Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Місія МВФ знову в Україні

Перегляд програми розширеного фінансування залежить від того, чи задовольнить Фонд проект бюджету на 2016 рік
23 вересня, 11:46
ФОТО SLOVOIDILO.UA

22 вересня чергова місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) почала роботу в Україні. Її експерти перебуватимуть тут до 2 жовтня і вивчатимуть підстави для другого перегляду програми розширеного фінансування. Як пояснила міністр фінансів України Наталія Яресько, комісія «перевірятиме, дотримуємося ми програми Фонду чи ні». «Чекаємо, що успішно отримаємо п’ятий транш і продовжимо нарощувати наші резерви», — відзначила міністр. Нагадаємо, що 13 вересня Президент Петро Порошенко резюмував, що Україна вперше виконує всі умови відповідно до програми співпраці з МВФ, і це вже свідчить про проведення реформ у країні.

Окрім перевірки встановлених економічних «маяків» у програмі, експерти Фонду розглянуть виконання держбюджету на 2015 рік, податкову політику і план витрат на 2016 рік, виконання владою структурних перетворень та боротьбу з корупцією.

Особливу увагу приділять бюджету на 2016 рік. Як розповідають джерела «Дня» в уряді, експерти МВФ погоджуватимуть із Мінфіном основні економічні параметри наступного року. Проте з бюджетом не все так просто через декілька причин.

Перша — незрозумілою є низка показників, як, наприклад, ціна газу. Згідно з діючим газовим контрактом між «Нафтогазом України» та «Газпромом» від 2009 року озвучується цифра $250 за тисячу кубометрів. Проте в українському профільному міністерстві очікують набагато нижчу ціну. На чому зупиняться сторони — незрозуміло. Трьохсторонню чергову зустріч заплановано лише на кінець цього місяця. Навряд чи проект бюджету покажуть раніше.

Друга — не ясно, що робити з пільгами з ПДВ для аграріїв. З одного боку, питання начебто вирішене, але, за інформацією «Дня», Мінфін та експерти Фонду ще раз обговорюватимуть його з усіма аргументами в руках.

Третя — на якій податковій базі його розраховувати. Мінфін наполегливо не хоче рахувати «по-старому» й чекає швидкої підтримки Ради в ухваленні податкових змін на 2016 рік. Але депутати не такі оптимістичні у своїх оцінках.

«Законопроекту про бюджет в парламенті не бачив ніхто. На жаль, трапилася ситуація, коли повторюється традиція минулих років: проект бюджету вносять і відразу ж забирають із Ради. Це свідчить про те, що закону про держбюджет як такого немає. Уряд пояснює це тим, що відсутня нова податкова практика. Але чи буде вона взагалі 2015 року? Питання. В рядах влади і «Блоку Петра Порошенка» існують із цього приводу різні погляди. Думка Мінфіну та профільного комітету взагалі не збігається, і вони не можуть домовитися в питанні податкової реформи», — розповідає «Дню» член парламентського комітету з питань бюджету, народний депутат Іван Крулько. Проте головне не в цьому. Він нагадує, що депутати так і не ухвалили бюджетну резолюцію на 2016 рік, тобто не заохотили головних економічних «маяків» для Мінфіну. Значить, бюджетний кошторис писатимуть без урахування думки депутатів. І в цьому парадокс, пояснює Крулько, адже ухвалення цього документа знаходитися загалом у руках нардепів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати