень, які б могли отримати громади, якби його адміністрування мало повноцінний характер.

Експерт із бюджетних питань Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Юлія ТРАНЬОВИЧ розповіла «Дню», що 20% туристичного збору, зібраного в Закарпатській області минулого року, належить бюджету Полянської об’єднаної територіальної громади, кількість населення якої складає орієнтовно 7,7 тис. осіб. Вони мають першу позицію в рейтингу по туристичному збору в області. І жоден район чи місто обласного значення не зібрало більше коштів! Звісно, такою щільністю готельно-оздоровчих комплексів, як Поляна, навряд ще якась громада зможе похвалитися. Але чи й справді така відносно невелика громада Закарпатської області приймає вдвічі більше туристів, ніж увесь Міжгірський район із його численними фестивалями, потужним рекреаційно-відпочинковим комплексом у с. Пилипець, знаменитим високогірним озером Синевир, унікальними музеями та пам’ятними місцями с. Колочава, численними приватними готелями неподалік лижних витягів та мінеральних джерел? Або практично у 9 разів більше, ніж Рахівський район із курортом Драгобрат, санаторієм «Кваси», місцем масового паломництва туристів «Центр Європи»? Місто Берегове з відомими усій Україні оздоровчими комплексами цілющих термальних вод, винними погребами, музеями і фестивалями, ледь спромоглося «назбирати» 133,1 тис. грн, тоді як Руськокомарівська сільська рада Ужгородського району — 134,5 тис.

При проведенні аналізу з’ясувалося, що лише 74 з 331 місцевої ради, або 22,4%, отримують туристичний збір. Чи означає це, що в населені пункти інших 257 місцевих рад не приїздять туристи, там немає ні готелів, ні приватних садиб? Зовсім ні! На Рахівщині, приміром, туристичний збір акумулюється тільки 4-ма радами з 21-ї — Рахівською, Ясінянською, Квасівською та Лазещинською. На Хустщині (без м. Хуст) туристичний збір надходив тільки до бюджетів Вишківської селищної та Велятинської сільської рад. Хоча, скориставшись звичайним пошуком в інтернеті, можна без проблем знайти приватні садиби і навіть готелі в селах Ділове, Костилівка, Білин, Луг Рахівського району, чи в селах Березове, Іза, Нижнє Селище, Драгове Хустського району. І таких прикладів у різних районах можна навести багато.

На сьогодні ставка туристичного збору в Україні встановлюється місцевою радою у розмірі від 0,5 до 1% до бази справляння збору, тобто вартості усього періоду проживання з урахуванням ПДВ. А оскільки більшість туристів зупиняється в приватному секторі, а не в готелях, то досить складно організувати стягнення туристичного збору і спрямування його до місцевого бюджету. Але Податковим кодексом визначено, що справляння збору може здійснюватися зокрема юридичними особами, або ФОП, які уповноважуються місцевою радою справляти збір на умовах укладеного договору. Як кажуть, було б бажання...

Особливістю справляння збору є те, що податкові агенти роблять це під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею), і зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання. Плата ця є невеликою та необтяжливою. Водночас для місцевого бюджету ці надходження потрібні, а сумлінний платник податків — запорука успішного розвитку регіону, нові угоди, інвестиції, оновлене виробництво, а відповідно — черговий крок до розв’язання соціальних та економічних проблем.

У процесі децентралізації та євроінтеграції одним з головних завдань регіональної влади має стати наповнення бюджетів усіх рівнів у повному обсязі. При цьому керівники органів місцевого самоврядування мали б докладати куди більших зусиль для виведення туристичного комплексу з тіні. Інакше ще багато років поспіль зведені у мальовничих місцинах Карпат фешенебельні готелі, затишні туристичні бази на термалах та лижних курортах будуть зв’язані з навколишнім світом ущент розбитими дорогами та аварійними комунікаціями, на осучаснення яких у скарбницях бідних місцевих громад, котрі «сидять» на багатому природному потенціалі, грошей і справді немає...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати